Erdoğan,
Çek Cumhuriyeti'ne yapacağı iki günlük resmi ziyareti öncesi
Esenboğa Havalimanı'nda
basın açıklaması yaptı. Ardından gazetecilerin sorularını
cevaplandıran Erdoğan, "ABD yönetimi ile istihbarat paylaşımı oldu mu? Buna bağlı olarak
Türkiye'nin yaptığı bir
operasyon var mı?" yönündeki soruya, "Değerli arkadaşlar bu da bir istihbarat paylaşımı. Siz benden istihbarat almak istiyorsunuz ama ben istihbaratı veremem." diye karşılık verdi.
Öğle saatlerinde "sınırötesi operasyonla "ilgili bir soruya
akşam saatlerinde cevap vereceğini söylediğinin hatırlatılması üzerine Erdoğan, "Şu anda güvenli güçlerimiz, bölgede, kendi sınrılarımız içerisinde, bildiğiniz gibi tüm hassasiyetleri ile bölgedeki operasyonlarını sürdürüyor. Bugün sorduğunuz sorunun cevabı olarak söyleyim.
Sınır ötesi herhangi bir operasyon söz konusu değildir. Bu operasyonlar noktasında tavrımız, her şeydan önceki tavrımız, burada silahların bırakılmasına yöneliktir. Sınır ötesi operasyonla ilgili olarak da bizler tam mutabakat içinde, genelkurmayızla, silahlı kuvvetlerimizle görüşmeleri yapıyoruz. Buralarda aksama bile söz konusu değildir."dedi.
Erdoğan,
Amerika seyhatinden sonra oluşturulan sistemin çalışmaya başladığına işaret ederek, "Burada üç gün içinde beş gün içinde neticeler alınacak gibi şekilde ifade yanlış olur. Ne zaman nasıl neticeler alınacak son dönemdeki
Kuzey Irak ve merkezi Irak'taki gelişmeleri sizler de takip ediyorsonuz. Her zaman söylediğim bir konu var. Siyasi, diplomatik ve askeri ne gerekiyorsa yapılıyor. Bundan bir defa emin olmanızı istiyorum. "diye konuştu.
Başbakan Erdoğan medyadan yakındı
Yazılı ve görsel medyanın da bu işin ''
psikolojik ayağını'' oluşturduğunu ifade eden Erdoğan, medyadan tam bir
destek alamadıklarını söyledi.
Başbakan Recep
Tayyip Erdoğan, Çek Cumhuriyeti Başbakanı Mirek Topolanek'in davetlisi olarak, özel
uçak ''ANA'' ile saat 22.55'te bu
ülkenin Başkenti Prag'a gitti.
Başbakan Erdoğan'ı, Esenboğa Havalimanı'nda
Devlet Bakanı ve
Başbakan Yardımcısı Nazım Ekren ve bazı milletvekilleri ile öteki ilgililer uğurladı.
Erdoğan'la eşi
Emine Erdoğan,
Sanayi ve
Ticaret Bakanı Zafer
Çağlayan ve
AK Parti Dış İlişkilerden Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı
Egemen Bağış da Prag'a gitti.
Başbakan
Recep Tayyip Erdoğan, resmi ziyaret için Çek Cumhuriyeti'ne hareketinden önce Esenboğa Havalimanı'nda yaptığı açıklamanın ardından gazetecilerin sorularını yanıtladı.
''MEDYA PSİKOLOJİK AYAK''
Yazılı ve görsel medyanın da bu işin ''psikolojik ayağını'' oluşturduğunu ifade eden Erdoğan şöyle konuştu: '''Bu konuda tam desteği alıyor musunuz?' derseniz, ben de bunu çok açık söyleyeyim, tam desteği alamıyoruz. İstiyorum ki burada çok daha farklı bir koordinasyon içerisinde olalım. Yani menşeinden olmayan haberlerle, bakıyorsunuz sürmanşette devasa bir uçak resmi, şurası bombalanmaya başladı. Buralarda şunlar oldu... Tüm bunların hepsi, adeta
terör örgütünün propagandasını yapmaya yönelik haberler olarak geçiyor. Zaten bölücü terör örgütünün amacı nedir? Kendi örgütünün propagandasını yaptırmaktır. Buna imkan hazırlanıyor, imkan sağlanıyor. Bundan kendimizi sıyırmamız lazım. Eğer bundan kendimizi sıyırabilirsek, netice alma sürecimiz çok daha hızlanacaktır diye düşünüyorum. Bunu dünyada kısmen de olsa başarabilenler bu şekilde başarmışlardır ve bizler de bu konuda yazılı ve görsel medyamızın desteğini bekliyoruz ve şundan da hiç endişeleri olmasın, gerek siyasi, gerek diplomatik, gerek askeri alanda ne yapılması gerekiyorsa bunların hepsi gücümüzün el verdiği derecede yapılmaktadır ama tüm bu işleri yaparken sağolsun bazı siyasilerin dediği gibi şurada şu hemen yapılması lazım... Veyahut da bazı vatandaşlarımızın talepleriyle bunlar yapılmaz. Bunların hepsi
hesap işidir. Bunun zamanı vardır, zemini vardır. Bütün bunların hepsini değerlendireceğiz ve bunların
teknik değerlendirmesini yapacak olan kadrolarımız da bu işte belli bir tecrübeye, deneyime sahiptir. Onlarla birlikte siyasi irade olarak bizler de gerekli olan neyse bunu şu ana kadar yaptık, bundan sonra da yapacağız.''
-DOKUNULMAZLIKLARIN SINIRLANDIRILMASI-
Erdoğan, bir gazetecinin ''DTP'li milletvekillerin yargılanabilmesi için dokunulmazlıklarının sınırlandırılması konusunda AK Parti olarak ne düşündüklerini'' sorması üzerine ise ''Bu konuda çok açık bir şey söyleyeyim; Biz, milletin iradesinin neticesinde Parlamentoya gelmiş insanlar için diğer milletvekillerine tanınmış anayasal bir hakkı kalkıp, ortadan kaldırma yoluna gidemeyiz'' dedi.
Anayasanın farklı amir hükümleri olduğunu belirten Erdoğan, şunları kaydetti:''
Milletvekili olmanız, bir çok şeyleri de zaman zaman ortadan kaldırmaz. Burada bizler, duygusal hareket ederek farklı bir siyasi partiyi veya siyasi partileri köşeye sıkıştırma manevrası içerisine giremeyiz. Şu anda burada yapılan da şahsıma hitaben bu söylem, bunu içermektedir.
Biz, eğer
demokrasiye inanmışsak, daha ileri demokrasi diyorsak, o zaman demokratik yollardan parlamentoya gelmiş insanlara kalkıp anti-demokratik uygulamalar yapmak suretiyle onları farklı mecralara itemeyiz. Bu, bizim demokrasi anlayışımızla çelişkilidir, bunu kabul etmemiz mümkün değildir.''
AB TEMASLARI
Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, Çek Cumhuriyeti'nde yapacakları görüşmelerde ağırlıkla
Avrupa Birliği (AB) meselelerini ve Türkiye'nin AB'ye
katılım sürecini değerlendireceklerini söyledi.
Erdoğan; Çek Cumhuriyeti'ne hareketinden önce Esenboğa Havalimanı'nda yaptığı açıklamada, Çek Cumhuriyeti'ne 2 günlük resmi bir ziyarette bulunacağını belirterek, bunun, Çek Cumhuriyeti'ne yapacağı ilk ziyaret olacağını kaydetti. Erdoğan ziyareti sırasında Çek Cumhuriyeti Başbakanı, Cumhurbaşkanı ve diğer devlet adamlarıyla görüşmeler gerçekleştireceğini söyledi.
Çek Cumhuriyeti'nde yoğun bir gündemleri olduğunu belirten Erdoğan, iki ülke arasında var olan siyasi, ticari, askeri ve
ekonomik işbirliğini daha da geliştirmek amacıyla ilgili devlet adamları ve iş çevreleriyle temaslarda bulanacaklarını ifade etti.
Görüşmelerde ağırlıkla AB meseleleri ve Türkiye'nin AB'ye katılım sürecini değerlendireceklerini kaydeden Erdoğan, AB'ye katılım sürecinde Çek Cumhuriyeti'nin bugüne kadar sürekli Türkiye'nin yanında olduğunu ve desteğini verdiğini belirtti.
Erdoğan, bu ziyaret vesilesiyle
1. Dünya Savaşı Galiçya Cephesi'nde hayatlarını kaybeden şehitlerin yattığı Türk Şehitliği'ni de ziyaret edeceğini kaydetti.
Başbakan Erdoğan, Çek Cumhuriyeti'nin Avrupa'nın ''sürekli ve süratli'' büyüyen iki ekonomisinden biri olduğunu ifade ederek, Çek Cumhuriyeti ile Türkiye arasındaki ticari ve ekonomik ilişkilerin geliştirilmesi için bu ziyaretin büyük bir önemi olduğuna inandığını dile getirdi.
Çek Cumhuriyeti ile Türkiye arasındaki ticaret hacmine ilişkin bilgi veren Erdoğan, ticaret hacminin 2006 yılında 1.1 milyar dolar olduğunu, bu yılın ilk 9 ayında ise 1 milyar dolara kadar ulaştığını ifade etti. Erdoğan, ''Bu demektir ki aramızdaki ticaret hacmi 1.5 milyar dolara doğru çıkıyor'' dedi.
Erdoğan, Çek Cumhuriyeti ile karışılıklı yatırımların gelişmeye devam ettiğini, ziyaretinin ''dost ve müttefik Çek Cumhuriyeti'' ile ilişkilerin ve işbirliğinin daha da ileri götürülmesine katkıda bulunacağına inandığını dile getirdi.
-BAKÜ'YÜ ZİYARET-
Başbakan Erdoğan Çek Cumhuriyeti'ndeki temaslarının ardından
Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham
Aliyev'in davetlisi olarak Azerbaycan'ın Başkenti Bakü'ye geçeceğini ifade etti.
Bakü'de, 17
Kasım'da Türk Devlet ve Toplulukları
Dostluk Kardeşlik ve İşbirliği 11. Kurultayı'nın başlayacağını söyleyen Erdoğan, kurultayın açılışında Türk devlet ve topluluklarının temsilcileriyle bir araya gelme imkanı bulacağını,
İlham Aliyev ile de ikili görüşme gerçekleştireceklerini kaydetti.
Erdoğan, aynı günün akşamı İstanbul'a geleceğini ve 18 Kasım Pazar günü İpsala'da önemli bir açılış töreni gerçekleştireceğini bildirdi.
Türk-
Yunan sınırında,
Güney Avrupa
Doğalgaz Ringi projesinin ilk etabını teşkil edecek olan Türkiye-
Yunanistan doğal gaz enterkonnektörünün açılışını Yunanistan Başbakanı Kostas Karamanlis ile birlikte yapacaklarını belirten Erdoğan, bu açılışa ''fevkalade bir gelişme olmazsa'' Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev'in de katılacağını ifade etti.
CİHAN - AA