Dünyanın en büyük bor madeni rezervine sahip olan
Türkiye Bor madenini çıkartıp işledikten sonra satıyor. Bütün ürettiğini satan ve piyasaya mal yetiştiremeyen fabrikalar, Bor madeninde gösterdiği büyük başarı ile dikkatleri bu zengin kaynağın üzerine çekiyor.
Dünyadaki bor rezervinin yüzde 72'sine sahip Türkiye, artık Bor madeninden daha çok istifade ediyor. Eti
Maden İşletmeleri'nin 2003 yıllından itibaren değişen
yönetim anlayışı sonucunda
üretim, ihracat,
satış ve verimlilikte tarihin en yüksek rakamlarına ulaşıldı.
2002'de 186 milyon dolar değerinde Bor madeni
ihraç eden Türkiye, 6 yıl gibi kısa bir sürede üretimi iki kat arttırarak 1,5 milyon ton bor kimyasalları ve eşdeğer ürünleri ihraç etti.
2002'DE 186 MİLYON DOLAR, 2008'DE 600 MİLYON DOLAR
2002'den sonra üretim ve satış grafiğinde gözle görülür bir artış yakalayan
işletmeler, artık iç ve dış talebi karşılayamaz oldu. Bor cevherini çıkaran ve tesislerinde işleyerek kimyasallarını satan işletme, bu yıl 300 bin tonluk talebi geri çevirdi ve işletme 3 yıllık malını sattı.
ÜRETİM VE PAZARLAMA METODU DEĞİŞTİ
Bor'a dayalı sanayi sürekli geliştiren işletme, bu madenden üretime dönüşen yeni ürünler çıkarttı. Sektör pastasındaki dilimini büyüten madenler, bu yıl 300 milyon YTL kar elde etti.
ÇİN'DE 14 KAT, RUSYA'DA 8 KAT BÜYÜDÜK
Bor madeni satışında Dünya'da istediği yere gelen ve söz sahibi olan Türkiye, 2007 yılında Uzakdoğu'nun gelişen pazarı Çin'e 128 milyon dolar ihracat yaptı. İşletme aynı zamanda Rusya'da 8 kat büyüyerek piyasanın devi oldu.
Kurulan fabrikalar ve açılan maden ocakları yeni yatırımlarını tamamen kendi özkaynaklarını kullanarak gerçekleştiriyor. Önümüzdeki dönemde bu alanda 850 milyon dolar yatırım hedefleniyor.
SAMANYOLUHABER