Eski
Genelkurmay Başkanı
Yaşar Büyükanıt,
Genelkurmay Başkanı Işık Koşaner’in
Hasdal Askeri Cezaevi’nde kalan
Balyoz davasının
tutuklu sanıklarını ziyaret etmesinin gayet
doğal olduğunu söyledi.
Büyükanıt, Genelkurmay’ın internet sitesinden yaptığı açıklamada da hukukun dışına çıkan bir üslup görmediğini ifade etti.
Beykent Üniversitesi’nde düzenlenen bir panele katılan
Yaşar Büyükanıt, basın mensuplarının sorularını
cevapladı. Büyükanıt, Genelkurmay’ın tutuklu Balyoz sanıkları hakkında internet sitesinde yaptığı açıklamanın sorulması üzerine, “Ben
emekli bir askerim. Genelkurmay adına herhangi bir şey söyleme hakkım yok. O takdir Genelkurmay’ındır. Ben de izliyorum. Bir hassasiyet duydular ki söylediler. Çünkü birçok hizmette olan asker tutuklu. Tabi bu onların özlük haklarına da engel oluyor, terfilerine engel oluyor. Silahlı kuvvetlerin işleyişine sayısal olarak olumsuz etki yapıyor. Herhalde bu hassasiyeti dile getirmek için açıklama yaptılar. Ama son derece üsluplarında sıkıntı yoktu. Öyle hukukun dışına çıkan bir üslup görmüyorum. Onu da vurgulamışlar zaten.” diye konuştu.
Genelkurmay Başkanı Işık Koşaner’in Hasdal Askeri Cezaevi’nde Balyoz sanıklarını ziyaret etmesiyle ilgili soruya Büyükanıt, “Düşünün emrinizde çalışan birisi Hasdal’da. Oraya gidip onları ziyaret etmesi kadar normal hiçbir şey yok. Bana göre gayet yerinde bir davranış. Çünkü suçları daha ispat edilmiş değil. Genelkurmay Başkanı da silahlı kuvvetlerin
komutan. Sizin bir
aile bireyiniz –
Allah korusun- öyle bir duruma düşerse gitmez misiniz? Gidersiniz.” şeklinde cevap verdi.
Balyoz ve
Ergenekon davalarına genel bakışı sorulan Büyükanıt, “Mahkemeye intikal etmiş bir konu için benim yorum yapmam mümkün değil. Ben de bir vatandaş olarak izliyorum. İnşallah en kısa zamanda sonuçlanır, taşlar yerine oturur.” dedi.
Başbakan Erdoğan’ın Genelkurmay’ın Balyoz açıklamasını eleştirmesi hakkındaki görüşleri sorulan Büyükanıt, “O da Başbakan’ın takdiri. Başbakan’ın sözlerine yapacağım bir yorum yok.” ifadelerini kullandı.
Katıldığı panele değinen Büyükanıt, “Türkiye’de uzay ajansının kurulabilmesi için önce
kanunun çıkması lazım. Maalesef kanun çıkmadı, çok gecikti.
Nijerya, dünyanın en fakir ülkelerinden birisi ama ajansı kuruyor.
Atatürk 1936 yılında söylemiş. Umarım en kısa zamanda kanun çıkar, ona bağlı olarak da uzay ajansı kurulur. Çünkü bu tür konuların kurumsallaşması gerekiyor. Şu andaki çalışmalar kopuk kopuk.” şeklinde konuştu.