Gallipoli'nin
Gelibolu'nun
Anzakça'sı olduğunu belirten
Doğru Yol Partisi (DYP)
Balıkesir Merkez İlçe Başkanı Birol
Şahin, valilikin bastırdığı davetiyede yeralan sergiyi
protesto ederek, şehitlerin aziz hatıralarının rencide edildiğini söyledi. Şahin'in açıklamalarının ardından Balıkesir
Fotoğraf Sanatı Derneği, açılacak sergiye
destek verdi.
Balıkesir Valiliği tarafından organize edilen 18
Mart Şehitler Günü etkinlikleri arasında yer alan
Çanakkale 1
8 Mart Üniversitesi Öğretim Üyesi Aykan Özener'in "Gallipoli 2005" isimli fotoğraf sergisiyle ilgili yazılı açıklama yapan DYP Balıkesir Merkez İlçe Başkanı Şahin, Gallipoli'nin Anzakça Çanakkale Savaşlarının geçtiği Gelibolu olduğunu hatırlatarak, "Şimdi ben soruyorum,
Türkiye Cumhuriyeti Balıkesir Valiliği'nin düzenlediği
18 Mart Şehitler Anma Günü programındaki fotoğraf sergisinin ismi neden Anzakça? Neden
Türkçe değil ?." dedi.
Sergiyi düzenleyen kişinin Anzak Üniversitesi'nde değil Çanakkale 18 Mart Üniversitesi'nde
öğretim görevlisi olduğunu söyleyen Şahin, Balıkesir'in Anzakların değil Türklerin yaşadığı bir şehir olduğunu ve sergiyi de Türk vatandaşların gezeceğini kaydetti.
Türkiye Cumhuriyeti, Balıkesir Valiliği ve Çanakkale isimlerinin büyük anlam ifade ettiğini ve Gelibolu'nun ismini 'Gallipoli' yazma ihtiyacının büyük bir çelişki büyük bir kompleksin ifadesi olduğunu öne süren Şahin, "Bu kafa ne yapmaya çalışıyor? Balıkesir Valiliği bu anlayışa neden resmi programına yol verip bu ismi kullanıyor? Ülkesinin vatan toprağını resmi programlara Anzakça yazanlar yanlış yapıyorlar. Türkçemize, tarihimize yanlış yapıyorlar. Belki ülkemizi işgale gelmiş evlatlarımızı öldüren Anzakları bu yolla memnun edebilirler ama bizi üzüyorlar, yüreğimizi kanatıyorlar, şehitlerimizin aziz hatıralarını rencide ediyorlar" diye konuştu.
Balıkesir Fotoğraf Sanatı Derneği Başkanı Altuğ Oymak bir açıklama yaparak
sanatçı Özener'e ve "Gallipoli" adına destek çıktı. 18 Mart Pazar günü Balıkesir
Ulusal Fotoğraf Müzesi'nde açılışı yapılacak sergiye ev sahipliği yapmaktan gurur duyduklarını belirten Oymak, "Daha önce Çanakkale başta bir çok ilde açılan bu sergi uluslararası arenada ses getirmesi amacıyla hazırlanmıştır. Sanatçı evrensel bir boyutu olduğu, dostluk, kardeşlik ve barış temalarını işlediği için bu sergisine "Gallipoli-2005"' adını vermiş.
İnternet ortamında uluslararası alana açık bir sergidir.
Tarih kitaplarına bakıldığında da buranın adı "Gallipoli" olarak geçmektedir.
Film yönetmenimiz Sayın
Tolga Örnek de hazırladığı belgesele Gelibolu-Gallipoli adını vermişti." dedi.
Özener'in, Balıkesir doğumlu bir sanatçı olduğunu belirten Oymak, "Gelibolu sergisinin açılacağı Ulusal Fotoğraf Müzesi ise Çanakkale Savaşları'na giden askerlerin sülüslerini aldıkları, kıyafetlerini giydikleri tarihi bir bina. Biz 2005 yılında bu binayı hizmete açtığımızda onların anılarını yaşatmakiçin binanın girişine bir plaket astık. Her 18 Mart'ta da bu plaketi çiçeklerle sunuyoruz. Anılarını yaşatıyoruz. Biz bu sergiyle dostluk, kardeşlik ve barış mesajları verirken, kahramanlarımızı ve şehitlerimizi de bir kez daha anacağız:" dedi.
Sanatçı Özener ise internet sitelerinde de yer alan sergisinde "Tarihin en kanlı çarpışmalarına sahne olan bu topraklar, bugün milli park olarak tüm dünyanın ziyaretine açık olarak kullanılıyor. İnsanlar 1915 yılında yaşanan dramı yaşamasın diye bugün daha büyük görevi üstlenmiş yarımada. Hatta dünya barış parkı olmasına bile karar verilmiş.Adı Gelibolu,dünyada Gallipoli diye tanınıyor. Tarih kitapları bu yarımada da yaşananları anlatırken Gallipoli 1915 başlığını kullanmış" ifadelerine yer veriyor.
Valilik yetkilileri, sergi ile bir ilgilerinin olmadığını ve fotoğraf sergisi açılmak için başvuruda bulunulduğunu belirtti.
ZAMAN