Alevi dedelerine Diyanet'te kadro verilmesine karşı çıkan
başkanlık,
Caferi imamları kadroya alacak.
Doğu
Anadolu Bölgesi başta olmak üzere
Türkiye'nin dört bir yanında fahri olarak görev yapan Caferi imamların kadroya alınabilmesi için 17-26
Aralık tarihleri arasında sınav yapılacak. Yaş sınırının 50 olacağı sınava, halen devletten
maaş alan,
vekil olarak görev yapanlar giremeyecek. Eğitim seviyesi olarak ise en az ilkokul mezunu olma şartı aranacak. 160 kişinin kadro alacağı sınav için 27 Kasım'a kadar başvurular alındı. Adaylar, sınav yerlerini il müftülüklerinden öğrenebilecek.
Türkiye uzun süredir Alevilerin, cemevlerinin
ibadethane sayılması ve dedelere maaş bağlanması gibi taleplerini tartışıyor. Alevi dedelerin Diyanet'in bünyesine alınmasını talep edenler de var. Ancak Diyanet, cemevlerinin ibadethane sayılmasına karşı çıkıyor. Gerekçesi ise kabul edilmesiyle Aleviliğin din gibi algılanmasına yol açacağı. Diyanet, cemevlerinin kültürel ve mistik mekânlar olarak desteklenmesini savunuyor.
Başkanlığın Caferilere yaklaşımı ise daha farklı. Diyanet, Caferilere ait ibadethanelerdeki görevlilerin de devletten maaş alması için çalışma başlattı. Bu amaçla halen vatandaşların topladığı paralarla ücretleri ödenen Caferi imamlar,
Diyanet İşleri Başkanlığı tarafından kadroya alınıyor. Diyanet, 160 fahri imamın yanı sıra aynı şartlardaki 450 Kur'an kursu öğreticisini de kadroya alacak. Ancak Kur'an kursu öğreticilerinde de fahri olarak görev yapma şartının aranması, tartışmaları da beraberinde getirdi. Fahri olarak görev yapma şartı, çok sayıda ilahiyat ve
yüksekokul mezununun bu sınavlara girmesini engelledi. Bu kişilerin sınavın iptali için
dava açtığı belirtiliyor. Türkiye'de yaklaşık 300 civarında Caferi camiisi var. Bunların 30'u İstanbul'da. Türkiye'deki Caferilerin sayısının 3 milyon civarında olduğu tahmin ediliyor.