Dikkat! Kriz kapıda

EÜAŞ'ın santrallerinin ikincil yakıta geçmesi nedeniyle, önümüzdeki günlerde elektrik ve doğalgaz kesintilerinin konutları da vurması bekleniyor

Dikkat! Kriz kapıda

  • Doğalgaz ve elektrik dağıtımındaki sıkıntılar sanayiden sonra evleri de vurabilir 
  • Özellikle İstanbul ve Trakya bölgesi şu anda sıkıntılı yer olarak görülüyor
  • Bu sorunun ne kadar süreceği ile belirsiz

Soğuk hava ve doğalgaz iletim hatlarındaki yaşanan kompresör problemleri nedeniyle EÜAŞ doğalgaz santralleri ikincil yakıta geçti, bu koşulların devamı halinde hem elektrik hem de doğalgaz dağıtımında sanayide başlayan aksamaların konutlara da yansıması bekleniyor.

Reuters'ın sorularını yanıtlayan yetkililer bu sorunun ne kadar süreceğini öngöremediklerini ve sanayi şirketlerinde üretimde aksamalara yol açtığını söyledi. Yetkililer özellikle çelik sektöründe birkaç gündür üretim aksamaları gözlendiğini söyledi.

10 İLDE ELEKTİRİK KESİNTİSİ!

Konuyla ilgili bilgi veren bir enerji şirketinin üst düzey yöneticisi, "Özellikle İstanbul ve Trakya bölgesinde sıkıntı yaşanıyor. Bunun en önemli nedenlerinden birisi de Ambarlı'daki doğalgaz kompresörünün tam kapasite çalışmaması" diye konuştu.

Özel sektöre ait doğalgaz santrallerinde zaman zaman basınç düşüklükleri nedeniyle yüzde 5-10 civarı kapasite düşüşleri yaşandığını belirten yetkili, "Devlet önlem olarak EÜAŞ'a ait doğalgaz santrallerini ikincil yakıtlara geçirdi. Ancak özel sektöre bu konuda henüz bir talep gelmedi" dedi.

"ZAMAN ZAMAN SIKINTILAR OLABİLİYOR"

Radikal gazetesinin haberine göre, Enerji Bakanı Taner Yıldız Ankara 'da katıldığı bir toplantıda kış ayları ile artan doğalgaz tüketimine ilişkin değerlendirmelerde bulundu.

Yıldız şöyle konuştu:

"10 Aralık'ta yaklaşık 200 milyon metreküplük günlük tüketime yaklaştık, 197 milyon metreküp. Belki bugün 200 milyon metreküpleri bulabilecek. Olumsuz hava koşullarının, kış şartlarının bulunduğu bir mevsimdeyiz.

"Tabii ki gerek meskenlerimizin gerek sanayi kuruluşlarımızın gerekse doğal gazdan elektrik üreten santrallerimizin hep birlikte en fazla çekişinin bulunduğu bir ortamdayız. O yüzden diyoruz ki biz kendimize bahar muamelesi yapmayalım, çünkü şu anda kış ayındayız ve atmosfere açık bir işletmeden kaynaklanan zaman zaman sıkıntılar olabiliyor.

"Toplam tüketimde 365 gün içerisinde yaklaşık 8-10 günlük toplam arzın aşıldığı, talebin daha da arttığı ortamlara yaklaşabiliyoruz. O yüzden bu günlerde arkadaşlarımız da teyakkuz halinde ve daha hassas bir işletmecilik yapmaya gayret ediyorlar, çalışıyorlar" 


<< Önceki Haber Dikkat! Kriz kapıda Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:  
ÖNE ÇIKAN HABERLER