AKP Hükümeti’nin, “muhalif” işletmelere yönelik baskıları, 28 Şubat post modern darbe sürecinde bazı sermaye gruplarına yönelik yapılan baskıları solladı.
Son olarak, Türkiye genelindeki yaklaşık 100 bin esnaf ve küçük işletmeyi fişleyen hükümet, muhalif şirketlerin “tasfiyesi” için de düğmeye bastı. Taraf'ın haberine göre, bunun ilk adımı ise, geçtiğimiz günlerde Maliye Bakanlığı’nın veri ambarında yapılan toplantı ile atıldı.
GİZLİ TASFİYE ZİRVESİ
Toplantı, büyük bir gizlilik içinde gerçekleştirildi. Toplantı, Maliye Bakanlığı Gelir İdaresi Başkanlığı’nın, Türkiye genelindeki tüm mükelleflerin bilgilerinin arşivlendiği Gümüşdere’deki veri ambarında yapıldı. Toplantıya, bazı savcılar, Maliye Bakanlığı yetkilileri, MASAK ve SPK temsilcileri de katıldı.
Toplantıda, her kurumun muhalif şirketlerle ilgili yaptığı çalışmalar masaya yatırıldı. Ardından da, muhalif şirketleri tasfiye planı belirlendi. Büyük bir gizlilik içinde gerçekleştirilen toplantı 26 Haziran Perşembe günü yapılırken, bazı katılımcıların ise sivil plakalı araçlarla hizmet binasına gelmesi dikkat çekti.
10 AŞAMALI TASFİYE PLANI
Gizli toplantıda, muhalif şirketlerle ilgili yapılacak olan tasfiye işlemleri de yüzeysel olarak ele alındı.
Buna göre, muhalif olduğu tespit edilen bir şirketle ilgili tüm bilgiler ilgili kurumlardan elde edilecek ve bu bilgiler doğrultusunda, ilgili kurumlara ihbar mektuplarının gönderilmesi sağlanacak. İhbar mektupları üzerine ise, şirketler hakkında kamu idareleri tarafından inceleme başlatılacak. Bu çerçevede, şirketlerin faaliyet alanlarına göre ilgili kamu kurumunun müfettişleri devreye girecek. Bu esnada, şirketlerin büyüklüğüne göre MASAK da devreye girecek. İncelemeye alınan kurumların hesaplarının dondurulması gündeme gelecek. Bunun dışında, inceleme yapılan şirketlerle ilgili olarak hükümete yakın medya kuruşlularına yolsuzluk ve usulsüzlük belgeleri servis edilecek. Bu işlem ile, muhalif şirketlere yönelik yapılan incelemelere kamuoyu desteği alınacak. Bir şirketle ilgili olarak yaklaşık 10 ayrı işlem yapılması öngörülüyor. Yani bir muhalif şirketin 10 aşamada hükümete yakın bir şirket haline getirilmesi veya hükümete yakın bir şirkete satılması planlanıyor.
HÜSEYİN ÖZAY / ANKARA