Türkiye'nin 48 yıl sonra ilk kez katıldığı toplantıda
Babacan tüm dünyaya çağrıda bulundu.
Konsey dönem başkanı Fransa'nın
Dışişleri Bakanı Bernard Kouchner'in
başkanlık yaptığı toplantıda, BM Genel Sekreteri
Ban Ki-mun,
Filistin yönetimi lideri
Mahmud Abbas,
İngiltere Dışişleri Bakanı David Miliband ve ABD Dışişleri Bakanı
Condoleezza Rice da konuştu.
Dışişleri Bakanı
Ali Babacan,
Gazze'de ''
Acil bir
ateşkes şarttır. Saatler ya da günlerce bekleyemeyiz. Her gün, her saat insanlar hayatlarını kaybediyor'' dedi.
Dışişleri Bakanı Babacan, BM'de Arap liderleriyle görüşmesinin ardından
yabancı gazetecilere yaptığı açıklamada, Gazze'de trajik bir durum yaşandığını belirterek, özellikle insani durumun büyük endişe yarattığını belirtti. Babacan ''Siviller, kadınlar, çocuklar her saat her gün ölüyor, bu bizim için büyük endişe'' ifadesini kullandı.
BM'nin 192 üyesiyle dünyada çok taraflılığın en önemli simgesi olduğunu belirten Babacan, BM'nin ve BM
Güvenlik Konseyi'nin barış, güvenlik ve istikrar açısından sorumlulukları bulunduğunu söyledi. Bu açıdan, Konsey'de yapılacak görüşmelerin son derece önemli olduğunu belirten Bakan Babacan, ''Türkiye olarak acil ateşkes görmek istiyoruz, çünkü bu trajik durumu durdurmalıyız. İsrail'in operasyonlarını sona erdirmesi çok önemli, tüm tarafların saldırılarını durdurması çok önemli'' diye konuştu.
Diplomasiye yer açılması gerektiğini vurgulayan Babacan, tarafların endişelerinin anlaşılması gerektiğini, ancak tek bir çocuğun bile hayatının korunmasının çok önemli olduğunu, bu nedenle Türkiye'nin, uluslararası topluma, BM'ye ve BM Güvenlik Konseyi'ne kararlı bir duruş alınması için çağrıda bulunduğunu belirtti.
''Hedef, acil ateşkes olmalıdır'' diyen Ali Babacan, ancak bu ateşkesin ''sürdürülebilir ve etkili'' olması gerektiğine dikkati çekti. Türkiye'nin bu amaçla birçok ülkeyle temasta bulunduğunu ve kendisinin de pek çok dışişleri
bakanıyla görüştüğünü belirten Babacan,
Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın bölgedeki çok sayıda ülkeye ziyarette bulunduğunu hatırlattı.
Konsey'in toplantısının son derece önemli olduğunun bir kez daha altını çizen Babacan, ''Umarım somut bir sonuç alabiliriz'' dedi.
Babacan, Türkiye'nin Gazze'ye olası bir uluslararası gözlemci grubunun gönderilmesine katkıda bulunup bulunmayacağını soran Arap gazeteciye, olası ateşkesin kurallarının uygulanması açısından uluslararası bir gözlemci misyonunun önemli olacağını, bu konuda talepte bulunulursa Türkiye'nin misyonun içinde yer alacağını söyledi.
Babacan bir soru üzerine, çeşitli ülkelerin karar tasarısı metinleri üzerine çalıştığını ve Arap ülkelerinin de böyle bir çalışması olduğunu belirterek, bu tasarılar üzerinde tartışmaların devam edeceğini belirtti.
Dışileri Bakanı Babacan, başka bir soru üzerine, ''Gazze'de bu ağır durumun devam etmesinin mazereti olamaz'' dedi. Babacan Türkiye'nin bu açıdan en kısa zamanda bir ateşkes sağlanması için çalıştığını söyledi. Babacan ''Eğer etkili ve uygulanabilir öneriler olursa, desteklemeye hazırız'' şeklinde konuştu.
Babacan, BM'de ilk görüşmesinin Konsey'in dönem başkanı Fransa'nın Dışişleri Bakanı Bernard Kouchner ile olduğunu ve başka dışişleri bakanlarıyla da görüştüğünü belirterek, ''Olası bir ateşkes için görüşlerimizi paylaşıyoruz, görüşmeler devam ediyor, sürdürülebilir ve etkili bir ateşkesin sağlanması önemli'' dedi.
Ateşkesin
ilk adım olacağını belirten Babacan, bunun ardından kapsamlı bir barışın sağlanması için sonraki adımların atılması gerektiğini de ifade etti.
Babacan, bir soru üzerine, Türkiye'nin hazırlanan
taslak karar tasarısı metinlerine katkıda bulunduğunu ve kendi görüşlerinin de olduğunu ifade ederek, tarafların endişelerini ve önceliklerini anlamanın önemli olduğunu, ancak öncelikle tüm silahların susması ve ardından kapsamlı barış için detaylara girilmesi gerektiğini söyledi.