Elazığ'ın Ağın ilçesinde 6 araca karşın bir
şoförün olması nedeniyle belediye görevlileri çöp toplama işinde kullandıkları
traktörü şoförsüz olarak çalıştırıyor.
Ağın Belediye Başkanı Mustafa Yentür, daha önce 5-6 kadrolu şoförleri olduğunu, bunların bazılarının
emekli olduğunu belirterek, şu anda 2 şoförleri bulunduğunu söyledi.
Yentür, AA muhabirine yaptığı açıklamada, şoförlerden birisinin de raporlu olduğunu, şu anda bir şoförle tüm işleri yürütmeye çalıştıklarını bildirdi.
İlçe temizliğinde kullanılan çöp arabasının bozulması nedeniyle traktörle çöpleri topladıklarını, işin yapılmasını
kontrol etmek için geldiğinde traktörün şoförsüz hareket ettiğini ifade eden Yentür, ''İşçileri çağırdım. Bu nasıl oluyor? diye sordum.
Tasarruf ediyoruz başkanım dediler. Şoförümüz yok. Traktör kendisi yürüyor biz de arkadan çöpleri dolduruyoruz. Bunun
kaza ihtimalini sordum.
Hayır, bizim kontrolümüz altında ve belli yerlerde bu şekilde yapıyoruz dediler'' dedi.
Yentür, işçilerin iş yarım kalmasın diye bu taktiği kullandıklarını belirterek, ''Bunu her yerde yapmamalarını söyledim, belli yerlerde kontrol altında yapmalarına izin verdim. İyi bir şey olduğunun da farkına vardım. İşçilere de teşekkür ettim. Bu bir tasarruftur, bir çalışma azmidir. Çalışmanın aksamaması, temizliğin bir an önce yapılması için kendilerine bunu yapmalarına müsaade ettim. Bu şekilde işleri yürüttüler'' diye konuştu.
Yentür, çöp toplama işlerinde aynı yöntemi devam ettireceklerini sözlerine ekledi.
Yöntemi uygulayan belediye işçisi Abdulbaki Özdeğer ise 4 yıldır çalıştığı belediyede zaman zaman şoför yetersizliğinden bu sıkıntıyı yaşadıklarını, ancak işlerini de yapmak zorunda olduklarını söyledi.
Özdeğer, ''İki
arkadaşımız var. O çalışsa iş olmadığı zaman
motor boşa mazot yakıyor. Ben de arkadaşıma yardımcı olayım diye bu yola başvurdum. İşimiz daha iyi oluyor. Bir kişiden kazanıyoruz. Traktör çalışsa belediyeye yazık, arkadaş çalışsa arkadaşa yazık. İki tarafa da yardımcı olmak zorundayız. Hem belediyeye hem de arkadaşımıza'' dedi.
Takviye vitesi ile traktörü kendi haline bıraktığını, ancak devamlı yanında yürüyerek kontrol ettiğini anlatan Özdeğer, ''Tüm traktörlerde bu olur. Bilinçli bir şekilde kullanılabilir. Tehlike arzetmeyecek, trafiğin yoğun olmadığı yerde bunu yapabilirsin. 1 takviye çok ağır devirdir. Zemin sağlam olduktan sonra 10 ton yük bile olsa yokuş, rampa, düz, iniş fark etmez aynı yükle gider'' diye konuştu.