Konuyla ilgili açıklamalarda bulunan Kıyı Emniyeti Genel Müdürü
Salih Orakçı, bugüne kadar 18
deniz fenerinin kiralanarak
lokanta, kafeterya, ev, müze ve kütüphane şeklinde kullanıldığını söyledi. Bu sayının artacağını belirten Orakçı,
Türkiye kıyılarındaki toplam 428 feneri kendilerinin işlettiğini ve hepsinin faal olduğunu kaydetti.
Projenin asıl sahibinin Bakan
Yıldırım olduğunu hatırlatan Genel Müdür Orakçı, ''Bakanımız, göreve geldiğimizde, 'Denizci millet, denizci
ülke lafla olmaz.' dedi. Ben de denizciyim, uzak yol kaptanıyım. Bu anlamda neler yapabileceğimizi düşündük ve bünyemizdeki deniz fenerlerini halkla buluşturmak istedik.'' dedi.
Deniz fenerlerinin daha çok
işletme sahipleri tarafından para kazanma amaçlı kiralandığını, belki de dünyada ilk defa bilgi amacıyla vatandaşların hizmetine sunulduğunu kaydeden Kıyı Emniyeti Genel Müdürü, Çanakkale'nin
Ayvacık ilçesinde,
İstanbul Barosu eski başkanlarından
Yücel Sayman'ın böyle bir noktada bulunan feneri kütüphane olarak kullanmak istediğini, kendilerinin de uygun gördüklerini belirtti.
Salih Orakçı, ''Kiraya verdiğimiz fenerlerden bir kısmı sosyal içerikli, bir kısmı lokanta, bir kısmı da ev olarak kullanılıyor. Bugüne kadar 18 fenerimizi kiraya verdik. Bunlardan yılda 1 milyon liradan fazla gelirimiz var fakat asıl maksadımız bu değil. Hem halkımızı fenerlerle buluşturmak hem de istihdam sağlamak istiyoruz. Şimdiye kadar 100'ün üzerinde insanımız, bu tür fenerlerde iş buldu.'' şeklinde konuştu.
Deniz fenerlerinin kendileri ve ülke için büyük önemi olduğunu sözlerine ekleyen Genel Müdür Salih Orakçı, fenercileri başka bir noktaya aldıklarını ve fenerleri 10 yıllığına kiraya verdiklerini, bunun
özelleştirme olmadığını vurguladı. Her önüne gelen kişiye fener kiralamadıklarını da açıklayan Orakçı,
açık arttırma usulü kullanıldığını ifade etti.
(CİHAN)