Çiçek, ''Tartışıyoruz bu konuyu kaç gündür, ne biliyoruz? Vallahi ben hiç bir şey bilmiyorum. Bize bilgi verilmez, verilmemesi de gerekir. Neden bilgi verilecek? Bu bir yargısal işlemdir'' dedi.
Çiçek, canlı yayında NTV
Ankara Temsilcisi Murat Akgün'ün sorularını yanıtladı.
Devlet Bakanı ve
Başbakan Yardımcısı
Cemil Çiçek, ''Türkiye'de
adalet neden yavaş işliyor'' şeklindeki soruyu yanıtlarken, bunun sadece Türkiye'ye özgü olmadığını belirtti. Çiçek, ''
Yargının ağır işlemesi tembelliğinden değil, kılı kırk yarmasından kaynaklanır. Bir saatte yargı karar veriyorsa, kişi haksız yere suçlanabilir, ceza alması gerekirken
beraat alabilir. İlk günden insanları ya mahkum ediyoruz, ya beraat ettiriyoruz'' görüşünü dile getirdi.
''Gerçeği ortaya çıkarmada bir kısım hususları
ihmal ederseniz daha büyük sonuçlar ortaya doğurur, o yüzden sabırla beklemelisiniz'' diyen Çiçek,
hazırlık soruşturmasının gizli olduğunu da anımsatarak, ''Tartışıyoruz bu konuyu kaç gündür, ne biliyoruz? Vallahi ben hiç bir şey bilmiyorum. Bize bilgi verilmez, verilmemesi de gerekir. Neden bilgi verilecek? Bu bir yargısal işlemdir. Bu soruşturma, sadece soruşturmayı yapanları ilgilendirir'' diye konuştu.
''MGK MİLLİ TAKIMDIR''
Çiçek, konunun Milli
Güvenlik Kurulu'nda (MGK) görüşülüp görüşülmediğine yönelik soruyu yanıtlarken de Türkiye'de çok yoğun bilgi kirliliği yaşandığını bildirdi.
MGK sonrası açıklanan bildiride, toplantıda neyin konuşulduğunun belirtildiğini anımsatan Çiçek, medyayı eleştirdi.
Medya tarafından MGK'nın gündeminin belirlendiğini anlatan Çiçek, bunların doğru olmadığını söyledi. Toplantı tarihine bir kaç gün kala medya organlarında ''yüksek tansiyonlu, gergin, hareketli bir toplantı olacağı'' yönünde haberler yapıldığına dikkati çeken Çiçek, ''MGK toplantısında sanki orada iki ayrı
takım var; siviller ve askerler. Bunlar orada gırtlak gırtlağa girecek havasında bir takdim yapılıyor. Orası
milli takım. Orada katılan insanlar Türkiye'de en üst düzeyde sorumluluk taşıyan insanlar. Ülkenin güvenliği ile gündemindeki konularla ilgili devletin ortak aklını temsil ediyor'' şeklinde konuştu.
Çiçek, ''Geçmişte bir iki defa (gerginlik) oldu diye, iki ayda bir yapıyoruz toplantıları, sanki bir
kavga, iki ayrı takım, bir bilek güreşine tutuluyor. kim kimi yenecek. Böyle bir anlayış içerisinde bir ana
yasal organa bakarsak, ordaki müzakerelere böyle bir usülle sürdürülüyor görüntüsü verirsek Türkiye'de
demokrasi adına söylenen lafların hepsi boş'' dedi. Çiçek, toplantılara yedi yıldır katıldığını ve ''öyle bir atmosferin hiç yaşanmadığını'' ifade etti.
Devlet Bakanı ve
Başbakan Yardımcısı Cemil Çiçek, bir başka soru üzerine,
teknik takip konusunda yeni bir yasal
düzenleme yaptıkları ve imzaya açıldığını bildirdi. Çiçek, düzenlemenin yılbaşından sonra TBMM'ye geleceğini belirtti.
''BEN OLSAM GİDER İFADEMİ VERİRİM''
Çiçek, eski DTP'lilerin ifadeye çağrılması ile ilgili olarak da, söz konusu kişilerin iddiasının aksine uygulamada ayrımcılık yapılmadığını söyledi.
Cemil Çiçek, ''Eğer ben Türkiye'nin anayasal düzenini değiştirmek ve
ülke bütünlüğü aleyhine milletvekili olmazdan önce bir suç işlemiş olsam AK Partili olarak, bana yapılacak muamele neyse bir başka partiliye yapılacak muamele de hukuk açısından aynıdır, aynı olması gerekir. Bu maddelerin yanlışlığını tartışıyorsak bu maddenin değiştirilmesi gerekir. Hukuku siyasete uyduracağımıza siyaseti hukuka uydursak çok daha doğru bir iş yapmaz mıyız? Bana sorsanız, ben gider ifade veririm, ama ondan sonra da gider bu yasa hükmünün milletvekilleri açısından doğru olmadığını söylerim. Hukukun işlemesini kolaylaştıralım'' dedi.
Cemil Çiçek,
Genelkurmay Başkanlığı'nın ''
JİTEM'in olmadığı'' yönündeki görüşünün sorulması üzerine de konunun muhatabının
Jandarma Genel Komutanlığı olduğunu ifade etti.
Çiçek, şöyle konuştu:
''O yazılar nasıl yazıldı, ona bir bakmak lazım. Yani gerekçesi ne denilmiş. O
Genelkurmay Başkanlığına sorulmuş anladığım kadarıyla. O yazının muhatabı Genelkurmay Başkanlığı mı? Çünkü JİTEM dediğimiz, Jandarmayla, teşkilatı ile ilgili gündeme gelen bir konuydu. Geçmişte bir kısım iddialar da var 'kabul' yönünde. Bu soruyu bana kalırsa Jandarma Genel Komutanlığına sormak gerekecek gibi de düşünüyorum. Genelkurmay Başkanlığına sorulmuş, oradaki yazıya bakarsak da 'Bizim şeyimiz içerisinde' diyor. Onun için yazının tam metnini görmek lazım'' dedi.
Çiçek, ''Jandarma Genel Komutanlığından açıklama mı lazım?'' şeklindeki soruya ise, ''JİTEM, doğrudan doğruya
jandarmayla ilgili bir istihbarat birimi olarak hep gündeme geldi. Şimdi jandarmaya soracağınız soruyu bir başka makama sorarsanız orada bir farklılık olabilir mi diye, yazıyı görmeden bir şey demiyorum ama, sanki öyle bir muhataplık açısından bir farklılık gördüm ben'' şeklinde konuştu.
AA