Bayraktar, 'Gıdaya zam geleceği,
ürünlerin ramazanda zamlanacağı şeklinde çıkan ve
halkımızı tedirgin eden haberler, fırsatçılara zemin hazırlamaktadır'' dedi.
Bayraktar, Birlik merkezinde düzenlediği basın toplantısında, ramazan ayı öncesinde üretici, hal,
pazar ve market
fiyatlarına ilişkin açıklamalarda bulundu.
Gıdaya erişimin önemini vurgulayan Bayraktar,
gıda fiyatlarındaki artıştan özellikle dar gelirli vatandaşların olumsuz etkilendiğini söyledi.
Türkiye'de ilkbaharda yağışların fazla olması sayesinde bazı ürünlerde rekolte artışı yaşanırken, yağışa bağlı artan hastalıklar yüzünden de çeşitli
sebze ve
meyvelerde verim ve kalite kayıplarının olduğunu söyledi.
Bütün bu gelişmelere rağmen,
üretimin arzu ettikleri seviyede olduğunu belirten Bayraktar, fındık dışında hiçbir üründe ciddi bir üretim kaybının beklenmediğini bildirdi.
RAMAZANDA GIDAYA ZAM GELECEĞİ İDDİALARI
Ramazan ayının yaklaştığı günlerde gıdaya zam geleceğine ilişkin haberlerin halkı tedirgin ettiğini ifade eden Bayraktar, bu tür haberlerin fırsatçılara zemin hazırladığını söyledi.
Bayraktar, ''Bir avuç spekülatörün 5 milyon çiftçimizi ve 73 milyon tüketicimizi
mağdur etmesini önlemeliyiz. İnsanlarımızın haklarını
küçük bir azınlığın menfaatlerine
kurban etmemeliyiz'' dedi.
Ramazan ayının yaklaşması nedeniyle gıda piyasalarında hareketliliğin başladığına işaret eden Bayraktar, gıda piyasalarında yaşanan bu hareketlilik bazı spekülatörlerin iştahını kabarttığını, halkın mağdur edilmemesi için spekülatörlere fırsat verilmemesi, piyasaların canlanması için ramazanı dört gözle bekleyen esnafın zan altında bırakılmaması gerektiğini kaydetti.
15 GÜNLÜK FİYAT DEĞİŞİMLERİ
30 Haziran'dan bu yana son 15 günlük fiyat değişimlerini de değerlendiren Bayraktar,
dana ve
kuzu etindeki üretici fiyatı hiç artmadığı halde, market fiyatlarının arttığını bildirdi.
Son 15 günde mark
et fiyatlarında 11 üründe fiyat değişimi olmazken, 13 üründe azalma, 7 üründe ise
fiyat artışı olduğunu anlatan Bayraktar, üretici fiyatlarında ise 17 üründe fiyat değişmezken, 9 üründe azalma, 3 üründe ise fiyat artışı kaydedildiğini bildirdi.
Market ve üretici fiyatlarını birlikte değerlendirdiğimizde
karpuz, sivri biber, fındık, dana eti ve
kuzu etinde üretici fiyatı değişmezken, market fiyatlarının arttığının görüldüğünü ifade eden Bayraktar, üretici fiyatlarındaki düşüşün marketlere yeterince yansımadığını söyledi.
ET FİYATLARI
Temmuz'un başından itibaren son 15 günde üreticide et fiyatları değişmemesine rağmen marketlerde dana etinin yüzde 0,5, kuzu etinin yüzde 2 artış gösterdiğine dikkati çeken Bayraktar, ramazanda et fiyatlarının yüzde 15-20 oranında artacağına dair bazı spekülatif haberler olduğunu, bu gibi haberlerin fiyat manipülasyonu yaratmak isteyenlerin kendi çıkarları için ortaya attığı iddialar olduğunu, bunlara itibar edilmemesi gerektiğini söyledi.
GEÇEN YIL VE BU YILKİ RAMAZAN KARŞILAŞTIRMASI
Ramazan öncesinde üretici ve market fiyatları arasındaki farkı incelediklerinde üretici ve market arasındaki fiyat farkının yüzde 317'lere ulaştığının görüldüğüne dikkati çeken Bayraktar, şöyle devam etti:
''Ürün grupları itibarıyla baktığımızda ise bu oranın yaş sebze ve meyvede yüzde 317,1, kurutulmuş ürünlerde yüzde 236,7, baklagillerde yüzde 250,2, pirinçte yüzde 193,4'lere ve
hayvansal ürünlerde yüzde 265,2'lere kadar çıktığı görülmektedir.
Üretici ve market fiyat farkının en fazla olduğu ilk beş ürün ise sırasıyla domates, sivri biber,
salatalık, süt ile kuru fasulyedir. Marketlerde ve üreticide geçen yıl ramazan öncesine göre fiyatı en çok artan ürünler patates,
patlıcan, sivri biber, yeşil fasulye, kuzu eti olurken, fiyatı en çok düşen ürünler soğan, salatalık ve limon olmuştur.
Geçen yıl ramazan öncesine göre üretici ve market fiyatlarını birlikte değerlendirdiğimizde üretici ve markette fiyatı en çok artan ürünlerden bazıları patates, patlıcan, sivri biber, yeşil fasulye, kuru
kayısı, kuru
üzüm ve kuzu eti olmuştur.''
YAŞ SEBZE VE MEYVEDE FİYAT ARTIŞI BEKLEMİYORUZ
Yaş sebze ve meyvede fiyat artışı beklemediklerine işaret eden Bayraktar, halkın ramazan ayında en uygun fiyatla satın alabileceği ürün grubunun yine yaş sebze ve meyve olduğunu, geçen yıl olduğu gibi bu yıl da ramazan ayının sebze ve meyvenin kaliteli, bol ve
ucuz olduğu bir mevsime denk geldiğini söyledi.
Geçen yıl ramazan ayı öncesi değerlendirmesiyle kıyasladıklarında kurutulmuş ürünlerde (kuru üzüm, kuru kayısı ve fındık) geçen yıla göre marketlerde ortalama yüzde 15 fiyat artışı görüldüğünü anlatan Bayraktar, özellikle ramazan ayında halkın bu ürün grubuna talebinin arttığını, talep artışının da suistimal edilmemesi gerektiğini ifade etti.
Kuzu eti ve süt fiyatlarının artışında üreticinin vebali olmadığını savunan Bayraktar, kuzu eti ve sütte market fiyatlarının geçen yıl ramazan öncesine göre artış gösterdiğini kaydetti.
2010 yılı
Nisan ayından itibaren başlayan canlı hayvan ve et ithalat sürecinin üzerinden bir yıldan daha fazla bir süre geçtiğini, ancak bu dönemin üreticiler açısından iyi bir şekilde sonuçlanmadığını anlatan Bayraktar, perakende fiyatları düşürmeyi amaçlayan ithalat uygulamasının, hedeflenen sonucun elde edilmesine yeterince etki etmediğini, tam tersine yükselen yem maliyetleriyle baş etmek zorunda kalan üreticilerin
satış fiyatlarının daha da düşmesi ile büyük sıkıntı içerisine girmesine neden olduğunu ifade etti.
İthalat kararı ve uygulamaları kuzu eti fiyatlarında ilgili dönemde aşağı yönlü hiçbir etkiye neden olmadığını anlatan Bayraktar, sütteki üretici fiyatlarındaki düşüşlerin de marketlere yansımadığını bildirdi.
Tüketicilerin yeterli ve güvenilir gıdaya uygun fiyatla erişebilmesinin sağlanması gerektiğini vurgulayan Bayraktar, üreticiden tüketiciye varıncaya kadar tüm tarafların bu hususta gereken hassasiyeti göstermesi gerektiğini söyledi.
Bayraktar, ''Üretici, esnaf, halk ramazanı dört gözle beklemektedir. Tüm taraflar ramazan ayının anlam ve önemine yakışır şekilde hareket etmeli, halkımız mağdur edilmemelidir. Gıda denetimleri artırılmalı, halkın sağlığıyla oynanmamalıdır.
TZOB olarak fiyatları yakından takip etmeye ve halkımızı bilgilendirmeye devam edeceğiz'' diye konuştu.