TESEV tarafından Ortadoğu’da yapılan araştırmaya göre, Türkiye artık bölgede en sevilen ülke değil. Başta Mısır ve Suriye olmak üzere bölge genelinde Türkiye’ye karşı olumlu düşünceler azaldı. Halk buna gerekçe olarak hükümetin dostça davranmamasını gösterdi.
Mısır, Ürdün, Lübnan, Filistin, Suudi Arabistan, Suriye, Irak, İran, Tunus, Umman, Bahreyn, Katar, Birleşik Arap Emirlikleri (BAE), Kuveyt, Yemen ve Libya’da yapılan Ortadoğu’da Türkiye algısı 2013 başlıklı raporda ilginç sonuçlar ortaya çıktı.
Türkiye Ekonomik ve Sosyal Etütler Vakfı (TESEV) ve KA Araştırma Kuruluşu tarafından 16 ülkede 2 bin 800 kişi ile gerçekleştirilen araştırma sonuçlarına göre Tükiye’ye olan sempati geçtiğimiz yıllara göre azaldı.
Bölge genelinde en sevilen ülke artık Türkiye değil. Birleşik Arap Emirlikleri (BAE) yüzde 67 ile bölgede en sevilen ülke olurken, ikinci sırayı Suudi Arabistan aldı. Bu yıl üçüncü sırada yer alan Türkiye 2011-12 yıllarında Türkiye ilk sırada bulunuyordu.
YÜZDE 19 DÜŞÜŞ YAŞANDI
Bugün Gazetesi'nin haberine göre, bölge genelinde Türkiye’ye duyulan sempatide geçen yıllara oranla yüzde 19 düşüş yaşandı. Geçtiğimiz yıl Türkiye’ye karşı yüzde 84 yakınlık duyulan Mısır’da bu yıl oran yüzde 38’e düştü. Suriye’de ise durum daha kötü. Öyle ki Suriye’de Türkiye’ye yönelik yakınlık duyma oranı yüzde 22’de kaldı. Mısır ve Suriye’den gelen cevaplarda AK Parti iktidarının kendi hükümetlerine karşı dostça davranmadığını düşünen insanların sayısında büyük bir artış olduğu vurgulandı.
Katılımcıların yüzde 60’ı Türkiye’nin Ortadoğu’da daha büyük bir rol oynamasını desteklerken, yüzde 64’ü her geçen gün daha etkili olduğunu belirtti. Mısır ve Suriye haricinde tüm ülkelerde Türkiye’nin daha fazla rol oynamasına yüzde 60’ın üzerinde destek olduğu gözlendi.
HALA MODEL ÜLKE TÜRKİYE
Raporda, Türkiye’nin model olarak görülmeye devam ettiğine dikkat çekildi. Türkiye’yi model olarak görenlerin oranı bölge genelinde yüzde 51 seviyesinde. Suriye, Mısır, Irak ve İran dışındaki ülkelerde Türkiye’yi model olarak görme oranı oldukça yüksek. Türkiye’yi model olarak görenler en çok ekonomisini ve demokratik bir rejime sahip olmasını işaret etti.
MEZHEBE DAYALI POLİTİKA
2012 yılına oranla Türkiye’nin mezhebe dayalı dış politika izlediği algısının artması raporda dikkat çeken bir başka nokta oldu. 2012’de katılımcıların yüzde 28’i Türkiye’nin mezhebe dayalı dış politika izlediğini söylerken bu yıl bu oran yüzde 39’a yükseldi. Bu arada bölge ülkelerindeki hakların yüzde 31’i Türkiye’deki barış sürecini, yüzde 71’i ise Gezi Parkı olaylarını takip ettiğini söyledi.
BİRİNCİLİKTEN 4. SIRAYA
En olumlu algılanan ülkeler sıralamasında da yüzde 67 ile BAE, yüzde 64 ile Çin 2., yüzde 60 ile Suudi Arabistan 3. oldu. 2011-2012 yıllarında yüzde 78 ile Türkiye ilk sırada yer alırken, bu yıl yüzde 59 ile 4. sırada yer aldı.