Çalışmanın, Çamlıca Camii Proje Yarışması’nda 1. Mansion derecesi aldığını hatırlatan Prof. Alp, “Yarışma genel teamüllere uymayacak şekilde gerçekleşti. Önümüzde çok kısa bir süre vardı ve proje yarışmaya tamamı bitmeden gönderilmişti. Yarışmadan sonra da proje üzerinde 4 ay çalıştım ve nihayet tamamladım. Proje hayata geçsin ya da geçmesin ben bu eseri diğerleri gibi İstanbul’a ve Türkiye’ye armağan ediyorum” dedi.
GECE GÜNDÜZ IŞILDAYACAK
Prof. Alp, Kuran ayetlerinin yazımıyla oluşan altın kürenin dünyayı simgelediğini, küreyi çevreleyen Kuran ayetleriyle de İslam’ın dünyayı nasıl sardığının anlatıldığını vurguladı.
Prof. Alp, “Diktörtgen plana oturan cami işlevsel mekânlara ayrılan üç seviye ile, otopark, sığınak ve teknik mekânlara ayrılan alt iki seviyeden oluşuyor. Kademeler halinde zemine inen kemerli teraslar yapıya anıtsal bir görüntü ve görkem katıyor. Hedeflenen mesaj İslam din ve kültürünün yükselişidir. Bu mimari özellik ile caminin tüm İstanbul’dan 360 derece algılanması sağlandı’’ diye konuştu.
Prof. Alp, projenin detaylarını ise şöyle anlattı: ‘’Dünyayı simgeleyen ana küre, minare ve kademeli kemerler şelalesi renk değiştirebilen led teknolojisiyle aydınlatılacak. Mevcut TRT anteninin kaldırılmasını; çevrenin çam ağaçları ve seyir terasları ile bezenmesini öneriyoruz. Kudüs’ teki Kubbet-üs Sahra‘yı anımsatan ‘Altın Kubbeli Cami’ inşa edilirse İstanbul üzerinde gece ve gündüz ışıldayacaktır.’’
Bilindiği gibi proje yarışması sonucunda, Çamlıca’ya Osmanlı tarzı bir cami yapılması kesinleşmişti.