Şırnak’ın Uludere ilçesi Irak sınırında 2011 yılında düzenlenen ve 34 kişinin ölümüne neden olan hava operasyonunu soruşturan Genelkurmay Başkanlığı Askerî Savcılığı’nın takipsizlik kararına, Diyarbakır Barosu ve İnsan Hakları Derneği (İHD) tepki gösterdi.
Diyarbakır Barosu Başkanı Tahir Elçi, Birleşmiş Milletler yetkililerini incelemeye çağıracaklarını belirtirken; İHD, konuyla ilgili olarak AİHM’ye başvuracaklarını açıkladı.
Diyarbakır Barosu Başkanı Tahir Elçi düzenlediği basın toplantısında, askerî savcılığın Uludere kararının hiçbir hukukî değerinin olmadığını söyledi. Eylemin Birleşmiş Milletler ve Cenevre Sözleşmeleri’nin ortak 3. maddesinin açık ihlali olduğunu belirten Elçi, “Diyarbakır Barosu olarak Birleşmiş Milletler yetkililerini görev ve incelemeye çağıracağız. BM keyfi ve kısa yoldan infazlar özel raportörü ve diğer BM mekanizmalarının harekete geçmesi için girişimde bulunacağız.” dedi. Özel raportörün şikâyet üzerine dünyadaki herhangi bir ülkeye ziyaret gerçekleştirip, yaptığı incelemeden sonra bir rapor hazırlayarak BM Genel Sekreteri’ne sunduğunu hatırlatan Elçi, “Türkiye Avrupa Konseyi ve Birleşmiş Milletler’in üyesidir. Eğer bir ülke kendi yetkilileri tarafından sivillere karşı işlenen suçları soruşturmuyorsa, bu durumda uluslararası toplumun yetki ve sorumluluğu ortaya çıkar.” ifadelerini kullandı.
İHD Diyarbakır Şube Başkanı Raci Bilici de düzenlediği basın toplantısında itirazlara Anayasa Mahkemesi’nde sonuç alınamazsa dosyayı AİHM’ye taşıyacaklarını söyledi. Bilici, “AİHM’nin 1994’te Şırnak’ta bombalanan köylerle ilgili verdiği emsal karara uygun bir karar vererek Türkiye’yi mahkum edeceğini, olayda sorumluluğu olanların tümünün yargı önüne çıkarılacağını vurgulamak isteriz.” dedi.
Aileler eyleme hazırlanıyor
Zaman gazetesinin haberine göre, Askerî savcılığın önceki gün verdiği karara tepki gösteren aileler ise eyleme hazırlanıyor. Savcıları ve polisleri görevden alabilen siyasal iktidarın bu soruşturmaya neden müdahale etmediğini soran olayda hayatını kaybeden Vedat Encü’nün babası Zeki Encü, bu karara karşı eylemler yapacaklarını kaydetti. Operasyonda hayatını kaybeden Cemal Encü’nün ağabeyi Vahit Encü de “Bizim aileler olarak hükümetten beklentimiz ilk günden itibaren yoktu zaten. Şimdi biz aileler, dostlarımızla birlikte bu kararı protesto edeceğiz.” diye konuştu.