Virüslü etlerin kullanıldığının tespiti halinde
Burger King'i, 800 milyon ile 3,2 milyar lira arasında ceza bekliyor. Şirkete et tedarik eden T&T Gıda
Turizm İnşaat Petrokimya firması, Burger King'den virüslü olduğunu iddia ettiği etlerinin akıbetini sorarken, dünya devinin temsilcileri ise bu ürünlerin önce
Balıkesir Zeybek Katı
Atık Tesisleri'nde
imha edildiğini, daha sonra ise Bursa'daki
Madımak Kangal Çiftliği'nde tüketildiğini öne sürdü. Ancak
Tarım Bakanlığı, salmonella ve listeria virüsleri taşıyan etlerin Zeybek Katı Atık Tesisleri'nde imha edilmediğini ortaya çıkardı.
Teftişte
Gebze Tarım İlçe Müdürlüğü'nde ziraat mühendisi olarak çalışan N.F. ve sağlık teknisyeni M.S.'nin
7 Haziran 2010'da incelemeye gittikleri, ancak
rapor tarihini 29
Nisan 2010 olarak geriye dönük evrak hazırlayarak 'etlerin imha edildiği' yönünde evrak defterine
kayıt yaptığı, bu şekilde şirketi kurtarmaya çalıştıkları tespit edildi. Ancak
Tarım Bakanlığı müfettişlerinin teftişi sonrasında etlerin atık tesisinde imha edilmediği ve memurların da işlem sırasında orada olmadıkları sonucuna varıldı. Rapora göre, etlerin imha edildiği belirtilen adreste Zeybek Katı Atık Tesisleri'nin bulunmaması da soru işaretlerini artırdı. Bunun üzerine müfettişler, N.F. ve M.S.'nin "gerçeğe aykırı rapor ve
belge düzenlemek" suçunu işlediklerini tespit ederek 'kademe ilerlemesinin durdurulması' cezasının verilmesi teklifinde bulundu. Bu ürünlerin piyasaya sürüldüğünün tespiti halinde ise şirketi milyarlarca TL ceza bekliyor. 5179 sayılı Gıda Kanunu'nun 29. maddesinin I bendi 18. maddesine göre, Burger King'in piyasaya kasten virüslü
hamburger sürdüğü tespit edilirse porsiyon başına asgari 5-20 bin TL ceza verilmesi öngörülüyor. Yaklaşık 160 bin hamburger için şirkete 800 milyon ile 3,2 milyar TL arasında bir ceza yazılması bekleniyor. Raporda ayrıca Burger King'e et tedarik eden Maret, Namet ve Al-Et'in de etlerinde aynı virüse rastlanıldığı belirtildi.
Tarım Bakanı
Mehdi Eker'in onay verdiği ve bizzat da takip ettiği soruşturmaya göre Burger King'e tedarik hizmeti veren Fasdat Gıda Dağıtım'ın deposunda bulunan salmonella ve listeria virüsleri taşıyan yaklaşık 12 ton et (160 bin hamburger) piyasaya sürüldü. Fasdat Gıda, bu hastalığın T&T Gıda Turizm İnşaat Petrokimya firmasının bir kuruluşu olan Hammet'in ürünlerinden kaynaklandığını öne sürdü. Hammet de virüslerin kendi ürünlerinde tespit edilmesi halinde iade istedi. Bunun için de Gebze Tarım İlçe Müdürlüğü'ne başvuruda bulundu. Burada çalışan iki memur da Fasdat'ın deposuna giderek incelemelerde bulundu. İncelemelerde bulunan N.F. ve M.S. isimli iki memur, virüslü etlerin Balıkesir Zeybek Katı Atık Tesisleri'nde imha edildiği yönünde rapor tuttu.
Erzurum menşeli şirket ise belirtilen adreste böyle bir tesisin olmadığını noter aracılığıyla Tarım Bakanlığı'na bildirdi. Fasdat, daha sonra yaklaşık 12 ton etin Bursa'daki Madımak Kangal Çiftliği'ne verildiğini öne sürdü. Bu çiftlikte 40 dişi, 10 erkek ve 5 yavru köpeğin barındığını tespit eden müfettişler, bu hayvanların da mevcut iki ay içinde ancak 3 bin 213 kg et tüketebileceği sonucuna vardı. Bakan Eker'in direkt talimatıyla incelemeyi derinleştiren Teftiş Kurulu heyeti, raporda ismi geçen memurların görüşüne başvurdu. İki görevli de teftişe haziran ayında gittiklerini, ancak yoğunluk nedeniyle teftiş tarihine 29 Nisan 2010 yazdıklarını iddia etti. Bakanlık yetkilileri de raporda adı geçen iki memurun da "gerçeğe aykırı belge ve rapor düzenlemek" suçunu işlediklerinden idari ceza verilmesini istedi.
T&T Gıda Genel Müdürü
Yavuz Selim Göncüoğlu ise önemli bir iddiada bulunuyor: "Tarafımıza yapılan ihbarda, Fasdat personeli, bu malların Burger King restoranlarına sevk edilerek tüketildiğini belirtiyor. Bu olayları örtbas etmek için de şirket, 1-8 Haziran 2010 tarihleri arasında geriye dönük imha işlemlerini yaparak olayların üzerini kapamaya çalışıyor."