Dünyaca ünlü piyano virtüözü Tuluyhan Uğurlu, "Buradan giden kaybeder. Buradan Avrupa'ya gitmek, tabir yerindeyse attan inip eşşeğe binmek gibidir. Hatta daha aşağısıdır." dedi.
Tuluyhan Uğurlu, piyanist
Fazıl Say'ın geçtiğimiz günlerde yaptığı "Bu ülkeden gidebilirim" yönündeki açıklamalarıyla ilgili olarak, "Mezopotamya
toprakları, özellikle bu topraklar, dünyanın en zengin uygarlıkların yaşadığı topraklardır. Buradan giden kaybeder." diye konuştu.
Uğurlu, Bursa'da vereceği konser öncesi Zeki Müren
Anadolu Güzel Sanatlar Lisesi'nde düzenlediği basın toplantısında gazetecilerin konuya ilişkin sorularını yanıtladı.
Geçtiğimiz günlerde piyanist Fazıl Say'ın yaptığı ve
tartışma konusu olan "Bu ülkeden gidebilirim" şeklindeki açıklamalarına katılmadığını belirten Uğurlu, sanatçının eserlerini yaşadığı toplumdan çıkardığını kaydetti.
"BU TOPRAKLARDAN GİDEN KAYBEDER"
Yapılan eserlerle bu toprağın bilincine
vakıf olmaya çalıştıklarını vurgulayan Uğurlu, şöyle konuştu: "Biz sanatkarlar, yaşadığımız toplumdaki insanların bakışlarından, göz bebeklerinden, onların ruhlarından etkilenerek bu eserleri yazıyoruz. Ben Sultanahmet'te, Çekirge'de, Heykel'de dolaşırken, bir hanımefendinin ya da
yaşlı bir bayın bakışlarından mana çıkartarak eserler yazıyorum. Dolayısıyla bu toprağın eserlerini biz dünyaya tanıtıyoruz. Bu toprağın bilincine vakıf olmaya çalışıyoruz. Bu toprak, sadece
Osmanlı yada
Cumhuriyet değildir. Bu topraklar Selçuklu'dur, Hitit'tir, Asur'dur, Firig'dir, Sümerdir. Avrupa'da bu zenginlik var da bizmi o kadar konser verdik de farkına varamadık. Mezopotamya toprakları, özellikle bu topraklar, dünyanın en zengin uygarlıkların yaşadığı topraklardır. Buradan giden kaybeder. Burdan Avrupa'ya gitmek, tabir yerindeyse attan inip eşşeğe binmek gibidir. Hatta daha aşağısıdır."
"UZAY VE İNSAN ESİN KAYNAĞIM"
Uğurlu, eserlerinde kendisine uzay ve insanın esin kaynağı olduğunu dile getirdi. İnsanın, evrenin bir parçası olduğu bilincine ulaşması durumunda dünyada savaş ve gerginlikler olmayacağını savunan Uğurlu, şöyle devam etti: "Bizim bir galaksiye şuanki teknoloji ile gitmemiz şimdilik mümkün değil belki ama, eğer insan bu evrenin kendisi tam ortasında ve bütünün bir parçası olarak hissederse şayet, bütün evreni aslında avucunun içinde düşünebilir. Bu bilinç çok önemli. Bu bilinci sanatseverlere, topluma vermeye çalışıyorum.
Uzayla evrenin bir parçası olduğunu, aslında evrenin bir parçası olduğunu, aslında insanın evrenin kendisi olduğunu insanlara anlatmak. Bu bilinç oluştuğu zaman, ne savaş olur, ne gerginlikler olur, ne politik şeyler olur, ne ideolojik söylemler olur."
"YENİ ALBÜMÜ DUYAN ÇOK ŞAŞIRACAK"
2008 yılı şubat ayında çıkarmayı düşündüğü yeni
albüm hakkında da bilgi veren Uğurlu, "Dünya Başkenti
İstanbul-Gelecek Kuşaklar" isimli bir albüm
Şubat'ın sonunda çıkıyor.
Teknolojik bir albüm olacak bu. Tamamen teknolojik bir albüm. Duyan şaşıracak.Tuluyhan Uğurlu çizgisinin çok ötesinde bir albüm hazırlığı bu. Gelecek nesillere yönelik bir çalışma olacak. Tamamen teknolojik bir albüm olacak. Bu benim için bir dönüm noktası aynı zamanda." diye konuştu.
Zeki Müren Anadolu Güzel Sanatlar Lisesi öğrencileri ile söyleşi ve workshop çalışması yapan Uğurlu, deneyimlerini öğrencilerle paylaştı.
2008 YILININ İLK KONSERİ BURSA'DA
Uğurlu, tamamen yeni bestelerinden oluşan "Uzayın derinliklerine
yolculuk" isimli 2008 yılının ilk konserini İstanbul'dan önce Bursa'da bu gece Pembe Çarşı'da verecek.
Konserinde insanın uzaya çıkışının 50. yılını anlatmaya çalıştığını söyleyen Uğurlu, uzay fotoğrafları ve görüntülerle renklenen konserini uzayda yaşamını kaybeden
bilim adamı ve astronotlara ithaf ettiğini belirtti.
CİHAN