Büyükşehrin gürültülü yaşamından uzaklaşmak ve stres atmak isteyenler, küçük bir tekne satın alıp boş vakitlerinde balık tutuyor. Yıllardır bu işi yapan Osman Yıldırım, 'Vira Bismillah' deyip çıktığı balık avından eli dolu dönerse mahalledeki fakirleri de sevindiriyor. Yusuf Yılmaz ise babadan kalan 50 senelik teknesine gözü gibi bakıyor. Teknelerin bakımını da Rumelikavağı'ndaki İsmail usta yapıyor. İsmail ustaya göre küçük bir tekne almak isteyenin 10 bin lirayı gözden çıkarması gerekiyor.
İstanbul'un trafiğinden, gürültüsünden ve bütün stresinden kurtulmak isteyenler özellikle yaz aylarında denizi tercih ediyor. Kış aylarında teknelerinin bakımını tamamlayan deniz tutkunları sabahın erken saatlerinde sahil kesimlerinde yerlerini alıyor. Özellikle, Bebek, Emirgan, İstinye, Yeniköy, Kireçburnu, Rumelikavağı gibi deniz kıyıları balıkçıların en fazla uğrak yerlerinden biri. 56 yaşındaki Osman Yıldırım, İstinye'de yaşıyor. 35 sene bakkal dükkanı işlettikten sonra emekli olup balıkçılık yapmaya başlamış. Yıldırım kendisine bu işi dayısının tavsiye ettiğini anlatıyor. Hobi olarak bu işi yaptığını dile getiren Yıldırım, "Deniz kıyısında yaşadığımız için her gün denizdeydik. Sabah namazı kıldıktan sonra 7'de balığa çıkıyorum. Balığımı tutup 10 gibi eve dönüyorum." diyor.
Bir teknenin en az 5 bin lira olduğunu söyleyen Yıldırım, 20, 25 bin liraya da balıkçı teknesi bulunabileceğini belirtiyor. Denize açılınca bütün stresini attığını ifade eden Yıldırım, hastalığını bile denizin ortasında bıraktığını dile getiriyor.
Yıldırım balıkları olta ile tutuyor. En az 4-5 kilo balığın çıktığını aktaran Yıldırım, fazla balık çıkması halinde hem komşularını hem de çevredeki fakirlere dağıttığını anlatıyor.
Ne zamana kadar balık tutacağı sorulduğunda ise Yıldırım şu cevabı veriyor: "Allah ne kadar ömür verirse o zamana kadar devam edeceğiz."
CİHAN