Türkiye'nin farklı
bölgelerinden uzatılan
yardım eli, afetin acısını hafifletti. Komşuluk ve akrabalık bağları sayesinde hiç kimse açıkta kalmadı.
Evleri tahrip olan bin 533
aile, belediye ve kaymakamlık dahil hiçbir kuruma başvurmadan yakınlarına
misafir oldu. Üç gündür
sel felaketi yaşanan Şanlıurfa'nın
Harran ilçesinde tek bir çadır bile kurulmadı. Evi suların altında kalan 10 kişilik Boğa ailesi de akrabalarının evine yerleşti. İsmail Boğa (35) beraber oturduğu babası, öz ve üvey annesi, eşi, 3 çocuğu ve iki kardeşiyle birlikte teyzesi Fatma Gürkan'ın evine sığındı. Kendilerine gösterilen ilgi, Boğa ailesini mutlu etti.
Diyarbakır'ın Meydanlık köyünde eşini ve bir çocuğunu kaybeden Vasfi Tekin de yakınlarının evine yerleşen binlerce sel mağdurundan biri. Vasfi Tekin, akraba
dayanışmasıyla teselli bulmuş.
Akrabası Vasfi Tekin ve iki çocuğuna kucak açan
Ramazan Tekin, selzede akrabalarının istediği kadar evlerinde kalabileceğini söylüyor.
Üç gündür sel felaketi yaşanan Harran'da komşuluk ve akrabalık bağlarının güçlü olmasından dolayı evi zarar görenler, hiçbir kuruma başvurmadan bir tanıdığının evine misafir olarak yerleşti. Hayati Harrani Mahallesi'nde oturan ve evi 1,5 metre yükselen sudan zarar gören 10 kişilik Boğa ailesi de akrabalarının evine yerleşenlerden. İsmail Boğa (35) beraber oturduğu babası, annesi, eşi, 3 çocuğu ve iki kardeşiyle surlar içerisinde oturan teyzesi Fatma Gürkan'ın evine sığındı. Boğa ailesi, suların tekrar çekilmesiyle evlerine döndü.
Mahallesini ve evini çamur içinde bulan İsmail Boğa (35) ilk önce kışlık erzaklarının bulunduğu kileri
kontrol etti. Yıl boyu hazırladığı kışlık yiyeceklerin çamur içinde kaldığını gören İsmail Boğa, "En az 4 milyar liralık erzakım yok oldu. Hayvanların da kışlık yiyecekleri telef oldu.
Allah bir daha böyle afet vermesin." diye dert yandı.
Batman'daki selde evi yıkılan komşusunu misafir eden Milkinaz İşbaşaran, "Onları sokakta bırakamazdık. Evleri başlarına yıkılmıştı. Gece onların çığlıklarını duyunca diğer komşularla yıkılan evden çıkarıp bize getirdim. Kendi
elbiselerimizi ve çocukların elbiselerini onlara verdik. İlk geceyi beraber geçirdik. Keşke imkanım olsa evleri yapılana kadar onları misafir ederdim." diyor.
Batman'da selden zarar görenler için, "Onların acısı benim acım" diyen insanlar çocuklarının giysilerini, canlarını kurtarmak için çıplak ayak ve sadece üzerindeki elbiseyle sokağa fırlayan mağdurlarla paylaştı.
Afetzedelere yardım için birbiriyle yarışanlar, fazla elbise ve
ayakkabıları belediyeye getirmeye başladı. Yaklaşık 3 TIR dolusu elbise ve ayakkabı, selzedelere dağıtıldı.
Mehmet Efe isimli selzede, insanların giysilerini, aşlarını kendileriyle paylaşmalarından duygulandığını ifade etti. Sel sonrası 8 çocuğuyla açıkta kaldığını belirten Efe, "Ani bastıran çamurlu sudan kurtulmak için yalınayak üzerimizdeki elbiselerle kaçtık. Üzerimizdeki elbiseler de hep ıslandı ve çamur oldu. Sağ olsun vatandaşların belediyeye getirdiği elbise ve ayakkabılardan üzerimize denk geleni aldık." dedi.
Sel felaketi sonrası Batman Belediyesi,
gıda ve
giyim kampanyası başlatırken, Batman Valiliği, İş Bankası'nda yardım hesabı açtırdı. Belediye, yardımda bulunacakların Batman Belediyesi'nde kurulan yardım komisyonuna müracaat etmesini istedi. Selzedeler için 'Kardeşlik
Sınır Tanımaz, Omuz Omuza Türkiye' kampanyası başlatan
Gönül Köprüsü Derneği Başkanı
Abdurrahman Kurt, Batman'da 5 bin kişiye sıcak aş vereceklerini söyledi.
Kimse Yok mu Derneği, 250 afetzedenin evini döşeyecek
Sel bölgesinde incelemelerde bulunan Kimse Yok mu Derneği, tespit ettikleri 250 ailenin evini döşeyecek. Kimse Yok mu Derneği yetkilileri,
Zaman Gazetesi ile ortaklaşa başlattığı 'Bu Acıyı Paylaşalım' kampanyası çerçevesinde selin vurduğu yörelerde inceleme yaptı.
Derneğin Yardım
Organizasyon Sorumlusu Ercan Ülgür ve muhasebe sorumlusu Giray
Onur selin vurduğu yörelerde incelemelerde bulunarak, zarar tespit
raporu hazırladı. Ülgür, ilçede evleri yıkılan ve büyük zarar gören 200 aileye yardım yapacağını, giyecek,
temizlik malzemesi ve beyaz
eşya dağılacağını söyledi.
Selin vurduğu Çınar Yatılı İlköğretim Bölge Okulu (
YİBO) ile ilgili de çalışma yürütebileceklerini aktaran Ülgür, kabul edilmesi halinde ilçede YİBO'ya bağlı bir öğrenci yurdu inşa edebileceklerini açıkladı.
Çınar'dan sonra sele 6 can veren
Bismil ilçesinin Meydanlık köyüne giden Kimse Yok mu Derneği temsilcileri, burada da köy muhtarı başta olmak üzere selzeden köylülerle görüştü.
Yapılan görüşme ve incelemelerden sonra rapor hazırlayan Ercan Ülgür, Meydanlık köyünde 28 evin yerle bir olduğunu hatırlatarak, devlet tarafından yapılacak evleri dayayıp döşeyebileceklerini söyledi.
11 kişilik aileyi akrabaları misafir ediyor
Selde evleri büyük oranda yıkılan 11 kişilik Bağrıyanık ailesi, 10 kişilik akrabaları Keskin ailesiyle beraber 2 odalı bir evi paylaşıyor. İzzettin Keskin'in damadı Mehmet Bağrıyanık (25), evlerinin yıkıldığını belirterek, "Selden kurtarıldıktan sonra valilik bizi kapalı
spor salonuna yerleştirdi. Daha sonra bize çadır gibi barınma imkanı sağlanacaktı. Ancak kayınbabam gelip bizi spor salonundan alarak, 'Siz benim akrabamsınız. Her zaman benim başımın üstünde yeriniz var. Hiç üzülmeyin, eviniz tamamen yapılana kadar benim evimde kalabilirsiniz' diyerek evine götürdü. Şu an geceleri bir odada 10 kişi kalıyoruz." dedi.
Su baskınında ıslanan gıdaları yemeyin!
Batman Valiliği sel sularıyla ıslanmış gıdaların tüketilmemesi gerektiği uyarısında bulundu. Valilik, selin geçmiş olduğu alanlarda çeşitli zararlı madde ve ilaçları gıda maddelerine bulaştırma ihtimalinin çok yüksek olduğuna dikkat çekerek, vatandaşları gıda hijyeni konusunda bilgilendirdi. Yetkililer, hastalık yapabilecek
şüpheli gıdalar, özellikle küflenmiş, rengi, görüntüsü ve kokusu değişmiş gıdaların kesinlikle kullanılmamasını istedi. Gıdaların hazırlanmasından ve tüketilmesinden önce ellerin mutlaka bol su ve sabunla yıkanması gerektiği belirtildi.
Sağlık Bakanı Recep
Akdağ da Batman'da düzenlediği basın toplantısında salgın riskine karşı dikkatli olunmasını istedi. Akdağ, sağlık müdürlüklerinin gerekli çalışmaları yaptığını ifade ederken, "Bu konuda belediye ve sağlık müdürlükleri klorlama ve kontrol çalışmaları yapıyor." dedi.
SEL BÖLGESİNDEN HABERLER...
Kızılay, sel bölgesine 955 çadır, 10 bin 550
battaniye, 8 seyyar mutfak, 200 kampet, 2 bin 700 rulo
yatak, 150 katlanır yatak, 250 katalitik soba, 425 adet 5 kişilik mutfak seti, 2 bin 300
kumanya ve kuru gıda malzemesi 475 adet
ocak gönderdi.
Batman'da
hasar tespit komisyonunca yapılan çalışmalarda su baskınlarından 3 bin 685 bina ve 370 işyerinin etkilendiği belirlenerek, 120 binanın ağır hasarlı ve yıkık, 64'ünün orta hasarlı, 53'ünün az hasarlı olduğu tespit edildi.
Muş'ta etkili olan
fırtına ve
hortum birçok ev ve işyerinin çatısının uçmasına neden olurken, çatıdan kopan sac parçası bir çocuğun yaralanmasına yol açtı.
Sabah saatlerinde etkili olan rüzgarla birlikte İstasyon Caddesi'nde hortum oluştu.
Diyarbakır
Sanayici ve İşadamları Derneği (DİSİAD) Yönetim Kurulu Başkanı Raif Türk, bölgede yaşananların bir afet olduğunun kabul edilmesi ve her türlü yardım işleminin de bu prosedüre göre yapılması gerektiğini söyledi.
Bitlis'in
Ahlat ilçesine bağlı köylerde etkili yağmurlar sonucu hasarlar oluştu. Ahlat'a bağlı Güzelsu,
Bahçe,
Seyrantepe, Kınaklıkoç, Taşharman, Serinbayır, Kuşhane köy yolları sel sularının gelmesi sonucu kullanılamaz hale geldi.
Mardin Valiliği, 9 ilçe ve 98 yerleşim biriminde 489 ev ve 36 işyerinin zarar gördüğünü belirtti. Yolcu minibüsünün sele kapılması sonucu 11 kişinin hayatını kaybettiği ve bir çocuğun da kayıp olduğu hatırlatıldı.
Zaman