Yeni katılımların da olduğu
Taksim'deki grup, meşaleler ile ellerinde taşıdıkları
Hrant Dink'in fotoğraflarını ve
karanfilleri bulundukları yere bıraktı.
Oturma
eylemi süresince, çeşitli sloganlar atan, şarkılar söyleyen ve alkışlı
protestoda bulunan grup, Taksim Meydanına yürüdü.
Grup ''Hepimiz Hrant Dinkiz'' ve ''Hrant Dink'i katledenleri lanetliyoruz'' yazılı pankartlar ile Dink'in fotoğrafları ve çeşitli dövizler taşıdı.
GAZETEYE DİNK'İN FOTOĞRAFI ASILDI>
Agos Gazetesinin bulunduğu binanın ön cephesine, Hrant Dink'in büyük bir fotoğrafı asıldı.
Taksim'den yürüyüşe geçen ve sayıları 3-4 bini bulan gruptakiler, Osmanbey'deki Halaskargazi Caddesi üzerinde Agos Gazetesinin bulunduğu iş merkezinin önüne ulaştı.
Burada bekleyen kalabalıkla alkışlar eşliğinde buluşan gruptakilere hitap eden DİSK Genel Başkanı Süleyman Çelebi, ''Hepimizin, Türkiye'nin başı sağ olsun. Bir barış mücadelesi veren, barıştan, demokrasiden yana, özgürlüklerden yana mücadele veren Hrant Dink'i bugün kaybettik'' dedi.
''Kurşunların; demokrasiye, Türkiye'ye sıkıldığını'' ifade eden Çelebi, herkesten soğukkanlı olmasını isteyerek, ''Herkesin burada ağıt yakmak yerine demokrasi mücadelesinde yer almasını istiyorum'' diye konuştu.
Daha sonra gruptakilere megafonlarla yürüyüşün ve basın açıklamasının sona erdiği, dağılmaları uyarısında bulunuldu. Ancak, gruptakilerin olay yerindeki bekleyişi sürüyor.
-MUMLAR DİKİLDİ, KARANFİLLER BIRAKILDI-
Agos Gazetesinin bulunduğu binanın ön cephesine, Hrant Dink'in büyük bir fotoğrafı asılırken, binadakiler camlardan gazete salladı.
Dink'in hayatını kaybettiği yere kırmızı karanfiller bırakılıp, mumlar dikildi.
Taksim'den olay yerine yürüyüş sırasında, bazı vatandaşların camlardan destek verdikleri ve yürüyüşü izledikleri görüldü.
Emniyet mensupları da yürüyüş sırasında geniş güvenlik önlemleri alırken, yürüyüş güzergahındaki caddeleri tek yönlü trafiğe kapattı.
-EVİNİN ÖNÜNDEN NOTLAR-
Bu arada, Hrant Dink'in Bakırköy'deki evinin ana giriş kapısına yakınları tarafından Türk Bayrağı asıldı. Üzerinde, ''Hrant'lar ölmez'' yazılı bir çelenk konuldu.
Apartman girişine kırmızı karanfiller dökülerek, merdivenlerde mumlar yakıldı.
2001 yılındaki ekonomik kriz sırasında iflas ettiğini belirten Fırat Sungur adlı vatandaş, Dink'in Fener'deki evini kendisine verdiğini ve hiçbir karşılık almadığını anlattı.
Sungur, ''Ben ağabeyimi kaybettim, canımı kaybettim'' şeklinde acısını dile getirdi.
Ankara
Ankara'da, bir grup sivil toplum örgütü temsilcileri gazeteci Hrant Dink'in öldürülmesini protesto etmek amacıyla eylem düzenlendi.
Kızılay'daki eyleme DİSK, KESK, TMMOB, TTB, ÖDP, İHD ve TDB üyelerinden oluşan yaklaşık 700 kişi katıldı.Gruptakiler, basın açıklamasından önce çeşitli sloganlar atarak, yarım saatlik oturma eylemi yaptılar.
Burada, açıklama yapan KESK Başkanı İsmail Hakkı Tombul, Hrant Dink'in ''hain bir saldırı'' sonucunda öldürüldüğünü belirterek, ''Türkiye'nin gericiliğin, şovenizmin ve faşizan düşüncelerin yaşamı ablukaya almaya çalıştığı bir süreçten geçtiğini'' söyledi.
Hrant Dink'e sıkılan kurşunun, Türkiye'de eşit ve özgürce yaşamak isteyen, tek tip olmayı reddeden, buna karşı mücadele eden bütün insanlara sıkıldığını ifade eden Tombul, eşit, özgür ve demokratik Türkiye'de bir arada yaşam mücadelesini, umutsuzluğa düşmeden daha kararlı savunacaklarını söyledi.
İHD Genel Başkanı Yusuf Alataş da Türkiye'nin önemli bir barışseveri, insan hakları savunucusunu kaybettiğini belirterek, ''Mücadelemizi sonuna kadar sürdüreceğiz. Hepimiz, Ermeniyiz, Fransızız, Kürtüz, Türküz. Yaşasın halkların kardeşliği'' dedi.
Açıklamaların ardından, Tombul ve beraberindekiler baş sağlığı dileklerini iletmek üzere Hrant Dink'in zaman zaman yazılarının yayınlandığı Birgün gazetesine gittiler.
Bu arada, F tipi ceza evlerindeki uygulamaları protesto eden TAYAD'lılar da eyleme destek verdiler.Polis ekipleriyle eylemciler arasında kısa süreli gerginlik yaşanırken, gruptakiler, basın açıklamasının ardından dağıldılar.
Bursa
Agos Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni ve Birgün Gazetesi yazarı Hrant Dink'in öldürülmesi Bursa'da protesto edildi. Hrant Dink için Bursa'da yapılan gösteri sivil toplum örgütleri ve çeşitli siyasi parti temsilcilerinin katılımıyla gerçekleşti.
Bursa'nın Merkez Osmangazi ilçesinde bulunan Ahmet Vefik Paşa Tiyatrosu önünde yapılan eylemde "Katil MİT, katil CIA" Gazeteci katili kontrgerilla" şeklinde sloganlar atıldı. Polisin geniş güvenlik önlemleri altında yapılan eylemde herhangi bir olay çıkmadı.
Eylemde Hrant Dink'in kaleme aldığı son yazı okundu. Yapılan açıklamada Türkiye'nin ciddi siyasi tartışmalar yaşadığı, bir yandan Türkiye'nin barışını ararken, diğer yandan sınır ötesi operasyonların tartışıldığı bir dönemde Hrankt Dink'e yapılan saldırı Türkiye'nin geleceğine yönelik yapılan bir saldırı olduğu vurgulandı.
Gazetecilere kırmızı karanfil dağıtılmasıyla protestocular olaysız bir şekilde dağıldı.