Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı
Taner Yıldız,
kamu alacakları ile ilgili yapılandırmanın 31 Temmuz 2010 tarihine kadar olan süreyi kapsadığını belirterek, ''Vatandaşlar ve kurumlar ödeme alışkanlıklarını bozmadan devam ettirmeliler'' dedi.
Genel Kurulda,
yenilenebilir enerji kaynaklarının elektrik enerjisi
üretimi amaçlı kullanımına ilişkin
yasada değişiklik öngören yasa teklifinin 3. maddesi üzerindeki görüşmelerde söz alan
CHP Uşak Milletvekili Osman Coşkunloğlu, teklifin 2 yıl önce Meclise geldiğini, Genel Kurula gelinceye kadar önemli değişikliklere uğradığını, buna rağmen Genel Kuruldaki görüşmelerde de önergelerle değişiklik yapılacağını söyledi.
MHP
Bursa Milletvekili
Necati Özensoy, hükümetin en beceriksiz olduğu alanın, enerji politikaları olduğunu öne sürdü. Türkiyedeki kurulu güç oranının 2005 ile 2008 yılları arasında yalnızca yüzde 8 arttığını belirten Özensoy, ''Türkiye'deki elektrik ihtiyacı her yıl ortalama yüzde 7 artıyor. Bizim 3 yıldaki güç artışımız, elektrik talebinin ancak üçte birini karşılamış'' dedi.
-''ÖDEME ALIŞKANLIKLARINI SÜRDÜRMELİLER''-
Milletvekillerinin sorularını yanıtlayan
Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, ''kamu alacaklarının yapılandırılması kapsamına elektrik borçlarının da dahil olduğu, bu nedenle borçlarını düzenli ödeyenlerin de bundan sonra aynı alışkanlığı sürdürmeyebileceği'' yönündeki soruyu yanıtladı.
Yıldız, şahıslarla devlet arasındaki, elektriğin de dahil olduğu çok kapsamlı bir
borç yapılandırması yapıldığını ve bunun
TBMM Plan ve Bütçe Komisyonunda görüşmelerinin sürdüğünü belirtti.
Devlette devamlılığın esas olduğunu ifade eden Yıldız, söz konusu düzenlemenin 31 Temmuz 2010 tarihine kadar olan süreyi kapsadığını söyledi. Yıldız, ''Bu nedenle kurumlar ve vatandaşlar, sıkıntıya girmemek için ödeme alışkanlıklarını bozmadan devam etmeliler'' dedi.
-FİYAT UYGULAMASI DOLAR SENT ÜZERİNDEN OLACAK-
Teklifin, ''Yenilenebilir enerji kaynaklarının destekleme mekanizması'' ile ilgili düzenlemeyi içeren 3. maddesinde, AK Parti'li milletvekillerinin verdiği önerge ile değişiklik yapıldı. Teklifte ''
avro sent'' olarak hesaplanan üretim tesisleri için uygulanacak
fiyatlar, ''dolar sent'' olarak yeniden düzenlendi.
Kabul edilen maddeye göre, yenilenebilir enerji kaynaklarından (YEK) elektrik üreten tesisler için, ''YEK destekleme mekanizmasında'' belirlenen fiyatlar şöyle:
Hidroelektrik üretim tesisi için 7.3 dolar sent
Rüzgar enerjisine dayalı üretim tesisi için 7.3 dolar sent
Jeotermal enerjisine dayalı üretim tesisi için 10.5 dolar sent
Biyokütleye dayalı üretim tesisi için (çöp gazı dahil) 13.3 dolar sent
Güneş enerjisine dayalı üretim tesisi için 13.3 dolar sent.
Kanunun yürürlüğe girdiği 18
Mayıs 2005 tarihinden 31
Aralık 2015 tarihine kadar işletmeye girmiş ya da girecek YEK destekleme mekanizmasına tabi üretim lisansı sahipleri için bu fiyatlar 10 yıl süreyle uygulanacak.
31 Aralık 2015 tarihinde itibaren işletmeye girecek olan yenilenebilir enerji kaynağı üretim tesisleri için uygulanacak fiyatlar, bu fiyatları geçmeyecek şekilde Bakanlar Kurulunca belirlenecek.