Siyasete girmeden önce 30'a yakın banka danışmanlık hizmeti verdiğini söyleyen ekonomist ve siyasetçi Prof.Dr.Hurşit Güneş, TMSF'nin Bank Asya'ya yapılan operasyonda kendisine dayanak gösterdiği 18. maddede müdahale yetkisinin olmadığını belirtti. Güneş yapılanın siyasi bir gasp olduğunu ifade etti.
Güneş konuyla ilgili şöyle konuştu:
'29 BANKAYA DANIŞMANLIK HİZMETİ VERDİM'
Ben 25 yıl üniversitede, yani kamuda ders verirken, para-banka dersi verdim, 29 bankaya danışmanlık hizmeti verdim, bankacılık, bankalar kanununu da iyi biliyorum, yeni bankalar kanununu da iyi biliyorum, 18. maddeyi de iyi biliyorum. Şimdi bu karar siyasi mi, hukuki mi tartışılıyor, hiç tartışmaya gerek yok. Bu karar siyasi, hukuki değil, onu söyleyelim.
'18. MADDE ÜZERİNDEN EL KOYMA YETKİSİ YOK'
18. madde 5411 sayılı kanun, neyle ilgili, pay edinim ve devirleri hakkında. burada el koyma yetkisi var mı, o maddede, yok. Ne diyorsunuz, diyorsunuz ki, hisselerin sahipleri hakkında bazı bilgiler istedik, süresinde gelmedi. ne yaparsınız gelmediği zaman? Bir uyarı yazısı yazarsınız, değil mi? Bankaya el konmaz bundan dolayı. bir ikazda bulunursunuz, niye gelmiyor diye. bundan dolayı bankaya el konulabilir mi? Bir hukuki gerekçe yok ortada.
'BU BANK ASYA ÜZERİNDE SİYASİ BİR GASPTIR'
Ortada bir hukuki konu varsa, bir hukuki hata veya suç varsa, bu BDDK ve siyasiler üzerinde var, Bank Asya üzerinde yok. Bank Asya üzerinde siyasi bir gasp var. 18. maddeye dayalı olarak yapabileceğiniz tek şey ikaz yazmak, uyarı yazmaktır. Bana niye bu bilgileri vermiyorsunuz demektir. Ama öyle yapmıyor... o maddeye de dayanarak el koyma da bulunuyor ve de diyor ki "ben bunları geçici olarak yapıyorum, bu bilgileri edindikten sonra iade edeceğim." Böyle bir şey yapılır mı? bu tam bir zırvalık. Yani sen bu bilgileri ancak el koyduğun takdirde mi alabiliyorsun. Onun için bu bir zırva. bu el koyma... Bu el koyma ve gerekçesi, hukuki dayanağı da boş, mesnedsiz.