BDP'ye büyük şok!

Barış ve Demokrasi Partisi (BDP) ve Demokratik Toplum Kongresi (DTK) tarafından anadilde eğitim için okulları bir hafta boykot kararı Şırnak'ta rağbet görmedi.

BDP'ye büyük şok!


İlde öğrencilerin yüzde 70'i okula giderken, Şırnak Valisi Hasan İpek, boykot kararına Şırnaklı çocukların uymadığını söyledi. Vali İpek, "Şırnaklı, artık 30 yıldan beri bıktı, her taraftan sıkıştırılıp azarlanmaktan ve bunlara uymayacaklar inşallah. Türkiye'de okullar nasıl ise burada da onun gibidir. Normal eğitim öğretimimiz devam ediyor." dedi.

BDP ve DTK tarafından açıklanan bildiride, anadilde eğitim için bir haftalık eğitim boykotu için çağrı yapılmıştı. Eğitim alanında yapılan boykot Şırnak'ta rağbet görmedi. Sabah saatlerinde okulların yolunu tutan öğrenciler, sınıflarına geçerek sıralarına oturdu. İlk hafta, öğrencilerin okulların yolunu tutmasıyla beraber, öğretmenler tarafından öğrencilere kitapları dağıtıldı. Şırnak'ta okulun ilk gününde öğrencilerden yüzde 70'i okula giderken, geri kalanı memur çocuklarının tatilden dönmediği ve batı illerine fındık gibi iş alanlarında çalışmaya gittikleri ve daha dönmedikleri belirtildi. 

Vali Hasan İpek, 2013-2014 eğitim öğretim yılının açılışı ile ilgili yaptığı açıklamada, Şırnak'ta çocukların okul boykotuna uymadığını söyledi. Vali İpek, "Propagandalara uymuyorlar ve uymayacaklar. Biz de bu anlamda Şırnaklı velilerin hepsine teşekkür ediyoruz. Benim öğretmenlerim, milli eğitim müdürüm hepsi yerinde. Çocuklarımızın eğitim öğretimi başladı, hiçbir sıkıntımız yok. Ben tüm Türkiye'ye ve dünyaya bunu ilan etmek istiyorum. Şırnaklı, artık 30 yıldan beri bıktı, her taraftan sıkıştırılıp azarlanmaktan ve bunlara uymayacaklar inşallah. Türkiye'de okullar nasıl ise burada da onun gibidir. Normal eğitim öğretimimiz devam ediyor." diye ifade etti.

 BDP’nin eğitimi boykot kararına Mardin’de de rağbet gösterilmedi

BDP Mardin Milletvekili ve DTK Eş Başkanı Ahmet Türk'ün geçtiğimiz hafta yaptığı, anadilde eğitim için bir haftalık eğitim boykot çağrısına Mardin’de rağbet gösterilmedi. Velileri eşliğinde okula giden bazı öğrenciler, öğretmenleri tarafından çiçek ve davul zurna ile karşılandı. Mardin’de 2013-2014 eğitim öğretim dönemi bin 163 okul ve 222 bin öğrenci ile başladı. Sabahın erken saatlerinden itibaren okulların yolunu tutan öğrenciler, ilk ders zilinin heyecanını aileleri ile birlikte yaşadı. 

Mardin Valisi Ahmet Cengiz, eğitim boykotu çağrısının Mardin’de ilgi görmediğini belirtti. Boykot çağrısının, çocukların bilgisiz ve cahil kalmasına yönelik olduğunu belirten Vali Cengiz, şu ana kadar okullarda herhangi bir sıkıntı olmadığını, bütün sınıflarda bulunan öğrencilerin okullarına gittiğini gördüklerini ifade etti. Vali Cengiz, ”Mardin halkı kadirşinas bir halktır. Her zaman sağduyulu ve eğitime önem veriyor. Mardin'in eğitim ve öğretimde özlenen başarıyı yakalayabilmesi için bu işe gönül verenlerin seferberlik anlayışı içinde çalışmasıyla mümkündür.” dedi.

Okul boykotuna kulak asmayan Diyarbakırlı veliler ‘önce eğitim’ dedi

 BDP'nin ‘anadilde eğitim hakkı’ başlığında 16 Eylül'den itibaren bir hafta boyunca okulları boykot etme çağrısına rağmen Diyarbakır'da veliler, kendi elleriyle çocuklarını okullarına bıraktı. Çocuklarını okullara bırakarak boykotu protesto ettiklerini ifade eden Diyarbakırlı veliler, BDP’nin çağrısına “Her şeyden önce çocuğumun eğitimi gelir. Çoğumun eğitimini kimse belirleyemez” dedi. 

Türkiye’de 2013-2014 eğitim öğretim yılının başlamasıyla birlikte sabah saatlerinden itibaren milyonlarca öğrenci okullarının yolunu tuttu. Geçtiğimiz günlerde Mardin Bağımsız Milletvekili ve DTK Genel Başkanı Ahmet Türk'ün, 'Kürt halkının temel talebi olan anadilde eğitimin gündem olması için yapılacak bir haftalık eğitim boykotu ve Kürtçe derslerinin her alanda işlenmesi eylemine tüm halkımızı davet ediyoruz.' şeklindeki çağrısı Diyarbakır’da destek bulmadı. Türk’ün yaptığı boykot çağrısına rağmen sabah saatlerinden itibaren veliler, kendi elleriyle çocuklarını okula kadar götürdü. Diyarbakır’da eğitim-öğretim yılına ‘merhaba’ diyen 450 bin öğrenci okulları doldurdu. Merkez ilçelerdeki bazı okulların çevresinde herhangi bir provokasyona karşı polis ekipleri tarafından geniş güvenlik önlemleri aldığı görüldü. 
<< Önceki Haber BDP'ye büyük şok! Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER