CHP Sivas Milletvekili Malik Ecder
Özdemir,
Adalet Bakanı Mehmet Ali Şahin'e, ''
Ergenekon'' soruşturması kapsamında
tutuklu bulunan
emekli Albay Hasan
Atilla Uğur'un, hayatını kaybeden Kuddisi Okkır ile aynı akıbete uğramaması için ivedilikle işlem yapmayı düşünüp düşünmediğini sordu.
Bakan Şahin'in yanıtlaması istemiyle
TBMM Başkanlığına
soru önergesi sunan Özdemir, TBMM İnsan Haklarını İnceleme Komisyonu üyesi olarak 27 Şubatta
Silivri Cezaevini ziyaret ettiklerini hatırlattı.
Bu ziyarette emekli Albay Atilla Uğur'un komisyona iletilmek üzere verdiği dilekçesinde, sağlık durumunun iyi olmadığını ve cezaevi koşullarında daha da ağırlaşacağını ifade ederek, tahliyesini talep ettiğini belirten Özdemir, bu dilekçenin Adalet Bakanlığına iletildiğini kaydetti.
Özdemir, aynı
dava kapsamında tutuklu bulunurken, cezaevi koşullarında
tedavi görmediği için Kuddisi Okkır'ın hayatını kaybettiğini ileri sürerek, ''Atilla Uğur'un da aynı akıbete uğramaması için ivedilikle işlem yapmayı düşünüyor musunuz? Ceza ve tutukevlerinde yeterli tedaviyi görmediği için hayatını kaybeden kaç kişi var?'' diye sordu.
MİTİNG ÖNCESİ GÖZALTILAR
DSP
Balıkesir Milletvekili Hüseyin Pazarcı da Baş
bakan Recep Tayyip Erdoğan'ın yanıtlaması istemiyle TBMM Başkanlığına verdiği soru önergesinde, son günlerde AK Parti'nin çeşitli kentlerde düzenlediği mitingler öncesi ve sırasında, birçok kişinin gözaltına alındığını ileri sürdü.
Mersinli
çiftçi Mustafa Kemal Öncel'in, AK Parti'nin Mersin mitingi öncesinde gözaltına alınıp, miting sonunda da salıverilmesinin hangi hukuki gerekçeye dayanılarak yapıldığını öğrenmek isteyen Pazarcı, önergesinde şu sorulara yer verdi:
''Balıkesir'de yaptığınız miting öncesi uzun süredir işsiz olan Bigadiç Taşıyıcılar Kooperatifinin bazı üyelerinin gözaltına alınmasının hukuki dayanağı nedir? Bigadiçli şoförler dışında 40 civarında kişinin daha gözaltına alındığı iddiası doğru mu?
Son günlerde sıkça yaşanan bu ve buna benzer uygulamalar, Türkiye'nin insan haklarına saygılı demokratik bir Avrupalı
ülke olma yerine otoriter bir ülkeye dönüştüğüne dair görüşleri sizce doğrulamamakta mıdır?''
YÜKSEK HIZLI TREN PROJESİ
Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım'ın yanıtlaması istemiyle TBMM Başkanlığına soru önergesi veren CHP Balıkesir Milletvekili
Ergün Aydoğan da 250 kilometre hızla gidecek
trenin, normal tren hattından geçişi esnasında
kaza riskine ilişkin, bilimsel bir raporun olup olmadığını sordu.
Aydoğan, 2006 yılında bitirileceği açıklanan projenin,
Mart 2009'da açılmasının gerekçesinin açıklanmasını talep ederek, ''İhale bedelinin 459 milyon
avrodan 629 milyon avroya çıktığı,
ihale bedelinin ihale sürecinden sonra artırıldığı doğru mu? Doğruysa ihale bedelinin artırılma gerekçesi nedir?'' sorusunu yöneltti.
DSP
İstanbul Milletvekili Ayşe Jale Ağırbaş da soru önergesinde,
Ankara-İstanbul arasında yapılması öngörülen hızlı tren teknolojisinin, dünyanın terk ettiği eski teknolojiyi içerdiğine ilişkin iddialara değindi. Ağırbaş, Binali Yıldırım'a, ''Fransa'da ve Japonya'da saatte 500 kilometre hız yapabilen hızlı trenin bir kilometre maliyeti 2 milyon avro iken, Türkiye'de satılan 250 kilometre hızdaki trenin maliyetinin 3 milyon avroya denk geldiği yolundaki iddialar doğru mu?'' diye sordu.