Başbakan Erdoğan: Benim de vasiyetim...

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, Siirt Şehir Stadyumu'nda düzenlenen Dünya Kadınlar Günü programında konuştu.

Başbakan Erdoğan: Benim de vasiyetim...

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, ''Biz şuna inanıyoruz: Kadınlar gelişirse  Türkiye gelişir, anneler değişirse çocuklar değişir, Türkiye değişir. Siz  isterseniz şu çözüm sürecinde terörü bitirirsiniz, size inanıyorum. 8 Mart Dünya Kadınlar Günü aynı zamanda bunun da miladı olsun, hep beraber bu adımı atmamız  lazım'' dedi. Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, Siirt Şehir Stadyumu'nda düzenlenen Dünya Kadınlar Günü programına katıldı. Erdoğan burada yaptığı konuşmada kadınlara, "Benim de vasiyetim en az 3 çocuk. Dün Ankara'da katıldığım toplantıda bir bayan "en az 5 çocuk" dedi. Siirt'te de zaten 5'ten aşağısı kurtarmaz." diye seslendi. 

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, terör sorunuyla ilgili ''Anneler, biz bu  meseleyi birlikte çözeceğiz ama sizinle çözmek istiyoruz. Biz, sizler için  özellikle çırpınıyoruz, bir şeylere rağmen çırpınıyoruz, aşırılıklara rağmen  çırpınıyoruz, bedeli ne olursa olsun bu bedeli baldıran zehiri de olsa içmeyi  göze alarak çırpınıyoruz. Sizin acınızı, göz yaşınızı dindirmek bizim için çok  çok önemlidir. Ankara'da bizim önümüze engeller çıkartanlara, çözümü engellemek  isteyenlere, gençlerin kanı üzerinden siyaset yapanlara inat biz çözmek için yüreğimizi ortaya koyuyoruz, sizde yanımızda olun'' dedi.


Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, kadınların hak  mücadelesini bir insanlık mücadelesi olarak gördüklerini, bu mücadelede her zaman  onlarla birlikte hareket edeceklerini belirterek, ''Töre adına altında, hiç kimse  kadına yönelik cinayetleri, kadına yönelik şiddeti mazur gösteremez. Bizim  medeniyetimizde böyle töreler olamaz. Kız çocuklarını toprağa gömme töresini  ayaklar altına almış bir peygamberin takipçileri, kız çocuklarına, kadınlara,  eşlere ve annelere böyle insanlık dışı bir muamelenin içinde olamaz'' dedi.

         Başbakan Erdoğan, Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı tarafından 8 Mart  Dünya Kadınlar Günü dolayısıyla Siirt Şehir Stadı'nda kurulan çadırda düzenlenen  ''Kadının Emeği Türkiye'nin Yeni Ekonomik Dinamiği'' isimli törene katıldı.

         Burada yaptığı konuşmaya ''Tüm dünyanın emekçi, cefakar, çilekeş  kadınlarını, mazlum, mağdur kadınlarını selamlıyor, hepsine dostluk kardeşlik ve  dayanışma mesajlarımızı iletiyorum'' sözleriyle başlayan Erdoğan, ''Kadınların  ezilmediği, kadınların ayrımcılığa tabii tutulmadığı, kadınların horlanmadığı,  istismar edilmediği, özellikle de şiddete hiçbir şekilde maruz kalmadığı bir  dünya için kadınlarla birlikte mücadeleye devam edeceğiz. Kadınların hak  mücadelesini bir insanlık mücadelesi olarak görüyoruz. Bu insanlık mücadelesinde  her zaman onlarla birlikte hareket edeceğiz'' dedi.
         
         -''Eğer kadın huzurluysa ülke huzurludur''-
         
         ''Bizim topraklarımızda, bizim medeniyetimizde, kadın, hem toplumun hem  de toplumun çekirdeği olan ailenin temelidir. Bir anne olarak, bir eş olarak ya  da bir evlat olarak kadın evini, çekip çevirdiği kadar toplumu şekillendiren,  toplumu dönüştüren ülkeye ülkeye istikamet çizen bir varlıktır'' diyen Başbakan  Erdoğan, şöyle devam etti:
         ''Eğer kadın mutluysa toplum mutludur. Eğer kadın huzurluysa ülke  huzurludur. Eğer kadın refah içindeyse eğer kadın umut içindeyse toplum da o  kadar refah içinde, gelecekle ilgili olarak o kadar umut içindedir. Kadınlarını  ihmal eden, kadınlarını aşağılayan, öteleyen, dışlayan, kadınlarına ikinci sınıf  varlık muamelesi yapan hiçbir toplumun hiçbir alanda ilerlemesi asla mümkün  değildir.''
         
         -Hazreti Peygamber'i örnek gösterdi-
         
         Başbakan Erdoğan, kadınlardan ifadelerini, eşlerinize babalarına erkek  çocuklarına tekrar tekrar söylemelerini isteyerek, ''Biz öyle bir peygamberin  takipçileriyiz ki yozlaşmış bir toplumsal yapıyı doğru yola davet için geldiğinde  ilk yasakladığı kız çocuklarına yapılan vahşet olmuştur. Kız çocuklarının diri  diri toprağa gömüldüğü, kadınların, eşlerin, annelerin hor görüldüğü, hatta insan  dahi sayılmadığı bir toplumda, kadınları baş tacı etmiş, annelerin ayağının  altında cennet olduğunu müjdelemişti. Biz, işte böyle bir medeniyetin  mensuplarıyız'' ifadelerini kullandı.

         Cennetin babaların, kadınların ayağı altında değil annelerinin ayağı  altında olduğunun müjdelendiğini belirten Erdoğan, ''Bu, anlamlıdır. Yani bizim  dinimizde, annelik, bir irtifadır, bir yüksek seviyedir. Onun için anneliği hor  görmek aslında bir zaaftır'' diye konuştu.

         Başbakan Erdoğan, şunları söyledi:

         ''Biliyorum, Siirt'te bazı farklılıklar, değerlendirmeler, yönlendirmeler  başka türlü anlaşılabilir ama ben biliyorum ki Siirt'in erkekleri, kadınına  şiddet uygulamaz ama eğer yapanlar varsa eğer kadına şiddet uygulayan varsa  onlara Hazreti Peygamber'i örnek gösterecek, onları uyaracaksınız. Eğer  dinlemiyorlarsa eğer şiddet uyguluyorlarsa hiçbir hanım kardeşim çekinmesin,  hiçbir hanım kardeşim korkmasın. Gitsin, polise, jandarmaya, hakim ve savcılara  derdini açık açık anlatsın.''

         Zaman zaman bazı emniyet görevlilerinin, kadınlara yönelik şiddet  uygulamalarına şahit olduklarını dile getiren Erdoğan, bu konuların takipçisi  olduklarını ve takipçisi olmaya da devam edeceklerini vurguladı.

         Geçen yıl 8 Mart'ta şiddete maruz kalan, şiddet tehdidi altında olan  kadınlar için caydırıcı ve ağır şekilde cezalandırıcı bir yasa çıkarıldığını  hatırlatan Erdoğan, ''Bu yasanın uygulanması konusunda, hiçbir mazereti hiçbir  bahaneyi kabul etmiyoruz. Polisin, jandarmanın, hakim ve savcılarımızın yasanın  harfiyen uygulanması konusunda daha duyarlı, daha dikkatli olmalarını özellikle  şahsım ve milletim adına, insanlık adına rica ediyorum'' dedi.
         
         -''Bizim medeniyetimizde böyle töreler olamaz''-
         
         Başbakan Erdoğan, ''Töre adına altında, hiç kimse kadına yönelik  cinayetleri, kadına yönelik şiddeti mazur gösteremez. Bizim medeniyetimizde böyle  töreler olamaz. Kız çocuklarını toprağa gömme töresini ayaklar altına almış bir  peygamberin takipçileri, kız çocuklarına, kadınlara, eşlere ve annelere böyle  insanlık dışı bir muamelenin içinde olamaz'' diye konuştu.

         Başbakan Erdoğan, önce kadınların bu şiddete ''dur'' demesi gerektiğini  bildiren Erdoğan, ''Siz haklarınızı bilecek, haklarınızın farkında olacak ve o  hakları korkmadan, çekinmeden savunacak, kullanacaksınız. Siz haklarınıza sahip  çıkarsanız, siz bunun mücadelesini samimiyetle verirseniz inanın tüm engeller,  ortadan kalkacaktır'' ifadelerini kullandı.
         
         -''Eğer kadın cahil kalırsa toplum cahil kalır''-
         
         Erdoğan, son 10 yılda kadın hakları alanında önemli adımlar atıldığına  dikkati çekerek, ''Bizim anayasal, yasal düzenleme yapmamız, reformlar yapmamız,  adeta sessiz devrimler gerçekleştirmemiz yetmiyor. Sizin de bu hakların  bilincinde olmanız, bu haklara sıkı sıkıya sahip çıkmanız gerekiyor''  değerlendirmesinde bulundu.

         2004 ve 2010 yıllarında yapılan anayasa değişiklikleriyle, ''kadın ve  erkekler eşit haklara sahiptir'', ''aile toplumun temelidir, eşler arasında  eşitliğe dayanır'', ''alınacak tedbirler eşitlik ilkesine aykırı yorumlanamaz''  hükümlerini getirdiklerini anlatan Başbakan Erdoğan, Medeni Kanun'u, Ceza  Kanunu'nu, Ailenin Korunmasına Dair Kanun'u, İş Kanunu'n, kadınlar lehine  değiştirdiklerini, TBMM'de Kadın-Erkek Fırsat Eşitliği Komisyonu kurduklarını  aktardı.

         Erdoğan, ''Kadınları, özellikle de kız çocuklarımızın eğitimini çok  önemsiyoruz. Eğer kadın cahil kalırsa çocuk cahil kalır eğer kadın cahil kalırsa  toplum cahil kalır. Her hanım kardeşimizin her kız çocuğumuzun rahatça, özgürce,  kolayca okuyabilmesi, eğitim görebilmesi için çok önemli adımlar attık'' diye  konuştu.
         
         -''Anneler değişirse çocuklar değişir''-
         
         Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, iktidarları döneminde kadınlara yönelik  yapılan sosyal yardımlar çerçevesinde kadınların iş gücüne ve siyasete katılımını  teşvik ettiklerini vurgulayarak, 2002'de yüzde 4 olan kadın milletvekili oranının  yüzde 14'e kadar yükseldiğine işaret etti.

         Kadınlarla birlikte mücadele ederek bugüne kadar çok önemli işler  başardıklarını anlatan Erdoğan, bundan sonra da kadınlarla birlikte hareket  edeceklerini söyledi.
         Kadın sorunlarını tarihin tozlu raflarına havale edeceklerini ifade eden  Erdoğan, ''Kadınlar gelişirse Türkiye gelişir, anneler değişirse çocuklar  değişir, Türkiye değişir'' diye konuştu.

         Başbakan Erdoğan, iş hayatında, sanatta, spor ve bilimde başarı gösteren  Türk kadınlarından örnekler vererek, her kadının mücadele ederek kendisine  yepyeni bir dünya inşa edebileceğini sözlerin ekledi.

<< Önceki Haber Başbakan Erdoğan: Benim de vasiyetim... Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER