Bilge Köyü İlk
öğretim Okulu, en yakın köy olan Sultan Köyü İlköğretim Okulu öğrencileri ve öğretmenleri tarafından temizlendi.
Sabah saat 08.00'den itibaren köye gelen öğrenciler, Bilge köyü öğretmeni Sadık Akbulut ile birlikte okulun temizliğini yaptı.
YENİ DERS BAŞI YAPAN ÖĞRENCİLERİN FOTOĞRAFLARI İÇİN TIKLAYIN
Köyde annelerini ve babalarını kaybeden okul öncesi 15 çocuk için
Mardin Milli Eğitim Müdürlüğü tarafından
ana sınıfı hazırlandı.
Çocuklar, ana sınıfı öğretmenleri ve
psikologlar ile
ders başı yaptı.
İlkokul 3, 4 ve 5. sınıftaki 25 öğrenciye yeni
masa ve
kırtasiye yardımı ile
giysi yardımı yapıldı. Köy okuluna 4 adet bilgisayar alınırken okul baştan aşağıya boyandı ve yeni malzeme ile donatıldı.
Ana sınıfa alınan okul öncesi 15 çocuk psikologlar ve ana sınıfı öğretmenleri eşliğinde okulda çeşitli oyunlar aynandı. Ana sınıfında yetim kalan çocukların yaptığı resimler ve boyama figürleri okulun duvarına asıldı. Bilge köyünde
katliamı yapan saldırganların 14 çocuğu ise okula gelmedi. Katliam öncesi okulda toplam 41 kişi eğitim ve öğretim görürken, katliamdan sonra saldırganların yakınları ve çocukları köyü terk ettiği için öğrenci sayısı 14 kişi azaldı.
Bilge köyünde yapılan katliamda hayatını kaybeden 7 yaşındaki Ayşe Çelebi'nin sırası bugün boş kaldı. Okula bu yıl başlayan Ayşe Çelebi okulun en gözde öğrencisiydi. Çelebi, katliamda kendisi ile birlikte hem annesi hem de babasını kaybetti.
Afet Koordinatörü ve Psikolog
Osman Çakır, Bilge köyünde okul öncesi 15 çocuk için ana sınıfı yapıldığını söyledi. Katliamda yetim kalan çocukların eğitim ve öğretim hayatlarını düzene sokmak için psikologlar eşliğinde okula hazırladıklarını ifade eden Çakır, "25 öğrenci
ilköğretim düzeyinde eğitime devam ederken, 15 çocuğumuzu okul öncesi ana sınıfa hazırladık. Bu okulda toplam 41 öğrenci eğitim görürken, saldırganların 14 çocuğu okula gelmedi. Bir öğrencimiz hayatını kaybetti. Geriye kalan 25 öğrencimiz bugün okullarına başladı." dedi.
Bilge köyünde araştırma yapmak üzere Mardin'e gelen
Hayat Boyu Eğitim Gelişim Derneği Başkanı Prof. Dr.
Adem Solak,
ülke olarak bu tür olaylara henüz hazır olmadıklarını belirterek, "Burada bir sıkıntı var. Biz bilim adamları olarak bunu tartışıyoruz. Böyle bir olay sonrası bu çocukların şok yaşaması, acı yaşaması, burada terapi olur mu?
Bilimsel olarak tartışılacak bir konudur. Psikolojik açıdan baktığımızda böyle bir şey olmaz. Bu çocuklar için köyde eğitim kampüsü kurulması gerekir." şeklinde konuştu.
Okuldaki törene Mardin
Vali Yardımcısı
Yavuz Selim Süzer,
Milli Eğitim Müdürü Hasan Dal, Afet Koordinatörü Osman Çakır ve köylüler katıldı.
(CİHAN)