Balyoz Davası'nda flaş gelişme

Anadolu 4. Ağır Ceza Mahkemesi, 236 sanıklı "Balyoz Planı" davasında, dosyadaki dijital delillerle ilgili bilirkişi incelemesi yaptırılmasına karar verdi.

Balyoz Davası'nda flaş gelişme

Balyoz davasında mahkeme, dijital delillerin bilirkişiye gönderilmesine karar verdi. Daha önce alınan bilirkişi raporlarını, sanık ve avukatlarının dilekçelerinin de bilirkişilere gönderilmesine karar veren mahkeme, önceki raporlar arasındaki çelişkilerin de giderilmesini istedi. 
İstanbul Anadolu 4. Ağır Ceza Mahkemesi’nde görülen davada mahkeme bugün ara kararlarını açıkladı. Mahkeme, avukatların eski bilirkişilerin yeterli olduğu ve bunlar üzerinden değerlendirme yapılması taleplerini reddetti. Mahkeme, Anayasa Mahkemesi’nin kapsamlı bir bilirkişi incelemesi yaptırılmamasının hak ihlali olduğuna karar verdiğini hatırlattı. 
Mahkeme, 62 sanığın yargılandığı diğer Balyoz davasındaki sanıkların da taleplerini aldıktan sonra her iki dosyanın birlikte bilirkişi heyetine gönderilmesine karar verdi. Avukatların farklı üniversitelerden uzmanların da bilirkişi heyetinde bulunması talebi, dosyanın kapsamlı oluşu, çok sayıda eski raporların bulunması, dijital delillerin farklı yerlerde çalışacak olan bilirkişilere ayrı ayrı gönderilmesinin belgelerin güvenliği yönünden risk oluşturabileceği gerekçesiyle reddedildi. 
İstanbul Teknik Üniversitesi’nden (İTÜ) mahkemeye gönderilen bilirkişi konusundaki uzman listesindeki isimlere itirazlar için sanıklara ve avukatlara bir hafta süre veren mahkeme, itiraz olup olmadığı yönünde beyanları aldıktan sonra bilirkişi heyetinin oluşturulmasını kararlaştırdı.    
Oluşturulacak bilirkişi heyetine 2 ay süre tanıyan mahkeme, 5 nolu harddisk, 1, 3, 10, 11, 16 ve 17 nolu CD’ler, sanık Hakan Büyük’ten ele geçirilen flaş bellek, daha önce alınan bilirkişi raporları ve mütalaalar ile avukatların sorulmasını istedikleri soruların bilirkişiye gönderilmesine karar verdi. 
Raporlar arasındaki çelişkilerin giderilecek şekilde değerlendirme yapılmasını isteyen mahkeme, ‘dijital delillerde son kullanıcı, oluşturulma tarihi ve saati, kimin tarafından oluşturulduğu, son kayıt edilme zamanı ve son kayıt eden, kaç kez işlem yapıldığını gösteren verilerde sonradan değişiklik yapılarak gerçeği aykırı şekilde değişiklik yapma ihtimalinin bulunup bulunmadığı, böyle bir ihtimal var ise söz konusu deliller üzerinde bu tür değişiklik yapılıp yapılmadığının mümkün olup olmadığı’ konularının sorulması kararını verdi.
Djital delillerin ele geçirilmesinden sonra dosya aktarımı yapılıp yapılmadığının belirlenmesini isteyen mahkeme, darbe planlarının yapıldığı iddia edilen tarihlerde var olmadığı öne sürülen yer ve mekan isimlerinin ne zaman kullanıldığının ilgili yerlere sorulmasını da kararlaştırdı. 
Sanıklar ve avukatlarının sabıka kaydının silinmesi talebine ilişkin mahkeme, bu konuda yetkinin Adli Sicil İstatistik Genel Müdürlüğü’nde olduğunu belirterek taleple ilgili karar vermeye yer olmadığını kaydetti. Bu taleplerin Adli Sicil İstatistik Genel Müdürlüğü’ne gönderilmesine karar verildi. 
Eskişehir’de sanık Hakan Büyük’ün evinde yapılan arama görüntülerinin talepte bulunan sanıklara verilmesi talebini kabul eden mahkeme, duruşmayı 3 Şubat’a erteledi.  

Cihan

<< Önceki Haber Balyoz Davası'nda flaş gelişme Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER