Maliye Bakanlığınca belirlenen yüzde 7.2 oranındaki yeniden değerlendirme rakamı baz alınarak 2008 yılında, duraklamanın
yasaklandığı yerlerde duraklama yapan, park eden sürücüler 55 YTL, trafiği aksatacak veya tehlikeye sokacak şekilde şerit değiştiren, gidişe ayrılan en soldaki şeridi sürekli işgal eden sürücülerden de 115 YTL alınacak.
Sürücü
belgesi almak için yanlış bilgi veya
sahte belge vermenin cezası 601,
araç kullanırken sürücü belgesini yanında bulundurmamanın cezası 115, sürücü belgesiz araç kullanmak ve sürülmesine izin vermenin cezası da 237 YTL ve 1-2 ay, tekrarında ise 2-3 ay
hapis cezası olarak belirlendi.
Kamyon,
otobüs ve çekicilerde takograf, taksilerde ise taksimetre kullanmamak ve kullanılır durumda bulundurmamanın cezası da 237 YTL olarak tespit edildi.
Takograf veya taksimetre cihazlarını bozuk imal eden veya bozulmasına vasıta olan ve bu durumdaki cihazları araçlarında kullananlar da 3 bin 626 YTL para ve 3 ile 6 ay arasında
hapis cezasıyla cezalandırılacak.Tescil edilen araçları
trafik belgesi ve
tescil plakası almadan trafiğe çıkaranlar 480 YTL ile cezalandırılırken, araçları tescil belgesi, trafik belgesi ve tescil plakaları araç üzerinde ve uygun durumda bulundurmadan trafiğe çıkanlar da 55 YTL ödeyecek. Tescilli araçları satan veya devir alanlara da 1 ay içerisinde kendi adlarına tescil belgesi almaları durumunda 115 YTL cezai işlem uygulanacak.
Trafik işaretlerinin görünümlerini değiştiren, engelleyen ve güçleştirenler ile görüşü engelleyecek şekilde levha,
ağaç, parmaklık,
direk koyanlar da 2 bin 415 YTL para ceza alacak. Trafik işaret levhaları, cihazları ve yer işaretlemelerine uymayan, trafik güvenliğiyle ilgili
kural, yasak ve zorunlulukları yerine getirmeyenler de 55 YTL ceza ödeyecek.
Kırmızı ışık kurallarına ve sesli işaretlere uymayan sürücüler de 115 YTL ödeyecek. Toplu
taşıma araçlarında sigara içenlere 62 YTL, trafiğe alkollü çıkanlara 1. defada 480 YTL, 2. defada 601 YTL, 3 ve 3'ncüden sonra 963 YTL ceza verilecek.
Uyuşturucu ve keyif verici madde alarak araç kullananlar da aynı miktardaki para cezasıyla karşılaşacak.
HIZ SINIRINI AŞANLAR
Hız sınırlarını yüzde ondan yüzde 30'a kadar aşanlar (yüzde 30 dahil) 115 YTL, yüzde 30'dan fazla aşanlar 237 YTL ödeyecek.
Cezanın peşin olarak ödenmesi durumunda yüzde 30'a kadar aşanlar 86 YTL 25 YKr, yüzde otuzdan fazla aşanlar ise 177 YTL 75 YKr ceza verecek.
Hız sınırlarını tespite yarayan cihazların yerlerini belirleyen veya sürücüyü ikaz eden cihazları imal veya
ithal edenler bin 449 YTL ile 2 bin 415 YTL para ve 6-8 ay arası hapisle, bu cihazları araçlarında bulunduranlar da 963 YTL ile bin 449 YTL para ve 4-6 ay arası hapisle cezalandırılacak.
Gerekli yerlerde hızını azaltmayan, öndeki aracı güvenli bir mesafeden takip etmeyen, sağa ve sola dönüş ve geçme kurallarına uymayan, araç kullanırken cep telefonuyla konuşan,
emniyet kemeri takmayan, muayene süresini geçiren ve yaptırmayan sürücüler de 55 YTL para cezasıyla karşılaşacak.
Bisiklet, motorlu
bisiklet ve motosikletleri kurallara uygun sürmeyenler de 115 YTL ceza ödeyecek. Yayalara uygulanan
trafik cezaları da 1 Ocak itibariyle 55 YTL'ye çıkarıldı. Taşıma sınırı üzerinde yolcu alanlara da 56 YTL ceza kesilecek.
Anlaşma hali dışında maddi hazarlı, ölümlü veya yaralanmalı trafik kazalarında polisten izin almadan olay yerinden ayrılanlar 237 YTL ceza ödeyecek.
Gerekli makamdan izin ve belge almadan
sürücü kursu açanlar, kursları
kanun ve yönetmelik şartlarına uygun duruma getirmeyen kurs sahipleri de 601 YTL ile cezalandırılacak.
AA