. Taslak yasalaşırsa Öcalan'ın yattığı
İmralı cezaevinin dış güvenliği de Jandarma'dan alınacak
Adalet Bakanlığı'nca hazırlanan "
Ceza İnfaz Kurumları Dış
Güvenlik Hizmetleri Kanunu Tasarısı" taslağı, ilgili kuruluşların görüşüne gönderildi. Taslağın gerekçesinde, cezaevlerinde iç güvenliğin Adalet Bakanlığı'nca, dış güvenliğin ve sevk, nakil, duruşmaya götürme, hastaneye sevk gibi işlemlerin ise
İçişleri Bakanlığı Jandarma Genel Komutanlığı'nca yerine getirildiğine dikkat çekildi.
Jandarmanın
silahlı, iç güvenliği sağlayan gardiyanın ise silahsız olduğuna dikkat çekilen gerekçede
jandarmaya bu görevlerin 1937'de Adalet Bakanlığı'nın gerekli teşkilatı kuruncaya kadar geçici olarak verildiği, ancak 1983'de çıkarılan yasayla bu durumun kalıcı hale geldiği kaydedildi.
"İki başlılığa yol açıyor"
Taslakta bu durumun kurumlarda iki başlılığa yol açtığı, mevzuatın farklı yorumlanmasına,
mahkumlar ve ziyaretçilerin iki ayrı yerde aranmasına, gereksiz yazışmalara, koordinasyon sorunlarına yol açtığı kaydedildi.
Avusturya,
Almanya,
İsviçre,
İsveç,
Norveç,
Danimarka,
Hollanda ve
Finlandiya gibi ülkelerde cezaevlerinin iç ve dış güvenlik hizmetlerinin Adalet Bakanlığı'nca yerine getirildiği belirtilen gerekçede Adalet Bakanlığı'nın son yıllarda sağlanan imkanlarla bu görev üstlenecek kapasiteye ulaştığı belirtildi.
Gerekçede "Dış güvenlik hizmetlerinin uzman
personel tarafından yapılması genel olarak
infaz hizmetlerinin kalitesinin yükseltilmesine yol açacaktır" denildi. Tasarı, 2009'dan itibaren 5 yıl içinde kademeli olarak bütün cezaevlerinin dış güvenliğinin Adalet Bakanlığı'na devredilmesini öngörüyor.
Taslağın yasalaşması durumunda Abdullah Öcalan'ın hükümlü olarak bulunduğu İmralı Cezaevi'nin dış güvenliği de jandarmadan alınarak Adalet Bakanlığı'na verilecek. Taslağa göre Jandarma tarafından cezaevlerinin dış güvenliğinde kullanılan ihtiyaç fazlası silâh ve
mühimmat Adalet Bakanlığı'na bedelsiz devredilecek.
Gardiyanlara geniş yetkiler
* Dış güvenlik görevlileri, direniş, firar,
ayaklanma, aktif veya pasif direniş gösterilmesi halinde zor kullanabilecekler. Olayın niteliğine göre uyarı yapılmadan da zor kullanılabilecek.
* Gardiyanlar, dış güvenliği sağlarken ve sevkler sırasında silahlı olacak, ancak bir olay çıkmadıkça cezaevine silahlı giremeyecekler.
* Dış güvenlik gardiyanlar "dur" ihtarına uymayan mahkuma yakalanmasını sağlayacak ölçüde ateş edebilecek. Ancak firara teşebbüs eden
terör veya çete mahkumlarına karşı, teslim ol çağrısı yapılmadan da doğrudan ve duraksamadan hedefe karşı ateş edilebilecek.
* Gardiyanlar, asayişi bozan mahkumlara karşı kesici, delici ve bereleyici silahlar da kullanabilecek.
* Dış güvenlikte görevli gardiyanların işlediği iddia edilen "yetkiyi aşarak öldürme, işkence, kötü muamele" gibi suçlarda Bakanlık
avukat tutacak. Avukatlara ödenecek
ücret avukatlık tarifesine bağlı olmayacak.
Vatan