Dink'in, 19 Ocak 2007 tarihinde Şişli'de
Agos Gazetesi önünde uğradığı silahlı saldırıda öldürülmesine ilişkin
otopsi raporu ve öldüğünü gösterir nüfus kaydı Şişli
Adliyesine ulaştı.
Bunun üzerine
Hrant Dink hakkında ''Türklüğe
hakaret'' ve ''adil yargılamayı etkilemeye teşebbüs'' suçundan açılan 3 ayrı
davanın dosyalarını inceleyen Şişli 2. Asliye
Ceza Mahkemesi hakimi, Dink'in ölümü nedeniyle bu davaları düşürdü. Dink'le birlikte bu davalarda yargılanan sanıkların dosyasını ayıran hakim, söz konusu sanıklar yönünden yargılamanın sürdürülebilmesi için yeni
duruşma tarihleri belirledi.
DAVALAR
Hrant Dink'in düşürülen davalarından biri, Agos Gazetesinin 13
Şubat 2004 tarihili nüshasında ''Şap Parigce'' adlı köşesinde yer alan yazı nedeniyle açılan dava oldu.
Dink ile gazetenin Sorumlu Yazı İşleri Müdürü Karin Karakaşlı'nın, ''Türklüğü neşren tahkir ve tezyif etmek'' suçundan 3'er yıla kadar
hapisle cezalandırılmaları istenen dava, Şişli 2. Asliye Ceza Mahkemesinde yapılan yargılama sonucu 7
Ekim 2005 tarihinde karara bağlandı.
Hakim, bu dava kapsamında Dink'i ''yazısının
eleştiri amacıyla yapılan düşünce açıklaması niteliğinde olmadığı, aşağılayıcı, incitici nitelikte olduğu'' gerekçesiyle 6 ay hapis cezasına çarptırdı. Sabıkasız olması ve ileride bir daha suç işlemeyeceği konusunda oluşan kanaat nedeniyle Dink'in cezasını erteleyen hakim, Karin Karakaşlı'nın ise beraatına karar verdi.
Yapılan temyiz başvurusu üzerine kararı inceleyen
Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığı, suçun maddi ve manevi unsurları oluşmadığından kararın esastan bozulmasını istedi.
Yargıtay 9. Ceza Dairesi ise esasa yönelik temyiz istemlerini reddederek yerel mahkemenin kararını usul eksiklikleri nedeniyle bozdu.
Dairenin kararında, dava konusu yazıdaki ''Türk'ten boşalacak o zehirli kanın yerini dolduracak
temiz kan, Ermeni'nin
Ermenistan ile kuracağı asil damarında mevcuttur'' ibaresinin ''Türklüğü tahkir ve tezyif edici'' nitelikte olduğuna kuşku bulunmadığına işaret edildi.
Yargıtay
Cumhuriyet Başsavcılığı, dairenin bu kararına
itiraz etti, ancak Yargıtay Ceza Genel Kurulu tarafından reddedildi.
Bunun üzerine dava dosyası, usul yönünden eksikliklerin giderilmesi amacıyla yerel mahkemesine gönderildi.
Davanın 6 Şubat 2007 tarihli duruşması, gelen nüfus kaydında sağ olarak görünen Hrant Dink'in nüfus kaydının yeniden istenmesi amacıyla ertelenmişti.
-ADİL YARGILAMAYI ETKİLEMEYE TEŞEBBÜS-
Düşürülen diğer davanın iddianamesinde de Arat Dink'in Sorumlu Yazı İşleri Müdürü, Serkis Seropyan'ın da sorumlu müdürün bağlı bulunduğu yetkili olduğu Agos Gazetesinde 14 Ekim 2005 tarihinde yazarı belli olmayan ''Bu ceza maddesiyle mi
demokrasi sağlanacak?'' başlıklı bir yazı yayınlandığı, bu yazıda Hrant Dink'in Şişli 2. Asliye Ceza Mahkemesince cezalandırılması nedeniyle yaptığı basın açıklamasındaki bazı sözleri ile ''Dink'e hemen her kesimden geniş
destek yağıyor'' ifadesine yer verildiği kaydediliyordu.
Gazetenin 1. sayfasında yayınlanan bu yazının 13. sayfadaki devamında da
Avrupa Parlamentosu üyeleri ile değişik kişiler ve kuruluşların yetkililerinin beyanlarının yayınlandığı belirtilen iddianamede, 9. sayfada da
Aydın Engin tarafından ''Haftalık'' isimli köşede yazılan ''Yargıya dokunmak gerek'' başlıklı yazıdaki bazı ifadelere yer veriliyordu.
İddianamede, böylece 2. Asliye Ceza Mahkemesi tarafından verilen ve henüz kesinleşmemiş bir kararın, Yargıtay safhasında da olsa adil yargılamayı etkilemeye teşebbüs derecesinde yayın yaparak suç işlendiği ileri sürülüyordu.
İddianamede, Hrant Dink, Aydın Engin, Arat Dink ve Serkis Seropyan'ın da 6 aydan 3'er yıla kadar hapis cezasına çarptırılmaları isteniyordu.
-BAŞLAMADAN ERTELENDİ-
Dink'in düşürülen bir diğer davası da Agos Gazetesinin 21 Temmuz 2006 tarihli nüshasında yayınlanan ''301'e karşı 1 oy'' başlıklı haber nedeniyle geçen yıl
Eylül ayında açılan dava oldu.
Dava iddianamesinde, Dink'in
yabancı bir haber ajansına verdiği demeçte kullandığı sözlerden alıntı yapıldığı kaydediliyordu.
Alıntıda, ''Elbette bu bir 'soykırımdır' diyorum, çünkü sonuç kendisini zaten tanımlıyor ve adını koyuyor. 4 bin yıldır bu topraklarda yaşayan halkın bu olanlarla birlikte artık ortadan yok olduğunu görüyoruz'' denildiği anlatılan iddianamede, bu sözlerle Türklüğün aşağılandığı belirtiliyordu.
İddianamede, Hrant Dink ile Agos Gazetesinin yöneticileri Arat Dink ve Serkis Seropyan'ın, TCK'nın 301. maddesi uyarınca 6 ay ile 3'er yıl arasında hapis cezasına çarptırılmaları isteniyordu.
Bugün ilk duruşması yapılacak olan dava, davalara yeni tarih verilmesi nedeniyle diğer davaların görüleceği 14 Haziranda başlayacak.