Bakan Yıldız, ses kaydını yalanlamadı

Bakan Yıldız, basın mensuplarının sorularını cevapladı.

Bakan Yıldız, ses kaydını yalanlamadı

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, Dicle ve Van bölgesindeki aboneleşme ve tahsilat oranını artırmalarını gerektiğini belirterek,"İsterse bunun sahibi 'A' firması olsun isterse 'B' firması olsun bunlar şeffaf yapılan ihale ortamlarında alınan işlerdir. Onunla herhangi bir şahsın görüşmüş olması bu gerçeği değiştirmiyor.’’ dedi.

Bosna Hersek Federasyonu Enerji, Sanayi ve Maden Bakanı Erdal Trhulj’ı Bakanlık'ta kabul eden Bakan Yıldız, basın mensuplarının sorularını cevapladı. 

"Abdullah Tivnikli ve İbrahim Kalın arasında geçen tapeler de kaçak elektrikten bahsediliyor. Hatta sizin de isminiz geçiyor doğudaki Dicle Elektrik A.Ş tarafından tahsil edilmesi gereken kaçak elektriğin devlet tarafından tahsil edildiği noktasında telefon görüşmesinde bir diyalog yansıyor nasıl değerlendiriyorsunuz?‘’ şeklindeki soruya Bakan Yıldız, şu karşılığı verdi: "Burada bu işleri yürütecek olan Özelleştirme Daire Başkanlığının yapmış olduğu ihaleler ve şartnameler ve şu anda TEDAŞ olarak yürütülen bir kısım fevri durumlardır. Türkiye özellikle Dicle ve Van bölgesini bunu zaman zaman söylüyorum o iki bölgenin dışında kayıp kaçak oranları itibariyle şu an Avrupa Birliği ve üyesi ülkelerin kayıp kaçak oranlarının altındadır. Demek ki Türkiye’nin izlediği enerji strateji ve politikalar çerçevesinde doğru bir yönde ilerliyor."

Çözüm sürecinden önce PKK’nın da telkinleri ile beraber vatandaşın kaçak elektrik borçlarını ödememesi yönünde telkinlerde bulunduğuna işaret eden Yıldız, ‘’Şimdi biz aynı şekilde vatandaşlarımızın bu paraları ödemesi lazım geldiğini ve doğru olanın bu olduğunu gerek devlet hakkı gerekse kul hakkı olduğunu söylemiştik. Bizim o prensiplerin dışında herhangi bir uygulama yapmak durumumuz olmaz. Ancak buradaki Dicle’deki aboneleşme ve tahsilat oranını arttırmamız lazım. İsterse bunun sahibi A firması olsun isterse B firması olsun, bunlar şeffaf yapılan ihale ortamlarında alınan işlerdir. Onunla herhangi bir şahsın görüşmüş olması bu gerçeği değiştirmiyor. Oradaki tahsilat oranını artırmamız lazım ve aboneleşme oranını artırmamız lazım. Hukuk çerçevesi içinde bunu hızlandırabileceğimiz bir ortam olursa bunu yapmakta herhangi bir çekincemiz olmaz. ‘’

"GAZ KESİNTİSİ YAŞAMAYACAĞIZ"

Kriz ortamı içerisinde Ukrayna ile doğalgaz kesintisi durumunda Gazprom ile bir çalışmaları olup olmadığı sorusuna ise Yıldız, ‘’Batı Avrupa dediğimiz Ukrayna üzerinden Romanya Bulgaristan üzerinden gelen hattın doğalgazın kesilmesi halinde Türkiye bundan etkilenecektir. Türkiye doğal gazının 4'te 1‘ini o dediğimiz batı hattından karşılıyor. Gerek özel sektörün gerekse kamunun tedarik noktası o batı hattı dediğimiz. Bu açıdan Gazprom ile yaptığımız görüşmede onlarda bunu olası görmediklerini belirttiler. Herhangi bir sıkıntı ön görmüyoruz. Siyaseten dediğim gibi enerji sektörü üzerine ağır yükler bırakıldığı oluyor ben bu kadar ağır bir yükün bu ilişki üzerine bırakılmayacağı kanaatindeyim. Herhangi bir sıkıntı yaşamayacağımız kanaatindeyim." karşılığını verdi.

(CİHAN)

<< Önceki Haber Bakan Yıldız, ses kaydını yalanlamadı Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER