Dışişleri Bakanı ve
Başmüzakereci Ali
Babacan ve ABD
Dışişleri Bakanı Condoleezza Rice, ortak bir
basın toplantısı düzenledi.
Dışişleri Bakanı ve Başmüzakereci Ali Babacan, ABD Dışişleri Bakanı Condoleezza Rice ile görüşmelerinde
Türkiye ile ABD'nin pek çok konudaki hedefinin aynı olduğunu bir kez daha teyit ettiklerini bildirdi. Babacan,
"Artık sözün bittiği yerdeyiz, aksiyon bekliyoruz" diyerek ABD'ye çağrıda bulundu.
Dışişleri Bakanı Babacan, yarın yapılacak Genişletilmiş
Irak'a Komşu Ülkeler Dışişleri Bakanları Toplantısı öncesinde
Ankara'ya gelen ABD Dışişleri Bakanı Condoleezza Rice ile bir araya geldi.
Görüşmelerin ardından düzenlenen ortak basın toplantısında konuşan Babacan, Rice'ın sabah saatlerinde Ankara'ya geldiğini ve
Başbakan Recep
Tayyip Erdoğan ile görüştüğünü, Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'ü de birlikte ziyaret edeceklerini söyledi.
Babacan, Rice ile iki
ülkeyi ilgilendiren bölgesel sorunlar, Irak ve kuzeyi,
terör örgütü ile ilgili mesele,
Lübnan ve
Orta Doğu barış süreci ve ABD Kongresine getirilen 1915 olaylarıyla ilgili tasarıyı ele aldıklarını kaydetti.
"Görüşmelerimizde pek çok konuda iki ülkenin hedefinin aynı olduğunu bir kez daha teyit ettik" diyen Babacan, ABD'nin Türkiye için dost ve müttefik bir ülke, stratejik bir ortak olduğunu, bu anlayış çerçevesinde sorunlara birlikte çözüm üretme konusunda görüş birliği içinde olduklarını belirtti.
Rice ise
terör örgütü ile ilgili sorunun çözümü için "etkili adım atılması gerektiği konusunda mutabık kaldıklarını" bildirdi.
Rice, Dışişleri Bakanı ve Başmüzakereci
Ali Babacan ile görüşmelerinin ardından düzenlenen ortak basın toplantısında, kuzey Irak'taki sorunu ve terör örgütü
PKK'yı ele aldıklarını belirterek, şöyle konuştu:
"ABD, PKK'yı terör örgütü olarak görüyor, ortak bir düşman olarak görüyor. Türkiye'nin PKK terör saldırılarıyla karşılaşmaması için etkili bir adım atılması gerektiği konusunda mutabık kaldık."
Rice, "çünkü PKK'nın Irak'ın istikrarı, ABD'nin ve Türkiye'nin güvenliği için de tehdit edici bir unsur olduğunu" ifade etti.
Türkiye'nin ABD ve Irak'ın önemli bir dostu olduğunu kaydeden Rice, Irak'a komşu ülkeler dışişleri bakanları toplantısına ev sahipliği yaptığı için Türkiye'ye teşekkür etti.
Babacan ile görüşmelerinde Lübnan,
İran ve Orta Doğu barış süreci gibi konuları da ele aldıklarını belirten Rice, Babacan'ın Orta Doğu gezisi hakkında kendisini bilgilendirdiğini ifade etti.
Konuşmasında ayrıca,
Erdal İnönü'nün ailesine baş sağlığı dileyen Rice, İnönü'nün ABD'nin önemli bir dostu olduğunu belirtti.
Dışişleri Bakanı ve Başmüzakereci Ali Babacan, ABD Dışişleri Bakanı Condoleezza Rice'ın bugünkü Ankara ziyaretinin, bundan sonraki dönemde ABD ile
terörle mücadelede daha yakın
işbirliğinin bir başlangıcı olarak değerlendirilmesi gerektiğini söyledi.
Babacan, Rice ile görüşmesinin ardından düzenlenen ortak basın toplantısında, terörle mücadelede pek çok aracın söz konusu olduğunu ifade ederek, Türkiye'nin PKK terör örgütünün saldırılarından yıllardır
mağdur olan bir ülke olduğuna ve binlerce vatandaşını bu saldırılarda kaybettiğine dikkati çekti.
"Bütün dostlarımızdan, bütün uluslararası toplumdan beklediğimiz, terörle mücadele konusunda işbirliği ve
dayanışma" diyen Babacan, "bu işbirliği ve dayanışmanın çok farklı formatlarının, çok farklı enstrümanının söz konusu olabileceğini" kaydetti.
Babacan, burada önemli olanın, stratejik bir yaklaşımla bütün bu enstrümanları zamanında ve koordineli şekilde kullanabilmek olduğunu kaydederek, "Sayın Rice'ın bugünkü ziyareti, bundan sonraki dönemde ABD ile terörle mücadelede daha yakın bir işbirliğinin bir başlangıcı olarak değerlendirilmeli. Bizim bu konuya bakışımız böyle" diye konuştu.
Bu görüşmelerin devamının Pazartesi Washington'da Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın ziyareti sırasında olacağına işaret eden Babacan, sözlerine şöyle devam etti:
"Ümidimiz, arzumuz, kendisi büyük terör eylemlerinin hedefi olan ABD'nin bizim içinde bulunduğunuz durumu anlıyor olması, içinde bulunduğumuz sıkıntılı durumun, duyduğumuz öfkenin farkında olması, bu ziyarette biz bunu açıkçası gördük. Önemli olan bundan sonraki dönemde ABD'de yönetimin en üst seviyesinde bu konuya olan doğrudan ilginin artan şekilde sürmesi, çok farklı enstrümanlarla, çok farklı metotlar kullanarak bu terör örgütüyle mücadelede dayanışma ve işbirliği."
ABD Dışişleri Bakanı Rice da, "Başbakan Erdoğan ile görüşmenizde birkaç gün içinde bazı
öneriler Ankara'ya sunacağını söylemiştiniz. Terör örgütü PKK'ya karşı Türkiye ile ABD'nin birlikte yapmasını öngören bir öneri var mı?" şeklindeki bir soru üzerine, bunu sadece Türkiye'yi ilgilendiren değil, ortak bir
teklif olarak gördüklerini, terörün ABD'nin çıkarlarına da zarar verdiğini belirtti.
Başta istihbarat paylaşımı olmak üzere, özellikle bazı faaliyetlerin nasıl güçlendirilmesi gerektiğini ve atılabilecek etkili adımları konuştuklarını söyleyen Rice, sürecin sadece ABD ve Türkiye'yi değil, Irak hükümetini de içinde barındırması gerektiğini kaydetti. Rice, bu hususu Irak Başbakanı
Nuri El Maliki ile görüşmesinde kendisine de ileteceğini söyledi.
Başbakan Erdoğan'ın da 5 Kasımda ABD Başkanı George
Bush ile bir araya geleceğine, onların fikirlerini de dinleyeceklerine dikkati çeken Rice, terörün kökünü kazımanın "son derece zor" olduğunu vurgulayarak, bu alandaki mücadelenin kararlı ve ısrarlı bir şekilde yapılması gerektiğini belirtti.
"Kararlılıkla ve ısrarcı olmakla ilerleme sağlanacağını düşünüyoruz" diyen Rice, "Bunu da istikrarlı, demokratik bir Irak'ı oluşturacak şekilde yapmak lazım. Türk sınırını göz önünde bulundurmak lazım" dedi. Rice, birleşik ve istikrarlı bir Irak'ın hem Türkiye'nin, hem bölgenin çıkarına olduğunu kaydetti.
Rice, bir başka soru üzerine, PKK terörüyle mücadelede ABD'nin özellikle, işbirliği ve istihbarat paylaşımını güçlendirmek amacıyla son aylarda belli adımlar attığını ifade ederek, ABD olarak bu çabaları iki katına çıkarıp daha da artırma konusunda kararlı olduklarını vurguladı.
Bu soruna kapsamlı çözüm bulmak istediklerini söyleyen Rice, terörün kökünü kazımanın bütün dünyada hiçbir zaman kolay olmadığına işaret ederek, "Dolayısıyla kapsamlı bir yaklaşımla bakılması lazım. Sayın Başbakan (Erdoğan) kapsamlı bir plandan bahsetmişti ve bunun unsurlarından da bahsettik. Washington'a geldiğinde biraz daha ayrıntılı unsurlardan bahsedilecek. ABD bu konuda kararlıdır. Bunu zaten dile getiriyoruz. Bu, sadece Türkiye'nin değil, Irak'ın da sorunu, ABD'yi de ilgilendiren bir sorun. Dolayısıyla ortak bir düşmanımız var karşımızda. Ortak bir yaklaşımımız olması lazım, bu soruna çözüm getirebilmek için" diye konuştu.
Erdoğan, Rice'ın karşısına Harekat Komutanı'nı da oturttu
Başbakan
Recep Tayyip Erdoğan, ABD Dışişleri Bakanı Condoleezza Rice'ı kabul etti.
Görüşmelere
Genelkurmay Harekat Başkanı Korgeneral Nusret Taşdelen de katıldı.
Başbakanlık'ta yapılan görüşmenin başında basının bir süre görüntü almasına izin verilirken açıklama yapılmadı.
Görüntü alınmasına izin verilmesinin ardından heyetler arası görüşmelere geçildi. Görüşmeye Dışişleri Bakanı Ali Babacan ve Genelkurmay Özel Harekat Başkanı Korgeneral Nusret Taşdelen de katıldı. Görüşme, bir saat 15 dakika sürdü.
Rice, Ankara temaslarının ardından Genişletilmiş Irak'a Komşu Ülkeler Dışişleri Bakanları Toplantısına katılmak üzere İstanbul'a geçecek.
Rice, ziyarete ilişkin daha önce yaptığı açıklamada, Ankara'daki temaslarında, Türk yetkilileri Irak'ta istikrarı bozabilecek bir askeri operasyondan vazgeçmeye ikna etmeyi deneyeceğini, çünkü terör örgütü PKK'nın Türkiye, ABD ve Irak'ın ortak düşmanı olduğunu söylemişti.
AA