Değişiklik
teklifinin içeriğinden çok
Meclis'e sunuluş biçimi ile ilgilenen
CHP yönetimi ilk hamlesini geçtiğimiz günlerde yapmıştı. 223
AK Partili vekilin
imzası ile
TBMM başkanlığı'na verilen teklifte Meclis başkanı Mehmet Ali Şahin'in de imzası olduğu gerekçesiyle teklifin
sakat olduğunu ve bu haliyle Meclis'ten geçerse
Anayasa Mahkemesi tarafından iptal edileceğini iddia etmişti.
CHP'nin bu iddiasını
Anayasa Mahkemesi'nin verdiği ve kamu vicdanını yaralayan 367 kararını da göz önünde bulundurarak dikkate alan AK Parti'li altımışa yakın milletvekili teklif üzerindeki tartışmalara son vermek için teklif üzerindeki imzalarını çekmişlerdi. İmza yeter sayısının altına düşüldüğü için ilk teklif kendiliğinden düşmüş oluyordu.
AK Parti grubu yeni bir teklif açmış ve aralarında
Başbakan Erdoğan ve bazı bakanların da bulunduğu 265 milletvekili ikinci tekife imza atmışlardı. 265 imzalı ikinci teklif
vakit kaybetmeksizin Meclis başkanlığına oradan da Meclis Anayasa Komisyonu'na sevkedildi.
Tam tartışmalar bitti derken CHP'nin iddiası Meclis kulislerini hareketlendirdi. CHP'nin iddiasına göre; "İlk teklifin yok sayılması için 61 milletvekilin değil teklife imza atan tüm vekillerin imzasını çekmesi gerekiyordu. Bu sebeple Meclis Anayasa Komisyonu'na iki teklif gelmiş oluyordu ki bu da içtüzüğe aykırıydı ve usul hatasına sebep oluyordu."
CHP grup başkanvekillerinin konu ile ilgili olarak peşpeşe yaptıkları açıklamalarda unuttukları veya dikkatlerden kaçırmaya kaçırdıkları tarihi bir detay vardı.
Yıl 1987. Anayasa'nın geçici 4. maddesi değiştirilecekti. 12
Eylül 1980 Askeri Darbesinden sonra Türkiye'de, kapatılan
Cumhuriyet Halk Partisi'nin oylarını bünyesinde toparlamak maksadıyla kurulmuş olan Sosyal Demokrat Halkçı Parti'nin Genel Başkanı olan
Erdal İnönü 79 milletvekili arkadaşıyla birlikte TBMM başkanlığına bir teklif sunuyorlar. Daha sonra bilinmeyen bir sebepten dolayı bazı vekiller teklif üzerindeki imzalarını geri çekiyorlar. İmza yeter sayısının altına düşüldüğü için teklif yok sayılıyor. Bu olaydan da anlaşılıyor ki CHP bugün karşı çıktığı ve Anayasa Mahkemesi ile gözdağı verdiği taktiği yıllar önce kendisi uygulamış.
CHP'nin teklif ile ilgili ortaya attığı iddialara
cevap veren AK Parti Grup
Başkanvekili Bekir Bozdağ'da bu tarihi olaya dikkat çekmiş ve CHP'nin iddialarını " İpe un sermek olarak" değerlendirmişti.
SAMANYOLUHABER