İstanbul 13. Ağır
Ceza Mahkemesi,
Danıştay'a saldırı ve ''
Ergenekon'' davalarının birleştirilmesi konusundaki görüşünü,
Ankara 11.
Ağır Ceza Mahkemesi'nin bu husustaki bildiriminden sonra açıklayacak.
İstanbul 13.
Ağır Ceza Mahkemesinde görülen ''Ergenekon'' davasının bugünkü duruşmasında, taleplerin dinlenilmesinin ardından Mahkeme Heyeti Başkanı Köksal
Şengün, dosyaya gelen yazıları okudu.
Şengün, Ankara
11. Ağır Ceza Mahkemesinden, Danıştay'a saldırı davası ile ''Ergenekon'' davasının birleştirilmesini zorunlu bulan Yargıtay'ın bozma ilamı konusunda kendilerinden karar verip, görüş bildirmelerinin istendiğini belirtti. Başkan Şengün, buna ilişkin görüşlerini, Ankara 11. Ağır Ceza Mahkemesi bu konudaki görüşünü açıkladıktan sonra bildireceklerini kaydetti.
Jandarma Genel Komutanlığından gelen yazıda, Ümraniye'deki el bombalarına ilişkin ihbarın Trabzon'dan
faks yoluyla emniyete bildirildiğinin yer aldığını ifade eden Şengün,
Başbakanlık Teftiş Kurulu Başkanlığından gelen ''
Susurluk Raporu''na ilişkin yazıda da 64 sayfalık bölümün, ''
yasak'' ve ''
devlet sırrı'' olduğu gerekçesiyle
mahkemeye gönderilmediğinin, özel olarak istenmesi halinde gönderilebileceğinin vurgulandığını söyledi.
Mahkeme Heyeti, talepleri değerlendirmek üzere duruşmaya ara verdi.
Ergenekon tutukluları KAYIRILIYOR
Öte yandan
Adalet Bakanlığı, Ergenekon sanıklarının kaldığı
Silivri Cezaevi'ndeki kayırmalarla ilgili iddialar üzerine harekete geçti.
Silivri Cezaevi müdürleri hakkında
soruşturma
Adalet Bakanlığı Silivri'de 2 Cezaevi müdürü hakkında idari soruşturma başlattı. Adalet Bakanlığı müfettişi Abdullah Cangür'ün yaptığı özel denetim sonucu hazırladığı raporda, ''Ergenekon'' soruşturması kapsamında tutuklu bulunan kişilerin mevzuata aykırı olarak Silivri Ceza İnfaz Kurumları Yerleşkesinde 4 ila 9 kişi olarak odalara yerleştirildikleri belirtildi.
Adalet Bakanlığı Ceza ve Tevkifevleri Genel Müdürlüğü tarafından Silivri
Cumhuriyet Başsavcılığına gönderilen dilekçede, Silivri 4 ve 5 numaralı L Tipi Kapalı Ceza İnfaz Kurumlarında kalan tutuklu ve hükümlülerin mevzuata uygun şekilde kuruma yerleştirilip yerleştirilmedikleriyle ilgili olarak Abdullah Cangür tarafından hazırlanan 24
Şubat 2009 tarihli rapora yer verildi.
Cangür'ün raporunda, 5275 sayılı Ceza ve
Güvenlik Tedbirlerinin İnfazı Hakkındaki Kanun'un 9, 111 ve 113. maddelerinde belirtilen ceza
infaz kurumlarında hükümlü ve tutukluların barındırılmalarıyla ilgili düzenlemelere dikkat çekildi.
Yasaya göre bu odalarda kalan tutukluların kapılarının sürekli kapalı tutulması ve birbirlerinin odalarına gitmelerine, temasta bulunmalarına izin verilmemesi gerekirken kurumda mevzuata uygun bir yerleştirme yapılmadığı kaydedilen raporda, ''Ergenekon'' soruşturması kapsamında tutuklu bulunanların 4 ila 9 kişi olarak odalara yerleştirildikleri ifade edildi. Raporda, ''İştirak halinde suç işlemiş olanların aynı odalarda barındırıldığı'' belirtilerek, kurumlarda tutukluların kullanımına sunulan bilgisayarların, anılan tutukluların şahsi bilgisayarı gibi kullandırıldığı vurgulandı.
Raporda, ''Bu şekilde bir araya gelmeseler bile ortak bir
savunma hazırlama imkanı edindikleri ve birbirlerine her türlü bilgiyi bu yolla aktarabildiklerinin tespit edildiği'' ifadesine yer verildi.
-DİLEKÇE-
Raporun özetine yer verilen dilekçede, Silivri 4 ve 5 numaralı cezaevlerinde yüksek güvenlikli kurum statüsü dikkate alınarak mevzuata uygun barınma koşullarının oluşturulmadığı kaydedildi. Dilekçede, mevzuata aykırı yapıldığı bildirilen işlemlerle ilgili olarak sorumlular hakkında adli yönden Silivri Cumhuriyet Başsavcılığınca soruşturma yapılması istendi.
Dilekçede, soruşturma sonucundaki kanaatin de
disiplin yönünden değerlendirilmesi için Ceza ve Tevkifevleri Genel Müdürlüğüne bildirilmesi talep edildi. Öte yandan 4 ve 5 numaralı cezaevleri müdürlerinin görev yerlerinin de değiştirildiği öğrenildi.