Anayasa Mahkemesi'ne yaptığı başvuruyla belediyelerin öğrencilere burs vermesinin yolunun kapatılmasına sebep olan
CHP, kendi itirazının kurbanı oldu. CHP'li
Kadıköy Belediyesi'nin öğrenciler için yaptırdığı
yurt,
Sayıştay tarafından kapatıldı. Sayıştay'ın verdiği kararda, yurt için belediyenin harcadığı paranın ‘mahalli müşterek kullanılması gereken
ödenek' olduğu belirtildi.
Sayıştay,
Kadıköy Belediyesi tarafından 2008'de Moda'da yaptırılan 144 kişilik öğrenci yurdunu kapattı. Yurt için Kadıköy Belediyesi'nin kasasından harcanan 240 bin TL'nin de Belediye Başkanı Selami
Öztürk'ten tahsil edilmesine karar verildi. 150-200 TL karşılığında öğrencilerin kalabildiği yurt, bugüne kadar 600 öğrenciye ev sahipliği yaptı.
Sayıştay'ın ‘
Öğrenci yurdu belediye tarafından işletilemez' kararının gerekçesinde şu ifadeler yer aldı: “Belediyenin görev,
yetki ve sorumluluk alanında yer almadığı halde, yükseköğrenim öğrencilerine yönelik olarak erkek öğrenci yurdu işletilmesi suretiyle mahalli müşterek hizmetler için kullanılması gereken ödeneklerin amacı dışında kullanıldığı tespit edilmiştir.”
Sayıştay ‘hatırlattı'
Sayıştay'ın kararında CHP'nin 2008'de
Anayasa Mahkemesi'ne yaptığı başvuru da hatırlatıldı. Belediyelerin öğrencilere burs vermesini düzenleyen 5102 sayılı kanunun bazı maddeleri başvurunun ardından iptal edilmiş ve belediyelerin öğrencilere burs vermesi resmen engellenmişti.
‘CHP'nin itirazı başkaydı'
240 bin liralık
fatura çıkarılan Kadıköy Belediye Başkanı
Selami Öztürk “Kararı temyiz ettik. Yurdu da kapattık. Belediye olarak hamam işletiyoruz, köpek barınağı açabiliyoruz ancak öğrenci barınağı açamıyoruz! Benim bölgemde 40 bin öğrenci var” dedi. Öztürk'e göre yaşananın CHP'nin yaptığı itirazla ilgisi yok: “Kanuna, ‘Kredi Yurtlar Kurumu dışında kimse burs veremez, belediyeler hariç' diye bir ibare getirilmişti. CHP itirazıyla sadece belediyelerin değil, diğer kurumların da burs vermesini talep etmişti. Anayasa Mahkemesi ise aksine daha da daraltıcı bir karar verdi.”
RADİKAL