Kilometrelerce uzayan turuncu renkteki kaygan madde Küçükkuyu mendireğinde yoğunlaştı. Deniz yüzeyini kaplayan tabakanın doğal bir olay olduğu öne sürüldü. Vatandaşlar, turuncu akışkanın altında ise yavru balıkların toplu halde bulunduğunu, dalgalar sahile vurdukça yavru balık ölüsü bıraktığını söyledi. Vatandaşların şikayeti üzerine sahil güvenlik ekipleri tahlil ettirmek için deniz suyundan numune aldı.
Edremit körfezinin bazı yerlerinde de görülen denizin renk değiştirme olayında karaya ölü balıkların da vurması olayın ciddiyetini gözler önüne sererken, yapılan araştırmalarda bunun "red tide" olayı olduğu anlaşıldı.
"Red tide" olayının diğer adı '' kırmızı gelgit'' tir. Bu biyolojik oluşum, genellikle ilkbahar ayları sonu veya yaz aylarında sıcak sularda görülür. Çoğunlukla fagellat fitoplankton türlerinin zaman zaman oluşturduğu sürüler buna sebebiyet verir. Bu sürüler bulundukları suya kırmızı bir renk veren ve lethal (öldürücü) etkiye sahip olan toksin salgılarlar. Esas olarak dinoflagellatlardan çeşitli sayıda tür gymnodinium bravis gibi) red tide olayına sebep olabilir. Red tide hadisesi bazen çok sayıda balığın ölümüne sebep olur. Dinoflagellata takımında yer alan alglerin, yılın belli dönemlerinde okyanuslarda çok hızlı bir şekilde çoğalmalarıyla birlikte bu alglerin içerdikleri pigment denizin rengini turuncuya çevirir.