Bu
bürolara başvuran
Iraklı
hastalar, randevu alarak Diyarbakır'daki DÜ Hastanesi'nde
tedavi olabilecek.
Hasta acilse, Irak'tan Diyarbakır'a DÜ'ye ait ambulanslarla getirilecek. Son 1,5 yılda 30 milyon TL'lik tıbbi cihaz takviyesi ile teknolojisini yenileyen
hastane; onkoloji bölümü,
yanık merkezi, çocuk hastanesi,
kalp merkezi ve
organ nakil merkezi ile
bölgeden sonra şimdi de komşu
ülke Irak halkına
hizmet sunmayı planlıyor.
Irak'ın kuzeyindeki
Erbil ve Duhok kentlerindeki üniversiteler ve özel hastanelerde kurulacak bürolarda, görevli doktor ve
personel tarafından randevuları alınan hastalara, bu bürolardaki doktorlar tarafından teşhis konularak hangi tür tedavi yapılacağı tespit edilecek.
Hastaların daha sonra DÜ
Tıp Fakültesi Hastanesi'ne ait ambulanslarla Diyarbakır'a getirilerek sağlık hizmetlerinden faydalanması sağlanacak. Tedavileri tamamlanan hastalar, yine donanımlı ambulanslarla evlerine ulaştırılacak.
Başta Duhok ve Erbil şehirleri olmak üzere Irak'ın kuzeyinden her yıl çok sayıda hastanın üniversite hastanesine tedavi ve
kontrol amacıyla geldiğini belirten DÜ Tıp Fakültesi Hastanesi Başhekimi Prof. Dr. Sait Alan, "Bürolarımız olmadığı için hastalar Diyarbakır'a gelip bir de randevu sırası bekliyordu. Bu ise hem zaman kaybına hem de sağlık sorunlarına yol açıyordu. Yeni sistemle bu sorunu çözeceğiz." diyor.
İlk etapta ikisi üniversitelerde, biri de özel bir hastanede olmak üzere 3 büro açılmasının planlandığını belirten Alan, "Büro sayısını daha sonra ihtiyaca göre artıracağız. Çünkü sözünü ettiğimiz çok geniş bir bölge." vurgusu yapıyor.
Irak'ın kuzeyindeki hastaların tedavi için
batı illerine veya Avrupa'ya gittiğine dikkat çeken Alan, iddialı konuşuyor: "Ancak Irak'ın kuzeyine en yakın biziz. Her türlü donanımımız var. Bu hastaları tedavi etmeye talibiz. Hastalar için de hastanemize gelmek çok büyük bir konfor olacak. Çünkü ambulansla bize 6-7 saatlik mesafedeler."