Krizin yönetimi Gül'de
MGK
bildirisindeki “Devletimizin kurumlarını yıpratmaya yönelik beyan ve yayınlara ilişkin tepkiler dile getirilmiş, bu faaliyetlerin ülkemize fayda sağlamayacağı teyit edilmiştir” cümlesini Gül yazdı...
Askerlerin
sivil mahkemede yargılanmalarını öngören
yasa değişikliğinin ardından yapılan 7,5 saatlik Milli
Güvenlik Kurulu (MGK) toplantısı ve sonrasında Cumhurbaşkanı
Abdullah Gül'ün krizin yönetimini ele aldığını söyleyebiliriz.
Gül'ün tutumu
Cumhurbaşkanı Gül'ün, yasaların incelenmesi de dahil görevini yaparken izlediği tutumu,
Köşk kaynaklarına dayanarak şöyle özetleyebiliriz: “Cumhurbaşkanı, görevini yaparken siyasi
tartışmalar, görüşler ve yönlendirilmeler doğrultusunda değil, Anayasa'daki yetkileri çerçevesinde hareket etmektedir.”
Cumhurbaşkanı Gül, askerlerin sivil mahkemelerde yargılanmasını öngören ve tartışma yaratan yasa değişikliği konusunda da Çin dönüşünde yaptığı ilk değerlendirmede, siyasi bir tutum almasının söz konusu olmadığını, “hukuka bakacağını” söylemişti. Gül, dün Çankaya'da MGK ve mini zirvede hukuki durumu esas alan bir tutum içindeydi.
Gül, MGK sonrasında topladığı mini zirvede bu doğrultuda hakemlik işlevini üstlendi ve yasa değişikliği konusunda tarafları dinledikten sonra, tartışmanın ve gerginliğin bir an önce sonlandırılması için talimatlar verdi.
Üçlü zirve
MGK'dan sonra Cumhurbaşkanı Gül,
Başbakan Recep
Tayyip Erdoğan ve
Genelkurmay Başkanı
Org. İlker Başbuğ'u davet ederek üçlü bir mini zirve topladı. Gül, Başbakan Erdoğan ve
Genelkurmay Başkanı Org. Başbuğ'u dinledikten sonra, toplantıya
Başbakan Yardımcısı Cemil Çiçek ve
Adalet Bakanı Sadullah Ergin'i de çağırdı. Bakanları da dinleyen Cumhurbaşkanı Gül, bu tür tartışmaların ve gerginliklerin kurumlar arası uyumlu çalışmaya ve ülkeye zarar verdiğini vurgulayarak, uyum ve
işbirliği istedi.
Cumhurbaşkanı Gül, Başbakan Erdoğan ve Genelkurmay Başkanı Org Başbuğ'a, tartışılan yasa değişikliği konusunda kurumlarının hukukçuları tarafından hazırlanacak raporları süratle kendisine ulaştırmaları talimatını verdi.
Başbakan Erdoğan ve Org. Başbuğ, bir gün önce yaptıkları ikili zirvede de
Adalet Bakanlığı,
Milli Savunma Bakanlığı ve
Genelkurmay Başkanlığı Adli Müşavirliği'nin koordineli hukuki inceleme yapmaları ve çözüm yerinin Köşk olduğu konusunda anlayış birliğine ulaşmışlardı.
15 günü beklemeyecek
Cumhurbaşkanı Gül'ün, yasaları incelemek için Anayasa'nın verdiği 15 günlük süreyi sonuna kadar kullanma eğiliminde olmadığını da yansıtabiliriz. Gül, Köşk'ün hukukçularının hazırlayacağı raporla, Adalet Bakanlığı, MSB, Genelkurmay Adli Müşavirliği'nce koordineli olarak hazırlanacak raporları değerlendirdikten sonra kararını süratle verecek.
Bildiri Gül'ün kaleminden
Cumhurbaşkanı Gül'ün, anayasal kurumların uyumlu çalışmasını sağlamak görevi bağlamında, 7,5 saat süren MGK'dan sonra hazırlanan bildirinin can alıcı cümlesini bizzat kaleme aldığını söyleyebiliriz.
“Devletimizin kurumlarını yıpratmaya yönelik beyan ve yayınlara ilişkin tepki ve düşünceler dile getirilmiş, bu tür faaliyetlerin ülkemize bir fayda sağlamayacağı teyit edilmiştir” ifadesi, Cumhurbaşkanı Gül'ün kaleminden çıktı.
MGK toplantısının sonucunu hem sivil hem de askeri kanadın teyit etmesinde Gül'ün, dengeli, uzlaştırmacı, uyumlu üslubunun etkili olduğunu da vurgulamak lazım.
Org. Başbuğ'un beka vurgusu
Genelkurmay Başkanı Org. Başbuğ'un ise, Çankaya'daki toplantılarda, TSK'ya karşı yürütülen asimetrik
psikolojik harekâtı,
Türkiye Cumhuriyeti açısından bir “beka sorunu” olarak gördüklerini vurguladığını ifade edebiliriz. Org. Başbuğ'un, bu psikolojik harekâtla TSK'nın birlik ve bütünlüğüne verilecek zararın sadece TSK'ya değil, tüm ülkeye zarar vereceğine dikkat çektiğini de ekleyebiliriz. Bu bağlamda, TSK'ya karşı yürütülen bu psikolojik harekâtı kimlerin ve ne amaçla yaptığının ortaya çıkarılması talebini yineleyen Org. Başbuğ'un, son gelişmelere neden olan fotokopinin sahte olduğunu, aslının çıkmadığını anımsattığı da yansıyanlar arasında.
Gül'den Baykal'a
yanıt
Cumhurbaşkanı Abdullah Gül,
CHP lideri Deniz Baykal'a tepkili. Baykal'ın, MGK sırasında partisinin grup toplantısında sarf ettiği sözlere Cumhurbaşkanı Gül'den de sert yanıt geldi.
Baykal'ın, MGK toplantısının yapıldığı saatlerde, “Cumhurbaşkanı yasanın yanlış olduğunu birkaç saat içinde” anlar ifadesiyle Cumhurbaşkanı Gül'ün değerlendirmesini şöyle aktarabiliriz: “Cumhurbaşkanı Gül, Baykal'ın bu sözlerini istihzalı ve yakışıksız buldu. Tepki ve esefle karşıladı.
Türkiye Cumhuriyeti'nin bir hukuk devleti olduğunu ve her makamın da bu kapsamda görevini yerine getirmesi yükümlülüğü bulunduğunu kimse unutmamalı vurgusu yaptı. Devletin her konuyu hukukun üstünlüğü ve
demokrasi ilkeleri çerçevesinde yürüttüğüne dikkati çekti.”
FİKRET BİLA - MİLLİYET