Bazıları, dükkânlarını gece bile
kilitleme gereği duymuyor. 1299’da
Osmanlı Devleti kurulur kurulmaz, topraklarına ilk katılan yer Taraklı. Belediye Başkanı Tacettin Özkahraman’a göre burada ‘Osmanlı ruhu hâlâ yaşıyor’.
Tarihî evleriyle ünlü
Sakarya’nın Taraklı ilçesine yolu düşenler gördükleri karşısında şaşırıyor, hatta gözlerine inanamıyor. ‘Günümüzde böyle yer kaldı mı?’ diye şaşkınlıklarını dile getiriyor. Diyelim ki, Taraklı’ya yolunuz düştü, bir dükkana girdiniz ama dükkan sahibi ortalıkta görünmüyor. “Galiba arka taraflarda işi var” diye düşünür ve sizi duyması için ‘Kimse yok mu?’ diye seslenirsiniz. Ama
cevap gelmez. Bir süre beklersiniz biraz daha sesinizi yükselterek ‘Kimse yok mu?’ diye bir kez daha bağırırsınız. Yine cevap yok.
Dükkanda kimse olmadığını düşünür ‘neme lazım hırsız falan zannedilirim korkusuyla’ hemen dışarı çıkarsınız. Haklısınız ama burası Taraklı, burada endişelenmenize gerek yok.
Tarihî
İpekyolu üzerinde kurulu 10 bin nüfuslu ilçede, dükkana girdiğiniz dakikalar ya namaz vaktidir ya da dükkan sahibinin işi çıkmıştır. Taraklı’da esnaf dükkanda olmasa bile gündüz vakti kapısına kilit vurup gitmiyor. Bazıları gece bile kilitlemiyor. Bu şirin Osmanlı kasabasında, sosyal hayata, huzur ve güven hakim. Günümüzde şiddet,
cinayet,
hırsızlık,
gasp gibi olaylar köylere kadar yayılmışken, Taraklı’da yaşayanlar için bu kelimeler bir anlam ifade etmiyor. İlçede, bugüne kadar cinayet, vurgun gibi ciddi bir hadise yaşanmamış. Zaten Taraklı 1987 yılında ilçe olmasına rağmen asayişin ‘berkemal’ olması sebebiyle
emniyet teşkilatı kurulmamış, bir karakola bile gerek görülmemiş. Kırsal alanda görev yapan
jandarma var, ancak ona da iş düşmüyor.
1299’da
Osmanlı Devleti kurulur kurulmaz, topraklarına ilk katılan yerlerden birisi Taraklı. Belediye Başkanı Tacettin Özkahraman’a göre burada ‘Osmanlı ruhu hâlâ yaşıyor’ ve bu sebeple ilçede dükkanlara kilit vurulmamasında şaşılacak bir şey olmadığını söylüyor. Özkahraman, Osmanlı döneminde gece bile dükkanların hiç kilitlenmediğini, kilit mefhumunun bulunmadığını kaydediyor. “Bugün bile gece kilinlenmeyen dükkanlar var. Birçok dükkanın da önünde eşyalar kalıyor ve hiçbir şey olmuyor. İlçemizde güzel bir huzur hakim. Bu durum belki bu dışarıdan göç almamasına bağlı olabilir. Yerleşik insanları da Osmanlı terbiyesi aldığından ilçemizde bu huzur sürecektir.” diyor ve şunları ekliyor:
“Taraklı, Osmanlı zamanında ne ise bugün de o. Osmanlı kültürü, ahlakı ve genelekleri hâlâ yaşanıyor. Burada herkes birbirine saygılı ve hoşgörülü. Tabii ki insanların yaşadığı yerde anlaşmazlıklar çıkıyor. Ancak bu durum Taraklı’da kavgaya, daha ileri noktalara taşınmıyor. Büyükler devreye giriyor, yapılan istişare ile mesele başka boyutlara taşınmadan hallediliyor. Ben kendimi bildim bileli burada bir cinayet ya da vurgun olayı olduğunu hatırlamıyorum. Ayrıca buranın halkının karıştığı bir gasp, hırsızlık olayı da vuku bulmuş değil. Bu sebeple burada polis teşkilatına iş düşmeyince kurulmadı. Ancak kırsalda görev yapan jandarmamız var. Zaten jandarmaya da iş düşmüyor. Böyle bir yerde belediye başkanlığı yaptığım için mutluyum.”
Orhangazi Caddesi’nde tuhafiye dükkanı olan Niyazi Başarır da (65) Taraklı’da gündüz vakti bir yere giden esnafın dükkanını kilitlenmediğini, kapının bile açık bırakıldığını belirtiyor. Bu geleneği sürdürdüklerini ifade eden Başarır, “Bu caddede 20 dükkan var. Öğle ve ikindi gibi vakitlerde ezan okununca dükkanlarımızı öylece bırakır büyük çoğunluğumuz camiye namaza gideriz. İşyerlerimizi kilitlemek gibi bir alışkanlığımız yok. Kapılarını bile çekmeyiz. Kalan arkadaşlarımız yerimize bakar ya da biz gelinceye kadar müşteriler dükkanda bizi beklerler. Ben 45 yıllık esnafım. Bugüne kadar caddemizde en
küçük bir hırsızlık teşebbüsü bile olmamıştır. Haberlerde gasp, hırsızlık gibi haberleri izlediğimde aklım almıyor. ‘Nasıl böyle şeyler oluyor’ diye. Osmanlı terbiyesinin farkı bu olsa gerekir.” ifadelerini kullanıyor.
ZAMAN PAZAR