Maliye kontrolörleri tarafından Doğan Grubu'na kesilen 3.8 milyar liralık ceza geçtiğimiz hafta ekonominin gündemini belirledi.
Ceza ile ilgili çok şey yazıldı ve konuşuldu. Özellikle grup temsilcilerinin, cezanın hükümetin grubu
baskı altına almak için kestirdiği yönündeki iddiaları, kamuoyunda tartışmalara neden oldu. Oysa cezanın kesilme süreci ve kesenlerin, hükümetle hiçbir ilgisi bulunmuyor.
İşte cezanın ve cezayı yazanların kısa hikayesi:
3.8 milyar liralık
rekor ceza, toplam beş kişilik
komisyon tarafından kesildi. Ekip ikisi stajyer, ikisi düz bir de baş kontrolörden oluşuyor. Söz konusu
ekip İstanbul Kontrolörler Grup Başkanlığı'nda görev yapıyor. Kontrolörlerin aldığı ücretler 1.7 bin lira ile 3 bin lira arasında değişiyor. Ekipte yer alan kontrolörlerin bazılarının şahsi araçları bile yok. Bazı geceler evlerine
dolmuş ya da otobüsle dönüyorlar. Ekipte yer alan kontrolörler, hisse satışı ile ilgili inceleme yaparken de en çok grup içinden gelen ihbar ve bilgilerden faydalandı. Dolaysıyla, incelemeleri Başbakan'ın veya bakanların talimatı değil, grup içindeki köstebeklerin verdiği bilgi ve belgeler şekillendirdi. Bakanın, hatta Maliye'nin üst düzey bürokratlarının cezalardan, raporlar tamamlandıktan sonra haberi oldu. Bu nedenle, cezalar siyasi baskı ile değil,
vergi yasalarının baskısı ile verildi. İncelemeler sırasında, birçok grup temsilcisi ile görüşen ve birçok yetkilinin ifadesini alan kontrolörlerin yorumu ise şöyle: “Bize kimse dokunamaz anlayışı gruba 3.8 milyar liraya mal oldu.”
STAR