Milletvekilleri,
sivil toplum kuruluşları kararı kentin geleceğine vurulan bir
darbe olarak nitelendirerek, yapılan yanlıştan bir an önce dönülmesini istedi. Bu arada, üniversite arazisinin yeşil alan olarak imar planında değiştirilmesi için alınan kararın sivil toplum kuruluşlarıyla yapılan görüşmeler sonrasında alındığı yönündeki açıklamanın gerçeği yansıtmadığı belirlendi.
Büyükerşen ve DSP'li
Meclis üyelerin söz konusu kararı alırken STK'lara danışmadığı ortaya çıktı. Bu arada, çıkan olayların ardından Büyükerşen ve DSP'li üyelerin salona geri gelerek yeniden toplandıkları,
AK Partili Meclis Üyesi Ahmet Süzer'i toplantıya katılmamasına rağmen katılmış gibi göstererek söz konusu kararı aldıkları iddia edildi.
AK Parti
Eskişehir Milletvekili Murat Mercan, yapılan hareketin tuhaf olduğunu ve yanlıştan bir an önce dönülmesi gerektiğini söyledi. Eskişehir'de güzel çalışmaların devam etmesi için seçilmişlerin, atanmışların, karar vericilerin hassas davranmaları gerektiğini vurgulayan Mercan, "Bu tür yatırımlar engellenmemeli." dedi.
Milliyetçi Hareket Partisi Eskişehir Milletvekili Beytullah Asil, önceden eğitim alanı ilan edilen bölgenin sonra da yeşil alan olarak kullanılması düşüncesinin yanlış olduğuna dikkat çekerek, "Yapılan girişim hoş değil.
Üniversite arazisinin dışında yeşil alan yapacak başka yer mi kalmadı?" diye sordu.
Eğitim Bir Sen Eskişehir Şube Başkanı İsmail Altınkaynak ise yapılan hareketi, "Pişmiş aşa su katmak" olarak değerlendirdi.
Altınkaynak, "Karar hepimizi şaşırttı. Hoş karşılanacak bir durum değil. Kararla binlerce öğrencinin eğitim hakkı baltalanmış oldu." ifadelerini kullandı.
Eskişehir Girişimci
Sanayici İşadamları Derneği Genel Koordinatörü M. Nebi Yıldızbaş, üniversitenin yapımının gerekli bürokratik işlerin bitirilmiş olmasına rağmen bir belediye başkanı tarafından değiştirilerek, engellenmesinin hiçbir demokratik hukuk devletinde gerçekleştirilebilecek bir tasarruf olmadığını ifade etti.
MÜSİAD Eskişehir Şube Başkanı Muhittin Yılmaz, meşru bir zeminde ihaleye çıkılan, o süreçte hiç
itiraz edilmeyen bir meselede kuralların kişilere, zihniyetlere göre değiştirilmesinin tehlikeli bir yaklaşım olduğunu belirtti. Yılmaz, "Bu bir
akıl tutulması değilse keyfi gerekçelerle ortaya konulmuş, kabul edilmesi mümkün olmayan bir tavırdır." diye konuştu.
Eskişehir
Esnaf ve Sanatkârlar Odaları Birliği Başkanı Ekrem Birsen ise "Her şeyi tamamlanmış, her türlü masrafı yapılmış bir projenin engellenmeye çalışılması, o insanların yatırım yapmasının engellenmesi Eskişehir'e yapılmış bir ihanettir." şeklinde konuştu.
Bu arada, çıkan olayların ardından Büyükerşen ve DSP'li üyelerin salona geri gelerek yeniden toplandıkları, AK Partili Meclis Üyesi Ahmet Süzer'i de toplantıya katılmamasına rağmen katıldı göstererek söz konusu kararı aldıkları ortaya çıktı. Süzer, AK Partililerin katılmadığı toplantıda yeter sayısı olmadan alınan bu kararın hukuka aykırı olduğunu ve kendisinin de katılmadığı halde katıldı gibi gösterildiğini vurguladı. Süzer, şöyle konuştu: "15.10.2005 tarihli Büyükşehir Belediyesi meclis toplantısında söz konusu
gündem maddesi görüşülürken izleyici bölümünde çıkan olaylar üzerine başkan oturuma verdi. Akabinde yapılan oturumlara grup toplantımız olduğu için şahsım ve arkadaşlarım katılamadı. Büyükerşen ve DSP'li üyelerce katılmadığım halde katılmış gibi gösterilip, toplantı yeter sayısını sağlamak için ismim kullanılmış. Yeter sayısı olmadan (10 kişi) yapılan toplantı hukuka aykırı olduğu gibi alınan kararlar da yok hükmündedir. Konuyla ilgili hukuka başvuracağım."
(CİHAN)