- TÜSİAD'ın Ankara'da gerçekleştirilen Yüksek İstişare Toplantısına Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu ve İşadamları katıldı.
- TÜSİAD Başkanı Muharrem Yılmaz "Hukukun örselenmemesi" gerektiğinin altını özellikle çizdi.
- Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, "Siz moralinizi bozmayın, işinize gücünüze odaklanın." dedi
Toplantıda ilk önce TÜSİAD Başkanı Muharrem Yılmaz konuştu. Toplumdaki kutuplaşmaya dikkat çeken Yılmaz, "Demokrasilerin temelinde hukuk vardır. Hukuk bir arada yaşama sözleşmesidir, bireyleri tek tek bağlar" diyerek demokrasinin ve hukukun önemine dikkat çekti.
Yılmaz, "Hukukun örselenmemesi" gerektiğinin altını özellikle çizdi.
TÜSİAD Başkanı'ndan sonra kürsüye çıkan Cumhurbaşkan Abdullah Gül de "Önümüze başka seçimler var diye karamsarlığa kapılmamak lazım. Daha önce ortaya çıkarılan suni krizler, yeni kurallar ve düzenlemeler getirdi. O yüzden herkesin işine gücüne bakması lazım. Siz moralinizi bozmayın, işinize gücünüze odaklanın" diye konuştu.
İşte Cumhurbaşkanı Gül ve TÜSİAD Başkanı Muharrem Yılmaz'ın açıklamaları;
Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'ün konuşması;
- Cumhurbaşkanı olarak iş dünyamıza ve bütün temsilcilerine daima kucak açıyorum ve başarılı olması için gayret sarf ediyorum. Türk ekonomisinin ana motoru özel sektördür. 2000'li yıllara kadar büyük sıkıntılar çekildiyse de trend bugün daima özel sektörü öne çıkartan bir şekilde devam etmiştir.
- Geçmişi en iyi bilen sizlersiniz, eli taşın altında olan insanlardır işadamları. Başarıları da sıkıntıları da en iyi siz bilirsiniz. Bir gecede borçların katlandığı zamanları yaşadınız. O nedenle bu tip acı deneyimler bir daha gelmesin diye uğraşıyorsunuz.2001 krizinden aldığımız derslerle yeniden yapılanıp çok köklü reformlarla Türkiye'yi yenilemeye başladık. 30 yıldan sonra Türkiye'de enflasyon tek rakamlı seviyelere indi. İstihdamda da iyi duruma geldik.
HUKUK HERŞEYİN BAŞIDIR
- Hukuk her şeyin başıdır. En açık misal, 2000'li yıllara kadar yılda 1 milyar dolar bile yabancı sermaye gelmezken, hukuka güvenmediği için gelmiyordu. Ama artık 10 milyar dolardan fazla geliyorsa Türkiye'ye olan güvenden geliyor.
- Devlet sisteminde Anayasa, kanunlar bağlayıcıdır. Devlet içerisinde ayrı devlet ve oluşumlar söz konusu olamaz. Türkiye'de hukukun eşit olarak uygulanması Türkiye'nin yüksek gelirli ülke olma yolundaki en önemli şarttır.
- Moral motivasyon her alanda çok önemli. Seçim döneminin ne kadar sert ve gergin olduğunu hep beraber yaşadık. Ama Türk siyasi geleneği böyle. Tabii ki gelişmiş ülkelerde bu tip gelenekler yok. Ben inanıyorum ki bizde de bunlar değişecektir. Bunların kimsenin moralini bozmaması gerekir.
- İstikrar ve güven ortamı ancak ülkeyi büyütebilir. Önümüze başka seçimler var diye karamsarlığa kapılmamak lazım. Daha önce ortaya çıkarılan suni krizler, yeni kurallar ve düzenlemeler getirdi ve her şey belli. O yüzden herkesin işine gücüne bakması lazım. Siz moralinizi bozmayın, işinize gücünüze odaklanın. Türkiye'nin geleceğinden parlaklığından şüphe etmiyorum.
- AB yoluna TÜSİAD'ın ne kadar sahip çıktığını biliyorum. O yüzden hepinizi tebrik ederim.
TÜSİAD Yönetim Kurulu Başkanı Muharrem Yılmaz'ın konuşmasından satır başları:
- Türkiye gelişmiş bir ekonomi olmak istiyorsa gelişmiş bir demokrasiye sahip olmalı. Toplumu bir bütün olarak kucaklayan bir yönetim anlayışı inşa edilmeli. Demokraside sürekliliği kurumlar sağlar. Demokrasilerin temelinde hukuk vardır. Hukuk bir arada yaşama sözleşmesidir, bireyleri tek tek bağlar. Tam da bu yüzden hukuka sımsıkı sarılmalı ve onun örselenmesine izin vermemeliyiz.
- Yargı kurumunun toplumun mutlak güvenini alması gerekir. Hukuk devleti ile yargının tarafsızlığı ve bağımsızlığı iç içedir TÜSİAD'ı eleştirenler çok siyaset konuşuyorsunuz diyorlar. Büyümedeki sert düşüşte mikro ve makro ekonomik sorunlarla birlikte azalan talebin de etkisi var. Ama siyasi gelişmelere bağlı nedenler de var. 4-5 yıl öncesinde örnek gösterilen Türkiye bugün bazı başlıklarda geride kalmış gibi hissediliyor. Demokratikleşme iradesinde eksiklik var gibi hissediyoruz, dostlardan da duyuyoruz.
- Ekonomik yavaşlamanın bir nedeni de hukuk zemininde oluşan hasarlardır. Düşük büyümenin bir nedeni de ekonomideki reform iradesinin eksikliğidir. Seçim barajının düşürülmesi toplumsal uzlaşmaya katkı sağlar. Seçimsiz geçecek 4 yıl önemli bir fırsattır. Çözüm sürecinin sonuca ulaştırılabilmesini umudunu taşıyoruz. Türkiye'yi seven ve güvenen, yatırım yapan üyeleri ile yapıcı eleştiri öneri ve çalışmalarının ülkenin yararına sunmaya devam edecektir.
TOPLANTI ÇIKIŞI KILIÇDAROĞLU’NDAN AÇIKLAMA
Toplantı çıkışında gazetecilere açıklama yapan CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu gündeme dair sorulara şu cevapları verdi:
Önemli değerlendirmeler yapıldı. Hukuk devletine yargının bağımsızlığına Türkiye’nin dış politikada yalnız bırakıldığına dair vurgu yapıldı. Bu değerlendirmelere katılıyorum. Eğer bir paralel devlet varsa, onunla hukuk içinde kalarak mücadele edilmesi gerektiği özellikle vurgulandı.
Elbette kimse cebinde görmemeli cumhurbaşkanlığını. Sonuçta halkın kararı olacak ve halkın kararına ona saygı duyacağız. Yeni bir Kenan Evren’e ihtiyacımız yok.