Cuma namazına giden öğrenciler için okul yönetiminin
servis kaldırdığını iddia eden gazetenin haberi yalanlandı.
Okul yönetimi, öğrenciler ve veliler haberi yalanlayarak, gazeteye tepki gösterdi.
Başarılarıyla adından söz ettiren Özel Özgören
Lisesi'nde bazı öğrenciler Cuma günleri öğle tatili sırasında
Cuma namazı için yaklaşık 1 kilometre uzaklıktaki camiye servis kiralayıp gidiyor.
Öğrencilerin ailelerinin bilgisi dahilinde yaptıkları bu uygulamayı
Cumhuriyet Gazetesi çarpıttı.
Cumhuriyet Gazetesi daha önce de ÇEAŞ
Anadolu Lisesi'nde öğrencilerin servisle Cuma namazına götürüldüğünü ileri sürmüş, haber idareci, veli ve namaza gitmeyen öğrenciler tarafından bile yalanlanmıştı. Eğitimciler, öğrencilerin eğitimi aksatmadan
ibadet etmelerinin önünde engel olmadığını söyledi.
Özel Özgören Lisesi Müdürü Mahmut Açıl, öğle tatili sırasında bazı öğrencilerin yemek yediklerini; bazılarının
spor yaptığını; ibadet etmek isteyenlerin ise okula 800 metre mesafadeki camiye gidebildiklerini söyledi. Cumhuriyet Gazetesi'nde yer alan "öğrencileri camiye götürmek için kendilerinin servis hizmeti verdikleri" yönündeki iddiaları yalanlayan Açıl, "
Cami ile okul arası oldukça uzak. Önceleri öğrenciler Cuma günleri yürüyerek camiye gidiyordu. Derse geç kaldıklarını ailelerine söylemişler. Aileler servisçiyle anlaştı; camiye bu şekilde gidiyorlar." dedi.
Öğrenci velisi İbrahim
Avcı ise, demokratik bir ülkede herkesin özgürce ibadetine kimsenin karışamayacağını söyledi. Avcı, "Türkiye'de
demokrasi varsa herkes ister camiye isterse kiliseye gider." dedi. Çocuğuyla ilgili her gün okuldan bilgi aldığını kaydeden Avcı, "Okul şehrin biraz dışında. En yakın caminin uzaklığı 1 kilometreyi buluyor. Cuma günü benim çocuğum da namaza gitmek istedi. Yürüyerek gidip gelmesine gönlüm razı olmadığı için servisle anlaştık." diye konuştu.
Okulun bulunduğu yerin Oyak Çimento Fabrikası üzerinde olduğunu dile getiren veli
Kadir Abacı da, "Her gün çok sayıda kamyon çimento almak için fabrikaya gidiyor. Çocuklar önceden yürüyerek gidip geliyordu. Dersler müsaitse camiye cuma günü servisle gidiyorlar. Bunun için veliler ortak hareket ettik. Bunda abartılacak bir durum yok." dedi.
Öğrenci velisi Nuri Özgören de, oğlunun kış aylarında okula uzak mesafede olan camiye gitmek için yürümesinin zor olduğunu belirterek, velilerle çocukları servisle gönderme kararı aldıklarını anlattı.
Lise 3.
sınıf öğrencisi Necim Bayoğlu ise, cuma günleri namaza hiçbir
baskı altında olmadan gittiğini; servisi de ailelerine söyleyip cüzi bir
ücret karşılğında kendilerinin istediğini kaydetti.
Lise 2. sınıf öğrencisi
Kasım Giriş de, "Bu okula gelmeden önce de namaz kılıyordum. Çocukluğumdan bu yana Cuma namazını kaçırmam. Servisi kendi aramızda ayarladık." diye konuştu.
Memur Sen Adana İl Temsilcisi
Mehmet Demirci ise, Cumhuriyet Gazetesi'nin "çamur at izi kalsın" mantığıyla hereket ettiğini söyledi. Öğrencilerin ibadet etmesinde bir sakınca olmadığını anlatan Demirci, "Birileri sıkıntı çıkarmak istiyorsa, kendilerine malzeme bulur." dedi.
Öğle tatilinde öğrencinin bağlanamayacağını dile getiren Demirci, "Gitmek istemeyen öğrenci zorla götürülüyorsa sorgulayın! Ancak ibadet etme özgürülüğüne de karışmayın! Cumhuriyet Gazetesi daha önce de başka bir okulda öğrencilerin servis tutularak götürüldüğünü söylemişti; halbâki servisi aileler çocuğum rahat gidip gelsin diye tutuyor." ifadelerini kullandı.
Öte yandan, gazetenin aynı günkü nüshasının 3. sayfasında yayınlanan iki haber gazetenin 'ibadet özgürlüğü' konusunda da fikir veriyor. Bir haberde cuma günü öğle tatili sırasında camiye giden öğrenciler eleştirilirken, diğer haberde yatılı okuldaki mescide tepki gösteriliyor.
CİHAN