Bedelli askerlik ve
sözleşmeli er ve erbaş başvurularını da kapsayan
Askerlik Kanunu ile Sözleşmeli
Erbaş ve Er Kanunu'nda değişiklik yapan
kanun ile, 1 Ocak 1988 tarihi dahil, daha önce doğanlar istekleri halinde, 18 bin Türk
Lirası ödemeleri şartıyla temel askerlik eğitimine tabi tutulmaksızın askerlik
hizmetini yerine getirmiş sayılacaklar.
Bedelli askerlik ve
sözleşmeli er ve erbaş başvurularını da kapsayan
Askerlik Kanunu ile Sözleşmeli Erbaş ve Er Kanunu'nda değişiklik yapan
kanun teklifi,
TBMM Genel Kurulu'nda kabul edilerek, kanunlaştı.
Buna göre, her ne sebeple olursa olsun henüz fiili askerlik hizmetine başlamamış ve 1 Ocak 1988 tarihi dahil, daha önce doğanlar, 1076 sayılı Yedek Subay ve Yedek Askeri Memurlar Kanunu ile 1111 sayılı Askerlik Kanunu'na tabi yükümlüler, istekleri halinde, bu Kanunun yürürlüğe girdiği tarihten itibaren iki ay içinde askerlik şubelerine veya yurtdışı temsilciliklerine başvurmaları ve 18 bin
Türk Lirası para veya
Merkez Bankası döviz
satış kuruna göre ödeme tarihindeki karşılığı kadar konvertible
yabancı ülke parasını defaten ödemeleri şartıyla temel askerlik eğitimine tabi tutulmaksızın askerlik hizmetini yerine getirmiş sayılacaklar.
Her ne sebeple olursa olsun daha önce
bedelli veya
dövizli askerlik hizmeti kapsamından çıkarılanlardan yaş şartını taşıyanlar, istekleri halinde bu hükümlerden yararlanabilecekler.
Sağlık sebepleriyle askerlikten muaf olanlar da yararlanabilecek
Kanunun yürürlüğe girdiği tarihten önce sağlık sebebiyle haklarında verilen askerliğe elverişli olmadıklarına dair kararlardan dolayı askerlik hizmetinden muaf tutulanlar da istekleri halinde yaş şartı aranmaksızın
bedelli askerlikten faydalanabilecekler.
Uygulama kapsamında ödenecek paralar, Savunma
Sanayii Destekleme Fonu adına TC
Ziraat Bankası,
Halk Bankası, Vakıflar Bankası'nda açılacak hesaba yatırılacak.
Bu madde hükümlerinden yararlanan yükümlüler hakkında saklı, yoklama kaçağı ve bakayadan dolayı idari adli
soruşturma ve kovuşturma yapılamayacak. Başlatılmış olanlar sona erdirilecek ve bu suçlara ilişkin kesinleşmiş idari para cezaları tahsil edilemeyecek.
Sözleşmeli erlikte askerlik yapma şartı kaldırılıyor
En az
ilköğretim ya da yurtdışında dengi okul mezunu olup askerlik hizmetini erbaş ve er olarak tamamlamış ve müracaat yapılan yılın
ocak ayının ilk günün itibarıyla 25 yaşını bitirmemiş olanlar
sözleşmeli er olarak başvurabilecek.
Ortaöğretim mezunu olanlar için askerlik hizmetini yapmış olma şartı aranmayacak. Söz konusu kişiler, müracaat yapılan yılın ocak ayının ilk günü itibarıyla 20 yaşından gün almış ve 25 yaşını bitirmemiş olacak.
Askerlik hizmetine devam ederken sözleşmeleri er olarak alınanların ön sözleşme imzaladıkları tarihe kadarki hizmet sürelerinin tamamı, kalan yükümlülük süresinin hesabından mahsup edilecek.
Askerlik öncesi sözleşmeli erbaş ve erliğe müracaat edenlerin sevk, tehir işlemleri ile erbaş ve er olarak yapılan hizmetlerin üçte biri askerlik yükümlülüğünden sayılacak.
Çürük raporu alanlar da yararlanacak
Milli Savunma Bakanı
İsmet Yılmaz, "
Kamu düzenini sağlamak ile
çözüm süreci birbirinin alternatifi ya da sonucu değil. Hem kamu düzeni sağlanacak hem de çözüm sürecinde sorunlara nihai, kalıcı şekilde son vermek gerekir" dedi.
TBMM Genel Kurulu'nda bedelli askerlikle ilgili
yasa teklifinin görüşmelerinde milletvekillerinin sorularını yanıtlayan Yılmaz,
düzenlemeden önce
çürük raporu alanların bedelliden yararlanacağını belirtti.
Aynı düzenlemenin bedelli askerlikle ilgili son yasada da bulunduğunu hatırlatan Yılmaz, şöyle konuştu:
"Sağlık raporu nedeniyle askerlikten muaf tutulanlar, isterlerse bedeli ödemek kaydıyla yasadan yararlanabilecek. Bu niye yapıldı? Yaklaşık 500, bine yakın faydalandı. Ana amaç şu, etrafındakiler soruyor 'askerlik yaptın mı?' Onlara 'engelliyim, özürlüyüm,
çürük raporu aldığımdan dolayı askere gidemiyorum' demek istemiyor. Askerlikten muaf olmasına rağmen bedel ödeyerek, çevresine yasa gereği askerlikten muaf olduğunu söylemeyi
tercih ediyor. Bir haktır, isterse yatırır istemezse yararlanmaz."
Yılmaz, daha önceki yasa gereği 30 yaşından gün alanların 30 bin lira ödemek kaydıyla bedelliden yararlandığını hatırlatarak, 460 bine yakın kişiden 70 bin 120 kişinin başvurduğunu, elde edilen 2 milyar 103 milyon 600 bin liranın Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı'na aktarıldığını söyledi.
Yılmaz, bedelliyle ilgili iki ayrı düzenleme arasında bedel farkının ne olacağı sorusuna, "Zaman farklı dolayasıyla bir iade düşünmüyoruz" karşılığını verdi.
İstanbul Askeri Casusluk davasına ilişkin kararın
Yargıtay tarafından onanarak kesinleştiğini ifade eden Yılmaz,
Anayasa Mahkemesi'ne yapılan başvurunun henüz sonuçlanmadığını, bunun beklenmesi gerektiğini kaydetti.
Yılmaz, "NATO için değil, ülkemizin güvenliği için... Bakın eşkıya sınırlarımızın dışından geliyor, sınırı tanımıyorsa, birinden diğerine geçiyorsa ama Türk sınıra geldiğinde onu durduran
harita üzerindeki çizgi değil,
Türkiye ve
Mehmetçik'in gücüdür. Yıllardır devam eden terörle ilgili sıkıntı var. Bölgeden ne Mehmetçik ne güvenlik güçleri çekilmiştir. Kamu düzenini sağlamak ile çözüm süreci birbirinin alternatifi ya da sonucu değil. Hem kamu düzeni sağlanacak hem de çözüm sürecinde sorunlara nihai, kalıcı şekilde son vermek gerekir" dedi.