Mevcut 55 bin dershane öğretmeninden 20 bininin formasyonu yok. 6 yılı doldurmayanların sayısı ise 30 bin. MEB’in alabileceği sayı 5 bin civarında olacak. Bu durumda kontenjan bekleyen 150 bin fen-edebiyat fakültesi mezununa, formasyonu olmayan 20 bin kişi daha eklenecek. Yüksek öğretim Kurulu’nun formasyon için açtığı kontenjan sayısı ise sadece 30 bin.
Dershaneleri ‘dönüşüm’ adı altında kapatan yasanın Meclis’te kabul edilmesinden sonra Milli Eğitim Bakanlığı’nın (MEB) ‘öğretmenleri mağdur etmeyeceğiz’ sözü lafta kaldı. Yasa, devlet okullarına atanacak öğretmenler için formasyon ve en az 6 yıl kesintisiz görev yapmış olma şartı getirdi. Ancak mevcut 55 bin dershane öğretmeninden 20 bininin formasyonu yok. Yaklaşık 30 bin öğretmen ise 6 yılını doldurmamış bulunuyor. Dolayısıyla MEB’in bünyesine alabileceği sayı 5 bin civarında olacak. Buna bir de formasyon sırası bekleyenler eklendiğinde istihdam, önümüzdeki günlerde önemli bir sorun olarak karşımıza çıkacak. Zira hâlihazırda kontenjan bekleyen 150 bin fen-edebiyat fakültesi mezunu var. Bu sayıya her sene 40 bin mezun ekleniyor. Formasyon kuyruğu toplamda 210 bini buluyor. Buna mukabil Yükseköğretim Kurulu’nun (YÖK) pedagojik eğitim için açtığı kontenjan sayısı ise sadece 30 bin.
Zaman gazetesinin haberine göre, formasyonda bir diğer adaletsizlik de not dönüşümünde ve sene kaybında yaşanıyor. Öğretmen adaylarının akademik not ortalamaları aynı olsa dahi 100’lük sisteme çevrildiğinde üniversiteler arasında farklılık yaşanıyor. Buna ilave olarak eski sisteme göre dönem içinde görülebilen formasyon dersleri yeni sistemle mezun olduktan sonra alınabiliyor. Öğrencilerin öğretmen adayı olabilmesi için okuma süreleri 5 ila 5,5 yıla çıkmış oluyor. Ayrıca bu yıl uygulamaya geçen düzenlemeyle formasyon adayının sıralamasını, yüzde 40 diploma ve yüzde 60 ALES notu belirliyor. Haliyle dershane öğretmeninin de kendisiyle sınava giren 200 binin üzerindeki adayı ALES’te geçmesi gerekiyor.