Zaman'ın haberine göre,
taslak halindeki yeni Taşıt Kanunu ile kamu araçlarının özel işlerde kullanılması yasaklanırken, memurlara yönelik
yaptırımlar da netleşti.
Kamu kuruluşları, 'Taşıt Tanıma, İzleme ve Kontrol Sistemi' kurarken, takılacak çip ile araçların nerelerde kullanıldığı tespit edilecek.
Amacı dışında kullanımlarda yakıt bedeli memurdan tahsil edilirken, diğer bir yaptırım ise maaşlardan kesinti şeklinde olacak. Örneğin kamu aracı ile pikniğe giden memurdan yaptığı kilometrenin bedeli olarak yakıt parası tahsil edilecek. Ayrıca para cezası olarak maaşından da kesinti yapılacak. Kamu aracını şahsi işinde kullananın bir veya iki maaşına el konulması üzerinde duruluyor. Mevcut uygulamada
hapis cezası olduğunu belirten
Maliye kaynakları bu yaptırımın uygulanmadığı için caydırıcılığının kalmadığını belirtiyor.
1961'de çıkarılan ve ihtiyaçlara
cevap vermeyen kanunda köklü değişiklik yapılırken, mevzuat karışıklığının da sona erdirilmesi hedefleniyor.
Maliye Bakanlığı verilerine göre belediyeler kapsam dışında tutulduğunda kamunun elinde 87 bin 573
taşıt bulunuyor. Bunların 686'sı
makam aracı, 29 bin 121 taşıt da makam ve
hizmete tahsis edilen otomobillerden oluşuyor.
Maliye'nin yeni düzenlemesine göre kamu taşıtlarının daha
ekonomik temini için yeni yöntemler denenecek. Satın alma ve hizmet satın alma yoluyla taşıt edinimi devam ederken, ilave olarak finansal kiralama (leasing) yoluyla taşıt alımı ile tahsis ve devirle taşıt edinimi de devreye girecek.
Kiralama satın alma bedelinin yüzde 15'i ile sınırlandırılırken
maliyet analizi de yapılacak. Örneğin üç yıllığına taşıt kiralamaya ödenen para satın alma bedelini karşılıyor ise bu yol
tercih edilecek. Öte yandan tasarı ile makam aracı kullanabilecek unvanlar yeniden düzenlenirken genel müdürler de makam aracı kullanacaklar kapsamına dahil edildi. Görüş için ilgili bakanlıklara iletilen taslağın temmuz ayında Başbakanlık'a gönderilmesi planlanıyor. Tasarrufun yanı sıra atıl kapasitenin ortaya çıkarılması için kamunun elindeki araçların envanteri çıkarılacak. Bakanlıkların kullanmadığı araçlar ise geliri düşük belediyelere gönderilecek. Bir Maliye yetkilisi, yeni kanunla bakanlıklardaki atıl araçların belediyelere bedelsiz devrin önünün açıldığını söyledi.