Genelkurmay Başkanı
İlker Başbuğ, Genelkurmay Adlî Müşaviri
Tuğgeneral Hıfzı
Çubuklu'ya
sanıkları
kurtarmak için hukuki argümanlar geliştirmesini emretti. Çubuklu, ceza kanunları başta olmak üzere hukuki metinleri tek tek inceledi. Ancak 102 sanığın tutuklanmasını önlemek için bir argüman geliştiremedi. Konuyu, Başbuğ'a da iletti.
Dışarıdan hukukçu çağrıldı
Başbuğ-Çubuklu görüşmesi sonucu Karargâh'a dışarıdan bir hukukçunun çağrılıp, konunun enine boyuna değerlendirilmesi ve sanıkları kurtarma planı yapılmasına karar verildi.
Ankara Üniversitesi Hukuk Fakültesi'nde görevli aynı zamanda da
Ankara Barosu başkanlığına
aday olan Prof. Dr. Metin Feyzioğlu'nun Genelkurmay'a çağrılması kararlaştırıldı. Vakit kaybedilmeden Feyzioğlu ile irtibata geçildi ve kısa süre sonra Karargâh'ta toplantı başladı. Feyzioğlu ve beraberindeki askerler, sabaha kadar sanıkları nasıl kurturacaklarına dair förmüller üzerinde çalışma yaptılar. Bu kapsamda
yol haritası çizilerek adım adım neler yapılacağı masaya yatırıldı. Bu sırada Başbuğ'un emriyle
Hıfzı Çubuklu, Deniz, Hava ve Kara
Kuvvetleri ile Jandarma Genel Komutanlığı'nın Adlî Müşavirlerini Karargâh'a çağırdı. Müşavirler sabaha kadar toplantının bitmesini bekledi.
Üç adet dilekçe
Toplantıda üç adet matbu dilekçe hazırlanmasına ve tutuklanmalara
itiraz edilmesine karar verildi. Dilekçelerden biri yakalama kararına itiraz, diğeri redd-i hâkim talebi, sonuncusu ise bu dilekçelerden sonuç alınmaması ve subayların cezaevine girmesi durumunda tutuklamaya yapılacak itirazı içeriyordu.
Dilekçelerin birer örneği de kuvvet komutanlıklarından gelen adlî müşavirlere verildi. Dilekçelerin bir an önce sanık avukatlarına ulaştırılması ve avukatların kendi müvekillerinin durumuna göre değişiklikler yaparak mahkemeye sunmaları emredildi.
Plan aynen uygulandı
Genelkurmay'ın emri aynen planlandığı gibi uygulandı. Dilekçeler, sanıkların avukatlarına ulaştırıldı. Sanık avukatları
İstanbul 10. Ağır
Ceza Mahkemesi'ne itiraz ve redd-i hâkim taleplerini içeren dilekçelerini sundular. Redd-i hâkim talebi fikrinin Prof. Dr. Metin Feyzioğlu'dan geldiği belirtildi. Toplantıda kararlaştırılan bir konu da hazırlanan dilekçelerin Karargâh'tan çıktığının bilinmemesi ve sanıklara
yardım ediliyor izleniminin verilmemesine dikkat edilmesiydi. Avukatlar bu konuda uyarıldı. Dendiği gibi oldu ve tek elden çıkmış dilekçeleri avukatlar hazırlamış gibi kamuoyuna sunuldu.
Toplantının ardından
Genelkurmay Başkanı Orgeneral Başbuğ da hazırlanan metinlerle ilgili bilgilendirildi. Başbuğ da siyasilerle temasa geçecek ve tutuklama kararının kaldırılması için hükümetle görüşecekti. Başbuğ-Erdoğan zirvesi de bu toplantıdan sonra gerçekleşti.
TARAF