Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın önceki gün ‘Ulusa Sesleniş’ konuşmasında çözüm iradesini vurgulayan sözleri kamuoyu ve medyada geniş yankı buldu. Erdoğan’ı samimi bulan
sivil toplum kuruluşu temsilcileri, “Başbakan’ın söylemini paylaşıyor ve
destekliyoruz. Bu destek
Türkiye’nin önünü açacak” görüşünü dile getirdiler.
HERKESE DEMOKRASİ VURGUSU ÖNEMLİ
Fahrettin Akyıl (
Diyarbakır Ticaret Borsası Başkanı): Başbakan’ın Ulusa Sesleniş’teki söylemi gayet yerinde ve isabetli. Herkes için
demokrasi vurgusu ise ayrı bir anlam ifade ediyor. Biz Türkiye’de her zaman barış ve kardeşliğin tesisi için görüşlerimizi dile getirdik. Başbakan da zaten bunun aksini ifade etmiyor. Nasıl Bir Türkiye istediğini tüm çıplaklığı ile ortaya koydu.
BÜTÜNLEŞTİRİCİ VE BİRLEŞTİRİCİ MESAJ
Şah İsmail Bedirhanoğlu (
Güneydoğu Sanayici ve İşadamları Derneği Başkanı): Başbakan’ın elini güçlendirmek adına herkes destek olmalı. Başbakan’ın bu konuşması bütünleştirici ve birleştirici. Özellikle bölgedeki sivil toplum kuruluşları Başbakan’ın söylemlerini paylaşıyor ve destek veriyor. Bu destek, Türkiye’nin mutlak surette önünü açacak.
ÇÖZÜM TÜRKİYE’NİN GÜCÜNÜ ARTIRIR
Alican Ebedinoğlu (Diyarbakır
Esnaf ve Sanatkarlar
Odalar Birliği Başkanı):
Cumhuriyet tarihinden bugüne kadar
demokratikleşme adına ilk kez böyle bir fırsat yakalandı. Bütün kurumların mutabakatı ile başlayan bu
açılım, gerçekten umut verici. Çözüm, Türkiye’nin
Ortadoğu ve Avrupa’da etkinliğini de artıracak.
YENİLE YENİLE BAŞI DÖNEN MUHALEFET
Hıncal Uluç-
Sabah Gazetesi: Muhalefet ve onun yenile yenile başı dönmüş liderleri, Recep Tayyip Erdoğan’ın gelecek seçimi garanti edeceğini düşünerek, çözüme karşı duruyorlar.. Bunun yolunu da belirlediler.. Gerilim yaratmak.. Diyorlar ki.. “Bu açılım,
Amerikan planıdır...
ÇOK UZAK OLMAYAN HAYALİNİ ANLATTI
Okay Gönensin-
Vatan Gazetesi: Erdoğan güzel, ama çok uzak olmayan bir hayali çok iyi ve etkili biçimde anlattı. Hayalin gerçekleşmesi imkansız değil, ama gerçekleşmesi, bu hayalin peşine düşecek olan herkesin o hayalin vazgeçilmezi olan demokrasi ruhunu yaşamasıyla mümkün olabilir.
Beklenen açıklama pazartesi
Başbakan Erdoğan, ‘Demokratik açılım’ sürecine ilişkin İçişleri Bakanı Beşir Atalay’ın pazartesi açıklama yapacağını söyledi.
İMKB çıkışında soruları yanıtlayan Erdoğan, “Halkla kucaklaşmaya devam edeceğiz” dedi.
MHP’YE HAKARET DAVASI
Hakarete varan sözleri nedeniyle MHP lideri
Devlet Bahçeli hakkında
dava açmaya hazırlandıklarını belirten Erdoğan, şunları söyledi: “Bununla ilgili arkadaşlarımızın çalışmaları var. Hukuki açıdan tamamen
hakaret içeren, saygıdan uzak sözler varsa bizim bundan sonra müracaat edeceğimiz kapı onları aynı dille
cevap vermek olmayacak, tamamen hukuk yoluyla cevap vermek olacak.” “Biz bir hukuk devletindeyiz” diyen Erdoğan, “Hukuk devletinde de yargıyla bunların görüşülmesinin çok daha isabetli olacağına inanıyorum. Çünkü böyle bir kayıkçı kavgasının içerisinde hakarete hakaretle cevap verme yöntemini kesinlikle kabul etmiyorum” diye konuştu. Son Ulusa Sesleniş konuşmasının ‘daha kucaklayıcı’ şeklinde yorumlandığının hatırlatılması üzerine ise Erdoğan, şu karşılığı verdi: Bu kadar kucaklayıcı olmasaydık, milletimiz bizi kucaklar mıydı?” karşılığını verdi.
4 liderle görüştü
Başbakan Erdoğan,
telefonla önce
Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham
Aliyev ile görüştü.
Başbakanlık açıklamasında, “Sayın Başbakan
Kafkasya bölgesindeki gelişmelere ilişkin görüşlerimizi kendisine anlatmak amacıyla,
Büyükelçiler Feridun Sinirlioğlu ve
Ünal Çeviköz’ü görevlendirdiğini Cumhurbaşkanı Aliyev’e bildirmiştir. Sinirlioğlu ve Çeviköz yarın (bugün) Baku’yü ziyaret edeceklerdir” denildi.
Suriye Cumhurbaşkanı Beşar
Esad ve
Irak Başbakanı Nuri el Maliki ile yaptığı telefon görüşmesinde bölgesel konuları ele alan Erdoğan,
Libya lideri Muammer Kaddafiyi de arayarak 1
Eylül devriminin 40. yıldönümünü kutladı.
Hükümet ciddi ordu destekliyor
Kürt sorununun çözümü için hükümetin çabaları,
yurt dışında dikkat çekmeyi sürdürüyor. The
Economist, hükümetin “ciddi bir plan” hazırladığını belirtirken “Bu defa ordu, hükümetin arkasındadır” dedi. Prestijli
İngiliz dergisi
The Economist, “Barış Zamanı Mı?” başlıklı yazısında “Türk hükümeti,
Kürt sorunu çözmek için ciddi bir plan hazırlıyor” dedi. Konjontürün kalıcı çözüm umutlarını yarattığı kaydedilen yazı, hükümetin “
Kürt Açılımı” çerçevesinde şimdiye kadar yaptığı açıklamalar ve sürdürdüğü temaslar ile pakette yer alması beklenen önlemlere işaret ettikten sonra ABD’li uzman Henri Barkey’nin “Hükümet bu defa ciddidir” ifadesine de yer verdi. Sürece desteğin arttığına işaret eden dergi Irak Kürtlerine de değinerek bu süreçte PKK’ya karşı Türkiye’ye destek vermeye hazırlandıklarını da belirtti. Sürecte risklerin olduğunu belirten dergi “Kolay olmayacak ancak Sayın Erdoğan kararlı görünüyor” değerlendirmesini de yaptı.
Başbakan için imza kampanyası
Greenpeace, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın
Kopenhag İklim Zirvesi’ne katılması için
imza kampanyası başlattı. Kampanyanın açılışına dev dünya balonuyla gelen Greenpeace üyeleri, Erdoğan’ın zirvede, iklim değişikliği konusunda “One minute” demesini istedi.
Galatasaray Lisesi önünde toplanan Greenpeace üyeleri adına
basın açıklaması yapa Elif Akoğuz, iklim zirvesini ‘Köprüden önce son çıkış’ olarak niteledi. Grup üyesi Cengizhan Şaşmaz da zirvenin dünyanın geleceği için en kritik kararların alınacağı yer olduğunu ifade ederek, “Türkiye’nin Kopenhag’da bulunması ve etkin bir rol oynaması çok önemli” diye konuştu.
STAR