Çok stratejik bir imza daha!

Türkiye ile Japonya arasında Sinop'a yapılacak nükleer santral yapımı için imzalar atıldı.

Çok stratejik bir imza daha!


Başbakan Erdoğan, kabul edilen ortak bildiriyle Türkiye-Japonya ilişkilerinin "Stratejik Ortaklık" seviyesine yükseltildiğini bildirdi. Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, Japonya Başbakanı Shinzo Abe'nin ziyareti sırasında kabul edilen ortak bildiriyle Türkiye-Japonya ilişkilerinin 'Stratejik Ortaklık' seviyesine yükseltildiğini ve Sinop Nükleer Enerji Santrali'nin inşasında Japonya'ya münhasır müzakere hakkı verildiğini bildirdi.

Başbakan Erdoğan ile Japonya Başbakanı Shinzo Abe, Dolmabahçe'deki Başbakanlık Ofisi'nde 2 saat görüştü ve ardından ortak basın toplantısı düzenlendi.

Erdoğan, şunları kaydetti:

"Ziyaret sırasında kabul edilen ortak bildiriyle Türkiye-Japonya ilişkileri 'Stratejik Ortaklık' seviyesine yükseltildi. Ayrıca imzalanan nükleer enerjinin barışçıl amaçla kullanımına ilişkin işbirliği anlaşması ve Türkiye Cumhuriyeti'nin nükleer güç santrallerinin ve nükleer güç sanayisinin geliştirilmesine ilişkin hükümetler arası anlaşma ile Sinop Nükleer Enerji Santrali'nin inşası bağlamında Japonya'ya münhasır müzakere hakkı verildi."

Sinerji meydana getirecek

Erdoğan, nükleer enerji santrali konusunda Evsahibi Hükümet Anlaşması müzakerelerinin devam ettiğini belirterek, şöyle konuştu:

"Sayın Başbakan ile bugün yaptığımız görüşmelerde, ikili ilişkilerimizde son 6 ayda yaşanan gelişmeleri ele aldık. İkili ilişkilerimizi stratejik ortaklığımıza yaraşır, yakışır bir şekilde geliştirmenin iradesini ortaya koyduk. Bu arada tabii bölgesel ve ulusalararası sorunları ele alma imkanımız oldu. Biz de 2015-2016 hedeflerine yönelik kendilerinin desteğini istediğimiz gibi, 2020 EXPO İzmir fuarıyla alakalı yine kendi desteklerini özellikle kendilerinden rica ettim. Bu arada Japonya'nın saygın 10 iş adamıyla, 10 firmasıyla Türkiye'nin yine saygın 10 firması, 10 iş adamı, iş kadınıyla birlikte toplantımızı gerçekleştirdik. Bu toplantıyla birlikte de geçmişe yönelik bazı attıkları adımlar olmasına rağmen bundan sonra ne gibi adımlar atabiliriz, nasıl bir heyecanı sürece katabiliriz ve ocak ayında da şahsımın heyetimizle birlikte Tokyo'ya yapacağımız ziyaretin bir nevi ilk adımlarını attık diyebilirim. Ocak ziyaretini de bundan dolayı gerçekten çok çok önemsiyorum. Bu arada Serbest Ticaret Anlaşması müzakerelerine de en kısa sürede başlanmasını arzu ediyoruz. İkili ticaret hacimimiz şu anda 4 milyar dolar. Çok daha fevkine, bundan önce belirlediğimiz rakamlara en kısa sürede çıkaralım istiyoruz. İnanıyorum ki bu buluşma, bu bir araya geliş, bu sinerji meydana getirilecektir." 

Amacımız yatırımı hızla gerçekleştirebilmek

Gazetecilerin sorularını da yanıtlayan Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, nükleer santral yapımı konusunda, "Kaza hiçbir zaman yüzde 100 yoktur' denilemez, milyonda 1 de olsa böyle bir tehlike, böyle bir kaza olabilir. Bunları da görmemezlikten gelmek mümkün değil. Onun için de biz şu anda böyle bir nükleer enerjinin olması gereğine inanıyorsak, bu adımı atarız. Nitekim birinci adımımızı, Rusya Federasyonu ile attık. İkinci adımı da şu anda Japonya ile atıyoruz ve şu andaki bütün arzumuz, hızla bu yatırımı gerçekleştirebilmektir" dedi.

Erdoğan, Fukuşima'daki nükleer santralde kazalar yaşandığını hatırlatarak, "Şunu da biliyoruz ki 'Kaza hiçbir zaman yüzde 100 yoktur' denilemez, milyonda 1 de olsa böyle bir tehlike, böyle bir kaza olabilir. Bunları da görmemezlikten gelmek mümkün değil. Onun için de biz şu anda böyle bir nükleer enerjinin olması gereğine inanıyorsak, bu adımı atarız. Nitekim birinci adımımızı, Rusya Federasyonu ile attık. İkinci adımı da şu anda Japonya ile atıyoruz ve şu andaki bütün arzumuz, hızla bu yatırımı gerçekleştirebilmektir" diye konuştu. 

"Türkiye ne gibi önlemler alıyor nükleer santralde yaşanabilecek kaza ihtimaline karşı?" sorusuna Erdoğan, şu cevabı verdi:

"Milyonda 1, zaten sizin tasarrufunuzda değil. Tasarrufunuzda olsa, milyonda 1'i de siler atarsınız. Bu tür yatırımların, hangi alanda olursa olsun, kazası olmayan bir yatırım yoktur. Uçaklara biniyoruz değil mi? Elimizde yüzde 100 garanti var mı? Her şey başımıza gelebilir. Ama burada adeta yüzde 100 güvenlik tedbirini, her marka, firma yatırımını yaparken almaktadır. Buna rağmen uçaklar da düşüyor; düşmez diye bir şey yok. Araçlara biniyoruz. Araçlar kaza yapıyor. Kaza yapıyor diye araca binmeyecek miyiz, uçaklara binmeyecek miyiz? Bunların hepsi olağan şeylerdir. Buradaki hata payını minimize etmek, şüphesiz ki ideal olanıdır. Kaldı ki en ileri teknolojiyi, Japonya şu anda bizim Sinop Nükleer Enerji Santralimizde müşterek, birlikte yapacağımız çalışmalarla, inanıyorum ki bu yatırımda ortaya koyacaklardır. Bu, hem Japonya için hem Türkiye için gereklidir. Biz birbirimize inanarak, böyle bir ortaklığı da tesis etmek suretiyle bu adımı atmış bulunuyoruz. Hayırlı olsun diyorum."

Ortak bildirge

Türkiye ile Japonya arasında imzalanan nükleer enerji, bilim ve teknoloji alanında işbirliğine dair ortak bildirgede Türkiye Cumhuriyeti ile Japonya arasındaki dostluk ilişkilerinin, 1890'da Ertuğrul Fırkateyni'nin Japonya'yı ziyaretiyle başladığı ve o günden bugüne iki ülke arasında 120 yılı aşan tarihsel bir dostluk bağı kurulduğu kaydedildi.

İki ülke arasındaki güçlü dostluk ilişkilerinin büyük çaplı enerji projeleri ile somut işbirliklerine dönüştüğü vurgulanan bildirgede, şöyle denildi:

"3 Mayıs 2013 tarihinde 'Türkiye Cumhuriyeti Hükümeti ile Japonya Hükümeti Arasında Nükleer Enerjinin Barışçıl Amaçlarla Kullanımına Dair İşbirliği Anlaşması' ile 'Türkiye Cumhuriyeti Hükümeti ile Japonya Hükümeti arasında Türkiye Cumhuriyeti’nde Nükleer Güç Santrallerinin ve Nükleer Güç Sanayisinin Geliştirilmesi Alanında İşbirliğine İlişkin Anlaşma' imzalanarak, ikili ilişkiler yeni bir çağa ve farklı boyutlara girmiştir.

 Aynı tarihte, Türkiye Cumhuriyeti Başbakanı Sayın Recep Tayyip Erdoğan ve Japonya Başbakanı Sayın Shinzo Abe tarafından imzalanan 'Türkiye Cumhuriyeti ile Japonya Arasında Stratejik Ortaklık İlişkisi Tesisine İlişkin Ortak Bildirge' ile Başbakanlar nükleer enerji alanında uzmanların eğitilmesi de dahil olmak üzere iki ülke arasındaki eğitim alanındaki işbirliğinin geliştirilmesi amacıyla Türkiye'de uluslararası niteliklere haiz bir bilim ve teknoloji üniversitesi kurulması hususunda fikir birliğine varmış ve bu amaçla Türk ve Japon temsilcilerinden oluşan bir komite oluşturulmuştur. İki ülke tarafından Türkiye'de ortaklaşa kurulacak söz konusu üniversiteye ilişkin hazırlık çalışmaları önümüzdeki dönemde ivedilikle devam edecek ve üniversite tatbiki mümkün en yakın tarihte eğitime başlayacaktır.

Japonya Başbakanı Sayın Shinzo Abe'nin Türkiye ziyaretinin hemen ardından, 2013 yılı mayıs ayında Sinop Nükleer Güç Santrali Projesi'ni gerçekleştirmek üzere 'Ev Sahibi Hükümet Anlaşması'na ilişkin müzakereler başlatılmıştır ve teknik müzakereler tarafların yoğun gayretleri ile 29 Ekim 2013 tarihi itibariyle nihayete erdirilmiştir. Eş zamanlı olarak, nükleer güç santralinin inşa edileceği sahada azami nükleer güvenlik hedefiyle teknik fizibilite çalışmaları başlatılmıştır."

<< Önceki Haber Çok stratejik bir imza daha! Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER