İlkokul öğretmeni Rasim Kaygusuz’un çocukların okumayı sevmeleri ve kolayca öğrenmeleri için 1968 yılında oluşturduğu ve adını 10 kitaplık bir seriye verdiği Cin Ali karakteri 46 yıl sonra mahkemelik oldu.
Rasim Kaygusuz’un kızı Nevin Kaygusuz Apaydın, çocuklar da çizebilsin diye “çöp adam” olarak tasarlanan serinin dijital ortamda internet, cep telefonları ve tablet bilgisayarlarda “Cin Ali” uygulamasıyla izin alınmadan satışa sunulduğunu iddia ederek dava açtı. Apaydın’ın avukatı, “Cin Ali kitapları emek hırsızları tarafından kopyalanmak ve müvekkilin sahip olduğu fikri haklara tecavüz edilmek suretiyle haksız ticari kazanca konu edilmektedir” dedi.
Rasim Kaygusuz’un yarattığı Cin Ali karakteri yıllarca Milli Eğitim Bakanlığı’nın müfredat programında yer aldı. Cin Ali’nin ilk yıllarında başından bir kasket vardı, gövdesi ise çizgiden ibaretti. Bunun nedeni çocukların da Cin Ali’yi kolayca çizmelerine olanak sağlamaktı. İlerleyen yıllarda Cin Ali’nin tarzı değişti. Papyonlu, kulağı çiçekli, siyap saçlı, belirgin yüzlü ve fiyonklu ayakkabılı olarak resmedilmeye başlandı.
DİJİTAL DÜNYA CİN ALİ İLE TANIŞTI
Cin Ali’nin babası Rasim Kaygusuz hayatını kaybedince, Cin Ali’nin Atı, Cin Ali’nin Topu, Cin Ali’nin Topacı, Cin Ali’nin Karagözlü Kuzusu, Cin Ali’nin Oyuncakları, Cin Ali Okula Başlıyor, Cin Ali Okulda, Cin Ali Çocuk Bahçesinde, Cin Ali ile Berber Fil ve Cin Ali Kır Gezisinde kitaplarının tüm yayın hakları kızı Nevin Kaygusuz Apaydın’a kaldı.
Cin Ali serisi halen kitapçılarda satılırken, dijital dünya da Cin Ali ile tanıştı. Kitapların dijital versiyonları, belli bir ücret karşılığında aplikasyon olarak cep telefonu ve tabletlere indirilmesine olanak tanıyordu.
İZİN ALMADAN SATIŞA SUNDULAR
Ancak Cin Ali’nin yayın hakkı sahibi Nevin Kaygusuz Apaydın, dijital Cin Ali ile ilgili İstanbul Fikri ve Sınai Haklar Mahkemesi’ne başvuruda bulunarak uygulamanın durdurulmasını talep etti. Nevin Kaygusuz Apaydın’ın avukatı Doç. Dr. Yılmaz Yazıcıoğlu dava dilekçesinde, “Dijital şekildeki Cin Ali uygulaması, internet sitelerinde ticari amaçla akıllı telefon/tablet bilgisayar uygulaması olarak satışa çıkarılmıştır. Cin Ali kitapları, emek hırsızları tarafından kopyalanmak ve müvekkilin sahip olduğu fikri haklara tecavüz edilmek suretiyle haksız ticari kazanca konu edilmektedir. Haksız yere kullanarak ticari kazanç elde eden kişilerin ve haksız kullanılan görsellerin kaç adet ve hangileri olduğunun tespitini istiyoruz. Ayrıca bu uygulamanın kaç kişi tarafından ve kaç lira verilerek indirildiğinin bilirkişi vasıtasıyla tespit edilmesini ve haksız uygulamanın durdurulmasını talep ediyoruz” dedi.